Εάν δεν έχω χάσει το μέτρημα, ήταν η 4η φορά που η πρώην τραγουδίστρια των Nightwish εμφανίζεται στην Ελλάδα. Και σε κάθε περίσταση ο κόσμος είναι εκεί, μαζί της. Όχι σε επίπεδα sold-out, αρκετός πάντως ώστε και παλμός να υπάρχει, αλλά και άνετα να μπορείς να κινείσαι στον συναυλιακό χώρο. 
 
Tarjat14_2
 
Πριν την Tarja, εμφανίστηκαν οι Ρώσοι Crimson Blue. Καθισμένοι σε δύο σκαμπό και κρατώντας τις ακουστικές τους κιθάρες, οι Andrew Nova & Lex Romano, μαζί με τη Dani Hellström στα φωνητικά, μας έπαιξαν τραγούδια από τα άλμπουμ Innocence και The Angelic Performance, σε ένα σετ που κράτησε περίπου 35 λεπτά. Οι ίδιοι λένε ότι παίζουν «nu art metal» με κιθάρες κουρδισμένες χαμηλότερα σε συνδυασμό με τα οπερατικά φωνητικά της Hellström. Καθώς όμως ξέρουνε ότι με τα δικά τους μόνο κομμάτια είναι δύσκολο να κερδίσουν τον κόσμο, στη μέση της εμφάνισής τους η Hellström άρχισε να τραγουδά «How can you see into my eyes like open doors? Leading you down into my core where I've become so numb...» –ναι, καλά καταλάβατε, ακούσαμε το “Bring Me To Life” των Evanescence σε ακουστική εκδοχή.
 
Tarjat14_3
 
Στις προηγούμενες εμφανίσεις της, η Tarja Turunen είχε μαζί μια all-star μπάντα. Ειδικότερα στις δύο τελευταίες, θυμίζω, ξεχώριζε ο Mike Terrana στα ντραμς (Tony MacAlpine, Yngwie Malmsteen, Rage, Axel Rudi Pell). Φέτος δεν ήρθε κάποιο όνομα μαζί της, αλλά –όπως αποδείχτηκε– δεν πείραζε καθόλου. Οι Thomas Heinz (ντραμς), Christian Kretschmar (πλήκτρα), Kevin Chown (μπάσο), Alex Scholpp (κιθάρα) & Max Lilja (τσέλο) βγήκαν στη σκηνή με το ορχηστρικό “Deliverance”. Φυσικά η ντίβα εμφανίστηκε τελευταία. Και είναι όσο ντίβα χρειάζεται η Tarja Turunen: από τη μία, είναι φιλική με το κοινό, χαιρετάει τις πρώτες σειρές, αναφέρει πολλές φορές την αγάπη της για τη χώρα μας· ταυτόχρονα όμως κρατάει και την απόσταση που πρέπει. 
 
Μόλις δε ξεκίνησε να λέει το “In For A Kill”, κατάλαβες για ακόμα μία φορά ότι δεν μπορείς να πεις τίποτα για τη φωνή της. Αυτό όμως για το οποίο μπορείς να πεις –και ας πέσετε να με φάτε– είναι για τα τραγούδια της. Γιατί το καλύτερο δικό της, είναι ένα «απλά καλό» τραγούδι των Nightwish. Το κοινό βέβαια που ήρθε μέχρι το Gagarin την Παρασκευή δεν έδειξε να συμφωνεί, αφού τραγουδούσε τους στίχους σε κάθε σχεδόν κομμάτι, συμμετείχε στα hey-hey στα οποία μας προέτρεπε η Tarja και γενικά περνούσε πολύ καλά. 
 
Tarjat14_4
 
Με τις διασκευές, επίσης, η Tarja δεν το έχει. Είχαμε ακούσει το “Poison” του Alice Cooper σε προηγούμενά της λάιβ –και δεν μας άρεσε– τώρα ακούσαμε το “Darkness” του Peter Gabriel· ούτε κι αυτό μας άρεσε, άσχετα που εκείνη τόνισε πόσο αγαπάει γενικά τον Άγγλο καλλιτέχνη. Αυτό πάντως που έκανε εντύπωση ήταν η μπάντα της. Σε φίλους είπα ότι ήταν λίγο ποζεράδικη (με την καλή έννοια) και συμφώνησαν μαζί μου. Στο “Never Enough” τους δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία να το τραβήξουν λίγο παραπάνω με ένα jam, με τον κιθαρίστα και τον ντράμερ να κερδίζουν τα χειροκροτήματα. Με το “Medusa” το συγκρότημα μας αποχαιρέτησε, αλλά πριν περάσει ένα λεπτό επέστρεψαν με το “Victim Of Ritual”, ενώ στη συνέχεια ακούσαμε και κάτι από το Nightwish παρελθόν. Στο σημείο εκείνο κάρφωσα τα μάτια πάνω στην Tarja για να δω την αντίδρασή της. Μου φάνηκε ότι ανατρίχιασε, ότι το ήθελε από μέσα της να το παίξει και δεν το έκανε για τυπικούς λόγους. “Wish I Had An Angel”, λοιπόν, και το Gagarin να σείεται.
 
Tarjat14_5
 
Με το “Untill My Last Breath” οι μουσικοί μας αποχαιρέτησαν για δεύτερη φορά, με την Tarja να μένει μόνη επί σκηνής για το τελευταίο χειροκρότημα. Τώρα τι να πιστέψω; Τη setlist που είχα δει από μια συναυλία τους πριν έναν μήνα, ή τη setlist που υπήρχε στο πάτωμα του Gagarin; Ήξερα ότι κανονικά τελειώνουν με το “Over The Hills And Far Away”, όμως στη setlist που έβλεπα δεν υπήρχε. Αλλά οι έντονες επευφημίες του κοινού «ανάγκασαν» την Tarja να φωνάξει πίσω τη μπάντα της, ώστε να παιχτεί και ο ύμνος του Gary Moore. 2 ώρες κράτησε η συναυλία, 17 τραγούδια ακούσαμε, παλμός και κέφι υπήρχε και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι από το Gagarin. Τι άλλο να ζητήσει κάνεις; 
 
Setlist
 
In For A Kill
500 Letters
Little Lies
Falling Awake
I Walk Alone
Anteroom Of Death
Never Enough
Darkness
Neverlight
Mystique Voyage
Die Alive
Deliverance
Medusa
 
encore
 
Victim Of Ritual
Wish I Had An Angel
Until My Last Breath
........... 
Over The Hills And Far Away
 

{youtube}Huic7JrEXBc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured