Δημήτρης Λιλής

Η συγκεκριμένη συνέντευξη δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2008, στο πλαίσιο της στήλης Incoming και έγινε με την αφορμή της επίσκεψης του Busy P στη χώρα μας για ένα dj set στο Club 22 (1/3/2008), ως καλεσμένος του Κορμοράνου.


Είσαι ένας από τους λίγους παράγοντες που έχουν επηρεάσει τόσο τη χορευτική σκηνή της Ευρώπης από τα μέσα των 90s και μετά. Εξήγησέ μας λίγο πώς ξεκίνησαν όλα. Είναι μια ευθύνη που έχω δημιουργήσει και μου αρέσει. Η μουσική είναι το πάθος μου, οπότε δεν χρειάζεται να πιέζω τον εαυτό μου.
Γνώρισα τους Daft Punk το 1995 σε ένα δισκοπωλείο στο Παρίσι και το 1996 αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Ήμασταν όλοι γύρω στα 20 όταν ξεκινούσαμε και δεν γνωρίζαμε τίποτα για το πώς δουλεύει η μουσική βιομηχανία, Έμαθα όλα όσα ξέρω από εκείνες τις Daft μέρες. To 2003 ξεκίνησα την Ed Banger με σκοπό να προωθήσω νέα παιδιά από τη γαλλική σκηνή. Δεν έκανα κανένα σπουδαίο bussiness plan, το μόνο που ήθελα, ήταν να κυκλοφορούμε δίσκους που να μπορούν να σε κάνουν να χορέψεις και να γελάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Daft Punk, ευχαριστούμε για όλα

Θυμάμαι πολύ καλά ότι την πρώτη φορά που σε συνάντησα στα backstage  του Bestival  το 2005, μου έδωσες ένα από τα πρώτα promos 12'' του "Waters Of Nazareth" των Justice και λίγο αργότερα, παίξατε μαζί σε ένα μεγάλο stage, αλλά για λίγα άτομα. Μερικούς μήνες μετά, το 12'' που είχα στα χέρια μου σηματοδοτούσε τον νέο γαλλικό ήχο και οι Justice  έκαναν sold out περιοδείες. Ποια ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισε ο κόσμος κι εσύ πόσο βοήθησες στο να προκύψει όλο αυτό το hype; Δε θα έλεγα ότι προσπάθησα να δημιουργήσω κανένα ιδιαίτερο hype κι ίσως αυτό να είναι το κόλπο. Όπως σου είπα, δεν προσχεδιάζω τα όσα μας προκύπτουν. Απλά σηκώνομαι το πρωί χαρούμενος, τρέχω στο γραφείο μου και γυρίζω για ύπνο με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Πιθανόν να γούσταραν όλοι το γεγονός ότι φέραμε μερικά fun στοιχεία στην ηλεκτρονική μουσική. Η μουσική των χρόνων μας ίσως ήταν λίγο δήθεν, στην προσπάθειά της να ακούγεται επαναστατική.

Ο Busy P με τους Justice.



Ποιο είναι η αγαπημένη σου μεριά στο Παρίσι και πως συνδέεσαι με την Colette; (σ.σ. Ένα από τα πιο forward thinking outlet του κόσμου στο οποίο μπορεί κανείς να βρει από limited 12'' ως τα τελευταία μοντέλα της Νike Air και της Βathing Ape.) Mου αρέσει πάρα πολύ η πόλη μου, η Μονμάρτη, στην βόρεια μεριά του Παρισιού. Είναι περιοχή με διαφορετικό μεταξύ του κόσμο και με κάποιο τρόπο, συνυπάρχουμε αρμονικά όλοι μαζί. Η γυναίκα μου είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων για την Colette και ξέρω όλους όσους βρίσκονται πίσω από την επιτυχία του ονόματος, τουλάχιστον δέκα χρόνια τώρα. Μου αρέσει το όραμά τους και πάντα έχουν ωραίες ιδέες.

Tι τσεκάρεις στο internet και ποιο είναι το αγαπημένο σου blogspot; Τσεκάρω καθημερινά τα spinemagazine.com και pitchforkmedia.com (σ.σ.: πλέον, pitchfork.comκαι μου αρέσει το blog των Fluokids.
 
Δεδομένου ότι διανύουμε περίοδο με έντονο 90s revival, πόσο υπεύθυνος μπορεί να είσαι για αυτό το trend; To καλοκαίρι στο Dour Festival κυκλοφορούσες με t-shirt Kurt Cobain και η «συμμορία» σου γέμιζε τα dj set της με 90's dance anthems.
Τα 70s ήταν η δεκαετία που ήμασταν μωρά.
Τα 80s ήταν η δεκαετία που πηγαίναμε σχολείο.
Τα 90s ήταν η δεκαετία που έπρεπε να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε τις ζωές μας.

Με τόσα ταξίδια και περιοδείες δεν μπορεί να μην έχουν έρθει φορές που να μην έχεις όρεξη να κάνεις κάποιο gig... Tι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις; Περιέργως, είμαι από εκείνους τους λίγους αλλά τυχερούς που έχουν πάντα διάθεση για πάρτυ! Δώσε μου λίγο ούζο και παρτάρω ανά πάσα στιγμή.
 
Γνωρίζω ότι είσαι συλλέκτης cool αντικειμένων. Σε τι έχεις εστιάσει τελευταία;
Aυτό το διάστημα μαζεύω κασκόλ ποδοσφαιρικών ομάδων.

Eτοιμάζεις νέο σόλο άλμπουμ;  Kαι τι να περιμένουμε από την Ed Banger μέσα στην χρονιά; Τελευταία δουλεύω το "Pedrophilia" που θα είναι το επόμενο single  μου και το άλμπουμ το προγραμματίζω για το 2009. Όσο για την Ed Banger, το 2008 θα έχουμε μπόλικες κυκλοφορίες. Καινούργια μουσική από τον Sebastian, τον Mr. Flash, και full length απο Uffie, DSL, Sebastian, Mr. Oizo και την νέα μας συλλογή Ed Rec. Vol. III.

Τι γνώμη έχεις για το digital downloading; Σε τι format νομίζεις ότι πρέπει να κυκλοφορήσει το επόμενο άλμπουμ των  Daft Punk; Kατεβάζω μουσική αρκετά. Πληρώνω για αυτή στο iTunes ή στο Beatport. Οι Daft Punk πιστεύω ότι πρέπει να βγάλουν το επόμενο άλμπουμ σε digital format μόνο... Αλλά έχουμε καιρό μπροστά μας για αυτό... (σ.σ.: ...συγκεκριμένα, 5 χρόνια, με το Random Access Memories να κυκλοφόρησε, τελικά και σε φυσικό format)



Έχεις σκεφτεί πώς το label σου θα βρει τρόπο να περάσει και να πουλήσει τη μουσική του στον κόσμο, δεδομένων των εξελίξεων στην δισκογραφία; Δε μου αρέσει να σχεδιάζω πράγματα, προτιμώ να κάνω πράγματα. Οι πολυεθνικές σχεδίασαν τόσα και τελικά συνειδητοποίησαν ότι ήταν λάθος. Προτιμώ το label μου να επιβιώνει εν έτει 2008 και να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με τα εργαλεία που της προσφέρει η τεχνολογία.

Πρόσφατα μια μίνι έρευνα αγοράς που έκανα, μου έδειξε ότι ο δίσκος των Justice στην χώρα μας είχε ελάχιστη εμπορική επιτυχία. Από την άλλη, δεν υπάρχει indie dance  kid στη χώρα που να μην τους χορεύει στα σχετικά clubs. Πόσο πιστεύεις ότι έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις από το παράνομο downloading σε μικρές χώρες σαν την Ελλάδα; Zoύμε στο 2008. Οι πωλήσεις δίσκων δεν είναι το θέμα πια. Προσωπικά, προτιμώ να πουλάω λίγο στην Ελλάδα αλλά να κάνω ένα sold out event για τα παιδιά της Αθήνας. Στην Ed Banger προσπαθήσαμε να κυκλοφορήσουμε ένα άλμπουμ με ωραίο και τρελό artwork σε μορφή ενός σταυρού (σ.σ.: αναφέρεται στην limited edition του Cross των Justice), αλλά ίσως τα παιδιά στην Ελλάδα να θέλουν κάτι άλλο.

Δώσε μας 5 μουσικά και 3 άλλα tips για το 2008. 5 μουσικά acts που αξίζει να προσέξετε: The Kills, Mobb Deep, Snoop Dogg, Midnight Juggernauts, Surkin. Και 5 άλλα tips που προτείνω είναι το ποδοσφαιρικό κασκόλ, η ειρήνη και ο γάλλος σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς (σ.σ.: γιος του Κώστα Γαβρά).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured