Ποδαρικό με το δεξί έκανε την Πέμπτη στην Τεχνόπολη το πρώτο Off The Hook Festival της εγχώριας χιπ χοπ ιστορίας, το οποίο ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα, με εμφανίσεις από τον Ραμμένο Άσσο, τον Lobo Amarillo, τον Ζωγράφο, αλλά και διεθνή ονόματα σαν τους Αμερικανούς M-Dot, τους Ολλανδούς Blabbermouf και τους Γερμανούς Snowgoons, που μοιράστηκαν στις 2 σκηνές του φεστιβάλ (Cream stage και Triumph stage). 

Παράλληλα, στήθηκε και 3η σκηνή, το DMC stage, όπου διεξήχθη battle, αλλά και freestyle scratch session. Ως καθημερινή, ωστόσο, η Πέμπτη είχε εργασιακές υποχρεώσεις, οι οποίες μας επέτρεψαν να μπούμε στον χώρο λίγο πριν ξεκινήσει το set του Iratus.

Iratus

Με δεκάδες εκατομμύρια views στο YouTube, πολυάριθμες αναρτήσεις τραγουδιών του στα κοινωνικά δίκτυα και πέραση στο γυναικείο κοινό του εγχώριου χιπ χοπ, ο Iratus έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να χτίσει ένα brand name ιδιαίτερα σημαντικό. Γεγονός που μαρτυρά και το πλήθος κόσμου που έδωσε το παρών στο time slot που εμφανιζόταν στην Τεχνόπολη. 20:15 βρισκόταν επί σκηνής ο Κορυδαλιώτης ράπερ και, κρίνοντας από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις, τα καπνογόνα και τα δεκάδες κινητά που τράβαγαν stories κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του, η παρουσία του στο σανίδι είχε το δικό της εκτόπισμα. 

Στο “Σας Αγαπάω Όλες” οι περισσότεροι θεατές τραγουδούσαν μαζί του, στο “Ένας Καλύτερος Άνθρωπος” το μενού περιλάμβανε και ρυθμικό χειροκρότημα εκτός από sing-along εκ μέρους του κοινού, ενώ στο “Μόνιμα Πρόστυχος” οι θαυμαστές οδηγήθηκαν σε έκρηξη χαράς, χορού και ανεβασμένης διάθεσης. Ναι, το μέλος των Fullface έχει ρεύμα, έχει punchlines, έχει χαρακτήρα, θεατρικότητα και, πλέον, μετρά μία ακόμη πετυχημένη εμφάνιση στο βιογραφικό του. Ικανοποίησε σαφώς όλους όσους συνέρρευσαν στο Cream stage για να τον απολαύσουν.

Social Waste

20 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την εποχή που οι Social Waste σχηματίζονταν στο Ηράκλειο και το σχήμα από την Κρήτη, με τις αναφορές στην παραδοσιακή μουσική του τόπου τους, μοιάζει πιο ακμαίο και δημιουργικό από ποτέ. Στα πρώτα λεπτά της εμφάνισής τους έκαναν μάλιστα κι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους θεατές του Off The Hook Festival, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις: «Είμαστε οι Social Waste και δεν θέλουμε να πάρουμε Φεράρι και καδένες, δεν είμαστε gangsta και γενικώς έχουμε σημαντικότερα πράγματα που μας απασχολούν, ενώ σεβόμαστε τις κοπέλες και την LGBTQ κοινότητα». 

Αυτό ήταν το ζουμί της άτυπης διακήρυξης του συγκροτήματος, με τον σκεπτόμενο στίχο, τους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς και τις αναρίθμητες αναφορές στα τραγούδια τους να αφήνουν λίγα περιθώρια αμφισβήτησης. Tο “Θα ‘Τανε Δε Θα ‘Ταν 15” παραμένει ανατριχιαστικό, το “Ποτοσί” θα προβλημάτισε μια μικρή μερίδα του κοινού, το “Για Να Νικήσουν” γροθιά στο στομάχι –όπως πάντα. Ένα χιπ χοπ απαιτητικό, διαβασμένο, άκρως ανταποδοτικό, με στιχουργικό βάθος, το οποίο στέκει εφαλτήριο για ψάξιμο. Και σίγουρα με ταξική συνείδηση και με ξεκάθαρες αντιπάθειες προς οτιδήποτε το αυταρχικό και μισαλλόδοξο.

Complex

Μεγάλη βάση θαυμαστών οι Bong Da City, ακόμα μεγαλύτερη οι Βήτα Πεις, άρα πώς να μην επικρατήσει το αδιαχώρητο στην εμφάνιση των Complex στο «μικρό» stage του Off The Hook, όταν στις τάξεις τους φιγουράρουν δύο εκ των πιο αναγνωρίσιμων ράπερ των εν λόγω συγκροτημάτων, μα και της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής γενικότερα; Hatemost και Styl Mo ανέβηκαν λοιπόν στη σκηνή και ξεδίπλωσαν όλη την τρέλα, την καύλα και την ικανότητά τους στα μικρόφωνα, όπως αυτά εκφράστηκαν δισκογραφικά στο φετινό τους, ομώνυμο ντεμπούτο. Και το κοινό πήρε φωτιά, από τις πρώτες κιόλας νότες. 

Τα επιθετικά beats του “Να Γιατί” άναψαν το φιτίλι, οι χαμηλές συχνότητες και τα hi hats του “OhMy” έβαλαν σε κίνηση τα σώματα, ενώ στο “Μα Δεν Παίζει”, όταν μας έβαλαν να κάτσουμε όλοι κάτω –μόνο και μόνο για να εκτιναχθούμε μετά από λίγο– η ενέργεια στις τάξεις των θεατών ήταν εκρηκτική. Το ντουέτο των καταξιωμένων MC διέθετε δυναμική παρουσία και ήταν ένα σύνολο ιδιαίτερα δεμένο επί σκηνής, με καλώς εννοούμενο swag και με ένα ηχητικά σύγχρονο χιπ χοπ, γεμάτο ενέργεια και δημιουργική τρέλα. “Στη Γωνία Τσίλιες”, “Δεν Τους Αντέχω Με Τίποτα” και “Βγες Απ' Το Κουτί” αποτέλεσαν δυνατές προσθήκες στη setlist των Complex, όμως κανένα κομμάτι δεν στάθηκε πιο δυναμικό από το “1312”, το οποίο ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο την εμφάνισή τους στο Off The Hook, κάνοντας οργιαστικό κλείσιμο.

Bloody Hawk

Το σκοτάδι είχε ήδη απλωθεί στον ουρανό την ώρα που ο Bloody Hawk πάτησε στο σανίδι της κεντρικής σκηνής. Και ο ιδιαίτερα νεαρός ράπερ από την Ξάνθη κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό ακόμα και ανθρώπων που δεν τον γνώριζαν καλλιτεχνικά, μετά τα πρώτα τραγούδια. Γνωστός που πέτυχα τυχαία στον χώρο (και είχε έρθει για άλλο όνομα του line-up), ρώταγε στοιχεία περισσότερο πληροφοριακά, στην αρχή της εμφάνισής του. Ωστόσο μέχρι το τέλος του λάιβ του Ματωμένου Γερακιού με ρώταγε τίτλους τραγουδιών που έπρεπε να τσεκάρει. 

Φυσικά στη πλειονότητα του κοινού που ήδη τον γνώριζε, ο Signore Falco προκάλεσε ενθουσιασμό από το πρώτο κιόλας λεπτό, όταν οι ρίμες του πλημμύρισαν το Triumph stage, μαζί με εκείνες του Trouf, ο οποίος και τον συνόδευσε επί σκηνής. Τα “Φτάνουμε”, “Κομπλεξικό” και “Δαχτυλίδι” τραγουδήθηκαν μαζί με το κοινό, αν και το πάθος του Ξανθιώτη MC στο μικρόφωνο η αλήθεια είναι πως δεν το διέθετε κανένας θεατής. Ραπάρει το κάθε κουπλέ σα να 'ναι το τελευταίο και οι στίχοι του πολλές φορές προκαλούν ανατριχίλα, με αυτήν την εύθραυστη εσωτερικότητα και τον σκληρό συναισθηματισμό που βγάζουν. Το πρόσφατο “Miami” φάνηκε πως έχει ήδη γίνει αγαπημένο στις τάξεις των ακροατών του, ενώ από το δυναμικό λάιβ βγήκε και η είδηση: μέσα στην εβδομάδα σκάει ο νέος του δίσκος, γεγονός που συνοδεύτηκε με αρκετά χειροκροτήματα και επιφωνήματα.

RNS

Διαχρονικοί εκπρόσωποι του στυλ του δρόμου, οι RNS ήρθαν, έπαιξαν, ξεσήκωσαν και αποχώρησαν εκκωφαντικά από το Cream stage. Μέσα σε 45 λεπτά, η παρέα του Κανών, του Supreme, του Pero, του Θύτη και των υπόλοιπων μελών του γκρουπ παρέδωσε μια γερή δόση από προκλητικές ρίμες, underground beats, ενέργεια με το τσουβάλι και τσογλαναράδικη αυθάδεια. Ακριβώς όπως επιβάλλεται για ένα σχήμα που μιλά για όσα μιλούν οι RNS. 

Στο “Λόχος Μαζικών Καταστροφών” το συναυλιακό ξύλο στον ευρύτερο χώρο μπροστά από τη σκηνή έπεσε σύννεφο, Παρόμοιο το σκηνικό και στο “Από Το Λόφο”, με φωτοβολίδες να ανάβουν και moshpits να ανοίγουν δεξιά-αριστερά μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Στο “Ένα Crew” επικράτησε πραγματική κόλαση, με κορμιά να χοροπηδάνε προς κάθε κατεύθυνση κι ένα τεράστιο circle pit να ανοίγει για να υποδεχθεί όσους τολμηρούς θα εισέρχονταν εντός του. Αλλά την εμφάνισή τους στη setlist έκαναν και μερικά δημοφιλή τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία ορισμένων μελών: το “Βρωμόφωνα Καθίκια” τραγουδήθηκε δεόντως, ενώ το “Όλοι Τα Αρχίδια Μας Θα Πάρουνε” έφερε σπρωξιές, φωνές ενθουσιασμού και παραλήρημα. 

Και αν οι νεότεροι χιπ χοπ ακροατές που αποτελούσαν την πλειονότητα του κοινού του Off The Hook δεν γνώριζαν μια-δυο παλαιότερες επιλογές από τον κατάλογο της παρέας των RNS, αυτό δεν σήμαινε πως σε κομμάτια όπως το “Αλητεία” δεν απέδειξαν ότι τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του γκρουπ τις παίζουν στα δάχτυλα και τις τραγουδάνε λέξη-λέξη· με ατόφια νεανική ορμή και φλογερό πάθος.

Ocean Wisdom

Όταν πριν από πάνω-κάτω 20 χρόνια οι Άλφα Γάμα ηχογραφούσαν μαζί με τις Φίρμες το “Ριμοπολυβόλο”, ο Ocean Wisdom πήγαινε ακόμα δημοτικό και δεν ήξερε όχι τι πάει να πει δεκαεξάμπαρο, αλλά τι είναι καλά-καλά αυτός ο κόσμος στον οποίον ζούσε. Δυο δεκαετίες μετά, ωστόσο, αυτόν ακριβώς τον χαρακτηρισμό έφερε στο μυαλό του γράφοντος καθώς ξεδίπλωνε επάνω στο σανίδι τα εντυπωσιακά, σχεδόν εξωφρενικά του skills στο ραπάρισμα. 

Με απίστευτες ταχύτητες και λέξεις ανά λεπτό, κρίσιμη καθαρότητα στην άρθρωση και με ένα flow που πετούσε φωτιές, ο 26χρονος Βρετανός προκάλεσε ουκ ολίγες φορές επιφωνήματα θαυμασμού και έκπληξης από όσους παρακολούθησαν το λεκτικό του μανιφέστο στην Τεχνόπολη. Μπορεί το πλήθος να είχε σπάσει αισθητά μετά τη λήξη των RNS, ωστόσο όσοι παρέμειναν για να απολαύσουν τον απίστευτο MC από το Κάμντεν του Λονδίνου αποζημιώθηκαν με το παραπάνω. 

Εξού και ο χορός, το κέφι, τα χαμόγελα και τα ένθερμα χειροκροτήματα κάθε που πέταγε σπίθες το στόμα του, από τον ορυμαγδό στίχων, εκφράσεων και λέξεων. Ένα tour de force πραγματοποίησε έτσι ο καλλιτέχνης που ξεκίνησε από την περίφημη High Focus και βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση ενός viral κομματιού. Εκείνου που θα καταφέρει να τον εδραιώσει στη συνείδηση όχι μόνο του βρετανικού αλλά και του παγκόσμιου κοινού, ως έναν MC με αξιοθαύμαστες επιδόσεις στο ραπάρισμα, ο οποίος μπορεί όμως να χαλιναγωγεί τις ικανότητές του προκειμένου να γράψει τραγούδια που θα ακουστούν δεκάδες εκατομμύρια φορές, μιας και τα εκατομμύρια τα έχει καβατζώσει σε κάμποσα δημιουργήματά του. 

Όπως άλλωστε και τον θαυμασμό όσων παρέμειναν μέχρι τη λήξη της παρθενικής μέρας του πρώτου Off The Hook, ενός φεστιβάλ που από ότι φάνηκε, ήρθε για να μείνει.

{youtube}bgDov1768K0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured