Εστίασες την προσοχή σου στους Beauty Of Gemina, έπειτα από τη διάσπαση της προγενέστερης μπάντας σου, Nuuk. Μια μάλλον υποτιμημένη παρουσία, μπορώ να πω, έστω κι αν δεν γνωρίζω το στάτους της στους ελβετικούς darkwave κύκλους.

Πιστεύεις πως οι Beauty Οf Gemina αποτελούν μια φυσική συνέχεια, κατά κάποιον τρόπο; Ακούγονται πιο ώριμοι και ποικιλόμορφοι –και ίσως πιο ραδιοφωνικοί, εν συγκρίσει– παρότι εκτιμώ την αφελή «ομπσιουρίλα» των Nuuk, ασφαλώς...

Οι Nuuk αποτέλεσαν μια πολυετή συνεργασία με τον τραγουδιστή Snake, αλλά πρέπει να ξέρεις πως έχουμε δουλέψει για χρόνια μαζί και σε πολύ διαφορετικά projects, ακόμη και στα πλαίσια ενός σχολικού συγκροτήματος, σε πρώιμο στάδιο! Θα μπορούσες έτσι να πεις ότι οι Nuuk ήταν απλά το τελευταίο μας κεφάλαιο, αλλά και το πιο σκοτεινό, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα.

Παρόλα αυτά, ένιωθα από ένα σημείο κι έπειτα πως δεν υπήρχε πια το κοινό όραμα που είχαμε ως τότε μοιραστεί. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι νέο με τους Beauty Of Gemina, χωρίς τον φόρτο ενός νεκρού βάρους από το παρελθόν –φρόντισα επίσης να γίνει σαφές ότι πλέον ήθελα να τραγουδώ ο ίδιος τα τραγούδια μου. Είναι πάντως αλήθεια ότι οι Beauty Of Gemina δεν θα υπήρχαν χωρίς όλες τις εμπειρίες που αποκόμισα με τους Nuuk. Συμφωνώ λοιπόν πως, κατά μία έννοια, αποτελούν συνέχειά τους. Ειδικότερα, είναι η συνέχεια της ζωής μου ως μουσικού, παραγωγού, αλλά και τραγουδοποιού.

Φέτος κυκλοφoρήσατε το άλμπουμ Minor Sun. Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση; Είναι άξιο απορίας πόσο δραστήριοι είστε τον τελευταίο καιρό: έχετε βγάλει 6 δίσκους σε διάστημα μιας δεκαετίας. Ποια θα κατονόμαζες ως κύρια πηγή της δημιουργικότητάς σου;

Η ανταπόκριση είναι μέχρι στιγμής μεγάλη, οι οπαδοί φαίνεται να έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα το Minor Sun. Νομίζω ότι έχουν την αίσθηση πως βρίσκονται ξανά σπίτι τους. Όσον αφορά τη δημιουργικότητά μας, όλα αυτά τα χρόνια είχα την αίσθηση πως είχα πολλά να πραγματοποιήσω, δεν είχα όμως τη δυνατότητα. Αλλά οι Beauty Of Gemina αποτέλεσαν μια αναγέννηση, μέσω της οποίας ήθελα να ανακτήσω τον χαμένο μου χρόνο. Αυτός ενδέχεται να είναι κι ένας από τους λόγους της ακούραστης εργατικότητάς μου.

095BeautyofGemina_2.jpg

Είναι επίσης το πρώτο άλμπουμ σας που κυκλοφόρησε σε βινύλιο. Γιατί χρειάστηκε τόσο καιρό ώστε να υλοποιήσεις τις προσπάθειές σου σε αυτήν τη μορφή; Έχεις μήπως σχέδια να κυκλοφορήσεις και τον υπόλοιπο κατάλογό σας σε βινύλιο ή ίσως να επανεκδόσεις μερικούς τίτλους των Nuuk; Έχω την εντύπωση πως είναι αρκετά δυσεύρετοι στις μέρες μας...

Το να κυκλοφορήσω το Minor Sun σε βινύλιο, ήταν μια κλασική ενστικτώδης απόφαση. Ίσως και μια δήλωση, για να καταδείξω την αξία στη μουσική, στο υπέροχο artwork του, αλλά και στον σχεδιασμό και στον όλο κόπο από τους καλούς ανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν στην υλοποίησή του. Και, τέλος, για να δώσω στον εαυτό μου ένα δώρο για μια δεκαετία σκληρής δουλειάς. Επί την ευκαιρία, επίτρεψέ μου να το αναφέρω αυτό κάπως επίμονα: τα αρχεία των Nuuk είναι καλά κρυμμένα και δεν είμαι έτοιμος να τα απελευθερώσω. Ίσως κάποια μέρα στο μέλλον, δεν ξέρω.

Τα έργα σου πραγματεύονται πεδία ηλεκτρονικής μουσικής και απλώνονται μέχρι εναλλακτικούς rock ήχους και darkwave ή post-punk επιρροές. Πόσο σημαντική θεωρείς την ποικιλομορφία στον ήχο και πόσο παραπέρα βλέπεις να ωθείς τα όριά του; Έχει σταθεί ενδιαφέρουσα διαδικασία η όλη δημιουργία αυτού του κράματος;

Είναι ένα βασικό σημείο στη δουλειά μου. Φυσικά, θα μπορούσα να επιλέξω ευκολότερους τρόπους για να επαναλάβω τη φόρμουλα διαμόρφωσης των μεγαλύτερων επιτυχιών των Beauty Of Gemina ξανά και ξανά, αλλά αυτή δεν είναι η μέθοδός μου. Εξακολουθώ να αναζητώ νέους συνδυασμούς και ιστορίες, καινούριους ήχους αλλά και νέα όργανα σε στυλ. Νιώθω ακόμη πεινασμένος, αλλά, ειλικρινά, με το Minor Sun είμαι πιο κοντά από ποτέ στην ιδέα μιας τέλειας «Geminaland».

Πρόσφατα βγήκατε σε περιοδεία με τη γαλλική ethereal darkwave/pop μπάντα Saigon Blue Rain. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από τις κοινές σας συναυλίες και ποιά η γνώμη σου για την εν λόγω μπάντα, γενικότερα; Έχω την εντύπωση ότι η αντίστοιχη γαλλική σκηνή έχει βελτιωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα...

Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες συνεντεύξεις, η χημεία μεταξύ των δύο γκρουπ, συμπεριλαμβανομένων όλων των μουσικών και του crew, υπήρξε πολύ καλή. H Ophelia, o Franck and o Gilles επιδόθηκαν σε μια καταπληκτική περιοδεία και ήταν ανοιχτοί στο να εμπνευστούν από όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες. Μου αρέσει πολύ η μουσική τους, όπως και η στάση τους. Ελπίζω να μπορέσω να ανοίξω μερικές πόρτες για εκείνους, στο μέλλον.

095BeautyofGemina_3.jpg

Με τους Beauty Οf Gemina, εντωμεταξύ, έχεις κυκλοφορήσει και μια ακουστική ηχογράφηση με τίτλο The Myrrh Sessions (2013). Έχεις σκεφτεί να προσθέσεις ένα σύντομο ακουστικό set στις ζωντανές σας εμφανίσεις, επί μονίμου βάσης; Πόσο σημαντική είναι για σένα η μουσική σε ακουστικές βάσεις και τι καλλιτέχνες ή κυκλοφορίες αυτού του είδους θα συνιστούσες;

Το να παίζουμε ακουστικά με καταπληκτικούς μουσικούς, αλλά και ειδικούς προσκεκλημένους, εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο μέρος του οράματός μου για το μέλλον. Το φθινόπωρο του 2017 θα βρεθούμε μάλιστα στον δρόμο για μία ακόμα ακουστική περιοδεία και θα είναι κάτι το εκπληκτικό. Κάτι που κάνει καλό στην καρδιά και στην ψυχή μου, όπως και η ίδια η Ανάσα της Ζωής. Ήμουν ανέκαθεν οπαδός της μουσικής καλλιτεχνών που επέλεξαν να εργαστούν πιο μινιμαλιστικά, αλλά και με βάση την ίδια τη σιωπή.

Ορισμένες επιλογές σίγουρα θα ήταν ο Neil Young ή τα πρώτα χρόνια του Bob Dylan, όπως και οι τελευταίες ηχογραφήσεις των Talk Talk (τα Spirit Of Eden και Laughing Stocks συγκεκριμένα). Η Soap & Skin επίσης, οι Sigur Rós, μα και κλασική μουσική, ιδίως έργα του Μπαχ για πιάνο σαν τα Goldberg Variations, αλλά και ο Arvo Pärt ή οι σόλο παραστάσεις αυτοσχεδιασμού του Keith Jarrett. Επί την ευκαιρία, θυμάμαι ότι μια μέρα, όταν ήμουν έφηβος, άκουσα μια νεαρή Ελληνίδα τραγουδίστρια στην τηλεόραση, η οποία είχε μόνο τη σκοτεινή φωνή της και έπαιζε με ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ, χρησιμοποιώντας μια ακουστική κιθάρα. Ήταν κάτι απίστευτο, δεν θυμάμαι όμως το όνομά της, ούτε και άκουσα ποτέ ξανά τη μουσική της. Ίσως να το ανακαλύψω μία ημέρα.

095BeautyofGemina_4.jpg

Σύντομα θα δώσετε συναυλία στη Death Disco, ένα club γνωστό για την εστίασή του σε goth/darkwave ήχους. Τι οφείλει να αναμένει το κοινό και πόσο σημαντική θεωρείς την ταυτότητα ενός χώρου, ως σημείο αναφοράς για μια συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση;

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε παίξει σε 16 διαφορετικές χώρες και είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε πολλά υπέροχα μέρη, τοποθεσίες και πόλεις. Εμφανιστήκαμε στη Death Disco πριν από 2 χρόνια για πρώτη φορά και έχω πολύ καλές αναμνήσεις, τόσο από τη συναυλία, όσο και από το κοινό. Οι Έλληνες fans ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί, η πόλη υπέροχη, ενώ δεν ξεχνώ και το σύντομο ταξίδι μας προς την Ακρόπολη.

Ειλικρινά, δεν είχα ακούσει πολλά για τη Death Disco στο παρελθόν, αλλά το ίδιο το όνομά της είναι φυσικά μια σαφής δήλωση και μάλιστα με έναν δημιουργικό τρόπο. Οπότε, ας δώσουμε απλά πνοή σε αυτό. Τι μπορώ να πω, ανυπομονώ να επιστρέψω στην Αθήνα και ελπίζω ότι θα γιορτάσουμε μια σπουδαία συναυλία στα πλαίσια του Minor Sun. Σκοπεύουμε να εστιάσουμε στη setlist της τρέχουσας περιοδείας μας, η οποία αποτελεί μια εξαιρετική μίξη νέων τραγουδιών με παλιά hits, από τα 10 χρόνια της καριέρας των Beauty Of Gemina.

{youtube}hND3l37CV70{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured