Η επονομαζόμενη "A Coin For Charon" περιοδεία των Σουηδών Grá έμελλε να σημάνει τη λήξη της στην Αθήνα –δίχως να παραβλέπουμε το πολύπλευρο του όλου εγχειρήματος από κάθε σκοπιά προώθησης. Το εν λόγω event είχε ως επιπρόσθετο στόχο τη διαφήμιση της μετατόπισης του αθηναϊκού δισκοπωλείου Bowel of Noise από τις στοές της πλατείας Κάννιγγος, σε κεντρικότερο κομβικό σημείο, επί της οδού Θεμιστοκλέους.

Όσοι λοιπόν παρακολουθείτε τις σελίδες μας, ενδεχομένως να διαβάσατε την απολαυστική συνέντευξη (βλέπε εδώ), στην οποία η μπάντα προϊδέασε το κοινό για έναν κάλλιστα θεατρικό χαρακτήρα. Κανείς πάντως δεν προέβλεψε το προγενέστερο απρόοπτο στο Eightball Club του Βορρά, μιας και το ίντερνετ βούηξε από τη συνάντηση του Κώστα "The Black" Μπίγαλη με τον frontman των Σουηδών, Andreas "Heljarmadr" Vingbäck.

Gra_2.png

Όντας άξιοι συμπαραστάτες, οι «δικοί μας» Sad και Serpent Noir επιτέλεσαν άριστα τον ρόλο τους ως opening acts, έστω κι αν κάποια αντιληπτά στοιχεία επισκίασαν ελαφρώς την όλη απόδοση. Οι Sad δηλαδή φάνταζαν πυρετωδώς βέβηλοι μα παγερά στατικοί, τη στιγμή που οι Serpent Noir πάσχιζαν σταδιακά με ορισμένα προβλήματα στον ήχο. Παρόλα αυτά, καθόσο ο χρόνος κυλούσε, η Μαγνητικότητα του Ζοφερού Όφη ολοένα και διογκωνόταν, χάριν της επαρκούς επιμέλειας από πλευράς ηχολήπτη. Στοιχείο το οποίο υποβάσταξε το υλικό των συμπαραστατών Sad από νωρίς, σκορπώντας την απορία πώς και τα riffs του Ungod δεν χαίρουν στάτους διαχρονικής εκτίμησης. 

Gra_3.png

Στους τόμους της Ελληνικής Μυθολογίας, τώρα, ο Χάροντας ήταν ο διαλεχτός: ο σιωπηλός βαρκάρης που σε μετέφερε καρτερικά μέχρι το απρόσιτο βασίλειο του Άδη. Όσοι νεκροί επιθυμούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Αχέροντα, έπρεπε λοιπόν να πληρώσουν έναν οβολό, αντίτιμο που οι ζωντανοί φρόντιζαν να εναποθέτουν κάτω από τις γλώσσες των νεκρών σωμάτων. Όσοι όμως δεν είχαν να πληρώσουν τα ναύλα, ήταν καταδικασμένοι να περιπλανώνται σαν σκιές στις όχθες του Αχέροντα, για 100 ολόκληρα χρόνια. Ανάμεσα στις ανεμογδαρμένες τους μορφές στέκονται γέροι και παιδιά, νεαρές θεσπέσιες κόρες, αλλά και άμορφες ψυχές, οι οποίες έφυγαν από τούτο τον κόσμο προτού καν δουν το φως του.

Gra_4.png

Οι Grá παρουσιάστηκαν λοιπόν στο Κύτταρο κατά αυτόν ακριβώς τον τρόπο: ενσαρκωμένοι(;) ωσάν πάλλευκα, μα ασθενικά στοιχειά μιας άπορης, βαλτώδους εξορίας. Η όψη των προσώπων τους έμοιαζε άβολα νεκρική, αλλά όσο ανέκφραστη απαιτούσαν οι επιταγές της υποβλητικής τους επίδοσης. Η αλήθεια είναι πως δεν ενθουμούμαι πόσος καιρός πέρασε από όταν παρακολούθησα μια εξίσου απολαυστική black metal συναυλία –και δη, από μια σύμπραξη καλλιτεχνών η οποία αποπνέει στο έπακρο όσα διακαώς πιστεύουν. Οι ίδιοι οι Σουηδοί, άλλωστε, δεν έμοιαζαν με γήινες μορφές, παρά με απόκοσμα φαντάσματα, τα οποία σκορπούσαν δέος και παγερή ανατριχίλα κατά μήκος και πλάτος της αρένας.

Gra_5.png

Η ατμόσφαιρα της απόδοσής τους ύψωνε λοιπόν κρυστάλλινους καθρέπτες, ώστε να δύνασαι να αντικρύσεις εκλάμψεις γοργές από κάποιο άλλο, μακρινό υπερπέραν –δίχως όμως να εμπίπτουν παράλληλα σε τυχόν εκπτώσεις, στο ξυραφέ μοτίβο μιας γενικότερης black metal αισθητικής. Η πυγμή καθαυτή φανέρωνε εντωμεταξύ δυναμισμό αμείωτο, υπό τις επιταγές που έθεταν με στόμφο οι Αρχαϊκότεροι εκπρόσωποι της Σκηνής. Είναι γεγονός άλλωστε ότι, παρά το εμφανές τους μπόλιασμα, οι Grá εμμένουν πιστοί στα αρχετυπικά πρότυπα, μιας και το όλο συναίσθημα ήταν διαποτισμένο από έναν άφθαρτο 1990s χαρακτήρα.

Gra_6.png

Η setist, επίσης, αποδείχθηκε πλούσια και χορταστική, με επιλογές –μεταξύ άλλων– της τάξης των "Where Shadows Dwell", "Necrology Οf Τhe Witch", "Klagan Οch Längtan", "A Coin For Charon", "He Who Comes", αλλά και το διαβόητο "Ruiner", το οποίο παρουσιάζει ορατά ίχνη μιας groovy διαφοροποίησης. Σε συγκερασμό, μάλιστα, παρουσίασαν και ένα νέο, φανταστικό κομμάτι, το οποίο εμπεριέχει εξίσου πιασάρικα συναυλιακά μέρη, σε συγγενές μοτίβο groove πειραματισμού.

Gra_7.png

Οι «πινελιές», όμως, δεν απομακρύνουν την ταυτότητα των Grá από τον πρωταρχικό της στόχο: να περιπλεχθεί η Θεατρικότητα με τον Θάνατο, δίχως να λησμονείται πως ο Χρωματισμός παραμένει Ένας. Οι περισσότεροι τυχεροί θα έχουν άλλωστε ακόμα μία ευκαιρία να απολαύσουν μια πτυχή τους, αφού έγινε γνωστό πως ο Andreas "Heljarmadr" Vingbäck θα μας επισκεφθεί σύντομα ξανά, αυτή τη φορά στο πλευρό των συμπατριωτών του Dark Funeral...

{youtube}TjcHntmM4iI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured