Άγγελος Κλειτσίκας

φωτογραφίες 1,3,4: Marie Planeille

Στο Elwan, το πιο πρόσφατο άλμπουμ σας (2017), μιλάτε μεταφορικά για τους Ελέφαντες που καταστρέφουν την έρημο και τον πλανήτη μας. Ποιοι είναι αυτοί οι ελέφαντες και τι πρέπει να γίνει ώστε να τους σταματήσουμε; Γιατί πιστεύετε ότι οι άνθρωποι πάψαμε να σεβόμαστε το περιβάλλον μας; 

Αυτοί οι Ελέφαντες είναι οι αντιπρόσωποι όλων των χωρών και των εθνών. Πρέπει να θεσπιστεί ένας διεθνής νόμος, ο οποίος να θεσμοθετεί όχι μόνο τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά και τις σχέσεις των ατόμων μεταξύ τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διενέξεις που διαρκώς έχουν τα διάφορα κράτη μεταξύ τους. Αν δεν σκεφτόμαστε πια τον πλανήτη μας, είναι ντροπή να είμαστε πλούσιοι. 

Πάψαμε να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον μας, γιατί, πριν από αυτό, πάψαμε να ενδιαφερόμαστε για το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε ή για να κοιμηθούν σε ένα σπίτι με κρεβάτι.

Πόσο σημαντική είναι για σας η έρημος; Αισθάνεστε να χάνεται σταδιακά η αληθινή διασύνδεση των ανθρώπων με το φυσικό τους περιβάλλον;

Η έρημος, είναι όλη μας η ζωή! Παντού στον κόσμο η φύση είναι είτε ισχυρή, είτε σκληρή, πάντως και στα βουνά και στη θάλασσα και στην έρημο υπάρχουν πληθυσμοί που ακόμα διαθέτουν σεβασμό για το γύρω τους περιβάλλον. Εδώ όμως και αρκετό πια καιρό, οι μειονότητες καταπιέζονται και οι ιδιαίτερες τοπικές κουλτούρες ωθούνται να χάσουν τον χαρακτήρα τους. Αυτός ο τρόπος ζωής, που βασίζεται στα πολλά χρήματα, είναι ενάντια στο φυσικό αίσθημα του να είσαι ζωντανός. 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Kurt Vile και τον Mark Lanegan, στον τελευταίο δίσκο; Πώς ακριβώς συνεισέφεραν στο τελικό αποτέλεσμα; 

Ήρθαν και οι δύο με αγάπη στις ηχογραφήσεις. Κι εμείς από την πλευρά μας, δεν τους ζητήσαμε τίποτα. Ό,τι έπαιξαν, το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, ακολουθώντας την έμπνευσή τους. Ήταν επομένως ιδανική η συνεργασία και τους απευθύνουμε με κάθε ευκαιρία ένα μεγάλο «ευχαριστώ!».

Αλήθεια, πώς είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η καθημερινή ζωή στα μέρη όπου μένετε εσείς και οι οικογένειές σας;

Είναι βασικά πιο ασφαλής, σε σύγκριση π.χ. με το τι γινόταν 5 χρόνια πριν. Πλέον τα προβλήματα βρίσκονται περιορισμένα στο νότιο τμήμα του Μάλι. Δεν έχουμε ωστόσο καμία δύναμη να αποφασίσουμε πώς θα είναι η γη μας την επόμενη μέρα. Τα παγκόσμια συμφέροντα εξακολουθούν να εποφθαλμιούν το πλούσιο υπέδαφός μας –κι αυτό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ευχόμαστε ότι θα υπάρξουν λογικές πράξεις από τις κυβερνήσεις των ενδιαφερόμενων εθνών. Αν και είναι δύσκολο να πιστέψουμε σε κάτι τέτοιο.

Προέρχεστε από μια μακρά γενεαλογία Τουαρέγκ πληθυσμών με επαναστατικό πνεύμα. Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα για το οποίο αγωνίστηκαν οι πρόγονοί σας, που εξακολουθεί να αφορά κι εσάς σήμερα;

Ο πολιτισμικός σεβασμός και η απλή ζωή στην έρημο. Αν και πλέον σίγουρα δεν βρίσκεται όλος ο σημερινός πληθυσμός των Τουαρέγκ στην ίδια κατάσταση. Κάποιοι ανάμεσά μας εξακολουθούν δηλαδή να μάχονται για αυτονόητα δικαιώματα επιβίωσης. Στους δικούς μας καιρούς, το χρήμα διαθέτει υπερβολική δύναμη.

Ζούμε επίσης σε έναν κόσμο με όλο και περισσότερα σύνορα, όλο και περισσότερους περιορισμούς να βαραίνουν πάνω μας κάθε μέρα. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα της λέξης «ελευθερία»;

Στις μέρες μας, η τεχνολογία θα έπρεπε να βοηθήσει περισσότερο τους λαούς, όχι να υπηρετεί μονάχα την οικονομία και τα συμφέροντα. Το νόημα της ελευθερίας βρίσκεται στη απεξάρτηση από το χρήμα, στην ευρύτερη προοπτική ενός μέλλοντος υπέρ της Ανθρωπότητας και του Πλανήτη μας.

Στα τραγούδια σας διακρίνεται συχνά η νοσταλγία για την πατρίδα σας. Τι σας λείπει περισσότερο, όταν είστε μακριά, περιοδεύοντας λ.χ. για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό; 

Μας λείπουν οι οικογένειές μας. Αλλά μας λείπει και η ζωή στην έρημο για την οποία κάναμε λόγο και παραπάνω. Αυτή η απλότητα με την οποία κυλάνε οι ημέρες στα δικά μας τα μέρη και η αίσθηση ότι έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, η οποία είναι πολυτιμότερη για μας από το να έχουμε πολλά χρήματα. 

Τι έχει κάνει τους Tinariwen τόσο πετυχημένους στον Δυτικό κόσμο;

Θεωρούμε ότι οφείλεται στην αυθεντική μας ιστορία, ίσως και στο ιδιαίτερο μουσικό μας στυλ, το οποίο ακούγεται ως κάτι το διαφορετικό στη Δύση. Ή ίσως απλά να είμαστε το γκρουπ που χρειάζονται οι Δυτικές μουσικές σκηνές! 

Ποιες είναι οι κοινές αξίες και οι αρχές που σας δένουν, όλους όσους λογίζεστε ως μέλη των Tinariwen;

Οι κοινές μας ιδέες για τα παγκόσμια οικονομικά, αλλά και το ότι τα συμφωνούμε ως προς το πώς έχουν τα πολιτικά πράγματα. 

Τέλος, ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο πολύτιμο δώρο της μουσικής προς τους ανθρώπους; 

Η δυνατότητα του ονείρου, το να μπορείς να ταξιδέψεις αδιαμεσολάβητα κάπου αλλού, το να αισθανθείς τα πιο σημαντικά συναισθήματα μέσω της μουσικής.

{youtube}vACZA9dGvV4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured