Ανδρέας Κύρκος

Σε γνωρίσαμε με το “Settle Down”, ένα ξεχωριστό και αρκετά σοφιστικέ pop τραγούδι. Πώς νιώθεις όταν το ερμηνεύεις σε αυτήν τη φάση της καριέρας σου, που πλέον έχεις ωριμάσει; Σημαίνει για εσένα τα ίδια πράγματα, σε σχέση με όταν ξεκινούσες;

Ήμουν μόλις 16 ετών όταν έγραψα το "Settle Down" και μέσα από αυτό εξερευνούσα κάποιες πιο προσωπικές μου σκέψεις σχετικά με τον γάμο, αλλά και σχετικά με τον ρόλο που η κοινωνία δίνει στις γυναίκες. Εξακολουθώ να είμαι ιδεολόγος, όπως όταν ήμουν νεότερη. Τώρα πια, όμως, θα ήθελα το τραγούδι να εμπνέει τους ανθρώπους να σκέφτονται τι πραγματικά θέλουν στη ζωή, σε σχέση με το τι τους κάνει η κοινωνία να νομίζουν ότι επιθυμούν. 

Κάθε φορά επίσης που το ερμηνεύω, αισθάνομαι ότι έχω μια διαφορετική σχέση με τους στίχους του. Νομίζω δηλαδή πια ότι αυτό που λέει είναι ότι ορισμένες φορές πρέπει να χαλαρώνω, να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος και να κάνω τα αναμενόμενα πράγματα. Άλλες φορές, πάλι, λειτουργεί σαν υπενθύμιση στον εαυτό μου: αν επενδύσω πολλές ελπίδες στην ιδέα ότι αγγίζω την τελειότητα, όλο αυτό μπορεί εύκολα να καταστραφεί μπροστά στα μάτια μου. 

Με το τελευταίο σου άλμπουμ Primal Heart (2018) ένιωσες περισσότερο ελεύθερη καλλιτεχνικά; Τι σημαίνει για εσένα «ελευθερία έκφρασης»; 

Για εμένα σημαίνει ελευθερία να ακολουθώ όλα όσα με εξιτάρουν σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο. Ακόμη κι αν αυτό τελικά με οδηγήσει σε κάτι που δεν θα γνωρίσει εμπορική απήχηση.

Το τραγούδι “Top Of The World” είναι ένα ισχυρό μανιφέστο. Ποια είναι η έμπνευση πίσω από αυτό;

Το έγραψα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών στην Αμερική. Μέσα από αυτό μιλούσα για τους ισχυρούς άνδρες στην πολιτική και για το πώς η δύναμη που αποκτούν και η επιρροή που ασκούν, μπορούν να διαφθείρουν έναν άνθρωπο και να δηλητηριάσουν ακόμη και τις πιο αγνές προθέσεις του. 

Πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία η φιλοδοξία και η προσπάθεια. Όμως όλος αυτός ο κόπος να φτάσεις στην κορυφή μπορεί να είναι επικίνδυνος και να σε απομονώσει. 

Τι είναι αυτό που σε κάνει να θες να πας στο στούντιο; Είναι τα θέματα που σε απασχολούν; Τα μηνύματα που θες να περάσεις; Κάποιο beat; Ένα συναίσθημα; Υπάρχει κάποια μέθοδος ή λειτουργείς αυθόρμητα;

Αυτό που με εμπνέει περισσότερο, είναι οι ρυθμοί. Όταν ακούω δηλαδή κάποιον ρυθμό και με εμπνέει με συγκεκριμένο τρόπο, τότε δεν βλέπω την ώρα να μπω στο στούντιο. Ενθουσιάζομαι δε ιδιαίτερα όταν γράφω ένα τραγούδι που αναφέρεται σε κάποιο συναίσθημα το οποίο έχουν νιώσει όλοι, αλλά κανείς δεν έχει τολμήσει να μιλήσει ανοιχτά για εκείνο. Μου αρέσει να δημιουργώ κάτι αυθεντικό, κάτι που δεν το έχει γνωρίσει κανείς. 

Έχει συνεργαστεί με ανθρώπους όπως ο Snoop Dogg, o Bilal και ο Skrillex. Ακόμη και ο David Byrne σε έχει εκθειάσει. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις μάθει από τις συνεργασίες και ποια ήταν η πιο πολύτιμη για εσένα, μέχρι τώρα;

Η συνεργασία μου με τον Daniel Johns από τους Silverchair ήταν μία από τις σημαντικότερες που έχω κάνει. Ο ίδιος και το συγκρότημά του με είχαν επηρεάσει πολύ στην εφηβεία, εξαιτίας της σχεδόν «παιδικής» προσέγγισής τους στη μουσική. Αυτό κάνει τα πάντα να φαίνονται πιθανά, ενώ η μουσική γίνεται ανοιχτό πεδίο προς εξερεύνηση. Και εκείνος, όπως κι εγώ, δεν διαβάζουμε μουσική και δεν ξέρουμε τι ακριβώς να κάνουμε τα όργανά μας· αλλά ξέρουμε ακριβώς τι ψάχνουμε να ακούσουμε και δεν το βάζουμε κάτω ποτέ, μέχρι να το πετύχουμε. 

Αυτό λοιπόν που μου έμαθε είναι ότι πρέπει να ξέρεις απολύτως τι είναι εκείνο που θέλεις να ακούσεις και ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικότερο από το να έχεις τη θεωρητική γνώση για να το φτιάξεις. Μερικές φορές η θεωρητική γνώση μπορεί να αποτελέσει και εμπόδιο στον δρόμο της αναζήτησης για κάτι απροσδόκητο. 

Έχει πειραματιστεί με διαδραστικά websites, μέσα από visuals και μουσικές λούπες με τους ακροατές σου. Σου αρέσει να χρησιμοποιείς την τεχνολογία ή προτιμάς τους πιο παραδοσιακούς τρόπους ηχογραφήσεων; 

Με ενθουσιάζει η τεχνολογία και μου αρέσει να τη χρησιμοποιώ μέχρι το σημείο που δίνει χρώμα στη μουσική μου, αλλά χωρίς να παίρνει και το πάνω χέρι. Χρησιμοποιώ πολύ την τεχνολογία τους δίσκους μου, όμως αυτό που με ελκύει είναι η απλότητα των ακουστικών οργάνων: κάπως έτσι είναι και ο ήχος των συναυλιών μου, κάτι πολύ απελευθερωτικό. Οι συναυλίες μου δεν έχουν καμία σχέση με τα συνήθη τρελά gadgets! Μου αρέσει η ιδέα να παίζω ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους, επειδή και οι ακουστικοί ήχοι και οι ηλεκτρονικοί έχουν πολλά να μου δώσουν.

Σε πλαισιώνουν πολλές θαρραλέες γυναίκες, ενώ έχεις μιλήσει για ισότητα σε θέσεις εξουσίας. Θεωρείς ότι είσαι φεμινιστικό σύμβολο για τη γενιά σου;

Νομίζω ότι όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέση να ασκούν επιρροή πρέπει να έχουν κάτι τέτοιο σαν σκοπό. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ιστορική συγκυρία για να ενώσουμε τις φωνές μας. Φυσικά με τιμάει το ότι υπάρχουν άνθρωποι που με θεωρούν σύμβολο, όμως ο στόχος μου δεν ήταν αυτός, αλλά το να μιλήσω αληθινά για πράγματα που ξέρω και τα οποία έχω βιώσει. Να μιλήσω για τις δυνάμεις μου και τις αδυναμίες μου, και με αυτόν τον τόπο να εμπνεύσω όσους με ακούνε. 

Αν και είσαι από τη Νέα Ζηλανδία, ζεις στη Νέα Υόρκη. Τι σου προσφέρει αυτή η πόλη;

Είναι μια πόλη στην οποία μπορείς να συνυπάρξεις με τον τρόπο που εσύ θες και κανείς να μην ασχολείται μαζί σου. Είναι μια πόλη, επίσης, που μου παρέχει τη δυνατότητα να είμαι ανώνυμη μέσα σε μια λαοθάλασσα από τόσες διαφορετικές κουλτούρες και ιστορίες. Αυτό είναι αναζωογονητικό και μαγικό για εμένα. Η Νέα Υόρκη κουβαλάει στο DNA της μια ιστορία από σπουδαίους καλλιτέχνες, οπότε αισθάνεσαι ότι ανήκεις κι εσύ σε μια κοινότητα η οποία μπορεί και κάνει μεγάλα όνειρα.

Θα επισκεφτείς σύντομα την Αθήνα. Υπάρχει κάτι που θες πολύ να γνωρίσεις και να δεις από κοντά στην πόλη μας; 

Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα έρθω στην Αθήνα! Κατ’ αρχήν λατρεύω την ελληνική κουζίνα. Περιμένω πώς και πώς να δω την αρχιτεκτονική της πόλης, αλλά και τον Παρθενώνα. Φυσικά δεν βλέπω την ώρα να επικοινωνήσω και με τους Έλληνες fans μου!

{youtube}yHV04eSGzAA{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured