Ευτυχία Διαμαντή

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά το Athens Music Week, ένα φεστιβάλ που δίνει στη σύγχρονη μουσική κοινότητα φωνή κι όραμα για ένα επαγγελματικό βιώσιμο και δημιουργικό μέλλον, μέσα από ανοιχτές συζητήσεις για καίρια ζητήματα στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Λίγο πριν την εμφάνισή τους, στο πλαίσιο του Athens Music Week 2022, "ανακρίναμε" τους Bonnie Nettles, οι οποίοι έφεραν στο τραπέζι τις δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς, αναφορικά με τη σύγχρονη μουσική σκηνή, την ανάδυση των streaming πλατφορμών και την επιρροή των social media, και μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους απόψεις γύρω από το κομμάτι του DIY ενός ανερχόμενου, νέου καλλιτέχνη.

 

Με αφορμή την εμφάνισή σας στα πλαίσια διεξαγωγής του Athens Music Week που συμβαίνει από το 2019, θα θέλαμε να μάθουμε πως σας φαίνεται η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας, μια σειράς δηλαδή ανοιχτών συζητήσεων, workshops κι εκδηλώσεων που πραγματεύονται διάφορα θέματα γύρω από τη μουσική βιομηχανία του σήμερα; Γενικότερα οι εκδηλώσεις γύρω από τη μουσική και τις τέχνες είναι δρώμενα τα οποία πάντα μας κινούν τον ενδιαφέρον. Έτσι και για το AMW 2022 στο οποίο συμμετέχουμε ως καλλιτέχνες, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εμβαθύνουν περισσότερο σε θέματα της μουσικής βιομηχανίας, όπου παρακολουθώντας απλώς μια συναυλία δεν μπορείς να αντιληφθείς πως υλοποιούνται ή επηρεάζουν το σύνολο. Αυτό ίσως ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας και να υπάρξει εξέλιξη με φρέσκες ιδέες οι οποίες απουσιάζουν αισθητά στη χώρα μας.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το δικό σας Showcase στις 23 Ιουνίου στα πλαίσια του φετινού Athens Music Week;  Από πλευράς μας κάθε στιγμή που βρισκόμαστε πάνω στο stage δημιουργεί το συναίσθημα για το οποίο υπάρχουμε ως μπάντα και έτσι αναμένουμε να συμβεί και στο Athens Music Week 2022.

Μια θεματική του Athens Music Week είναι και το δίκτυο εντός του οποίου καλείται να δημιουργήσει και να επικοινωνήσει τη δουλειά του ένας νέος καλλιτέχνης ή ένα συγκρότημα. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το κομμάτι του networking, για μια μπάντα στην εγχώρια εναλλακτική σκηνή; Ποια είναι η δική σας εμπειρία; Είναι ίσως ένας από τα πιο σημαντικούς παράγοντες ώστε να μπορέσεις να προωθήσεις οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό. Απαιτεί ικανότητες τις οποίες κάποιος μουσικός δεν είναι αναμενόμενο ότι τις κατέχει,  επομένως η DIY προσέγγιση στο Networking και τα media συνήθως δεν οδηγεί σε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι ένα κομμάτι το οποίο αφήνει εκτός συναισθηματισμούς και ρομαντισμούς- σε αντίθεση με τη σύνθεση μουσικής - και θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να απασχολεί μουσικούς αλλά ανθρώπους που σχετίζονται με τον χώρο των media.

 

Στην εποχή των digital media και των streaming πλατφορμών, όπου η πληροφορία διαδίδεται τόσο γρήγορα, πιστεύετε πως ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης ή μια πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα, είναι ικανοί να μανατζάρουν πλέον μόνοι τους τον εαυτό τους, βασιζόμενοι στη δύναμη της τεχνολογίας για την προώθηση του υλικού τους;  Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο διχάζει χρόνια τώρα τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική βιομηχανία. Από τη μία η γρήγορη και σχετικά εύκολη μετάδοση της μουσικής έχει βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, όπως το population ή το branding ή οτιδήποτε θεωρείται σημαντικό (δυστυχώς ή ευτυχώς) να δώσει βάση σήμερα μια μπάντα.

Από την άλλη, το γεγονός ότι τόσο εύκολα μπορείς να δημιουργήσεις και να παρουσιάσεις ένα κομμάτι, τείνει να χτίζει στους μουσικούς ένα περιβάλλον στο οποίο δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή/δουλειά/λεπτομέρεια στα έργα τους και έτσι πολλές φορές έρχεται στα αυτιά μας κάτι μέτριο.  Όλα αυτά μας δείχνουν πως ναι, μπορείς να μανατζάρεις κατά κάποιο τρόπο με αυτά τα μέσα την δουλειά σου, ωστόσο όσα πιο πολλά σε αποσπούν από τον σκοπό σου (π.χ. σύνθεση) τόσες περισσότερες εκπτώσεις προσθέτεις στη μουσική.

Μια ακόμη ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, αφορά την ελληνική ραπ μουσική σκηνή, η οποία φαίνεται να hype-άρει αυτήν την περίοδο στα ψηφιακά μέσα κι όχι μόνο. Ποια είναι η γνώμη σας, πάνω στο συγκεκριμένο είδος μουσικής, και για το πως αυτός ο ήχος εξελίσσεται στα εγχώρια δεδομένα;  Ανέκαθεν ήταν ψηλά η σκηνή αυτή και έτσι και τώρα όπου οι παραγωγές έχουν βελτιωθεί αισθητά φαίνεται να αποδίδει. Ακούμε και στηρίζουμε την σκηνή μιας και είναι σίγουρα κάτι που από μικρούς μας έχει επηρεάσει μουσικά.

 Εν τέλει, μετράει περισσότερο το performance ενός καλλιτέχνη ή η δημιουργική εφευρετικότητα στο σήμερα; Υπάρχει περίπτωση ένας καλλιτέχνης με εκκεντρικό attitude και performance να εντυπωθεί πιο εύκολα στη συλλογική μνήμη, από κάποιον που δοκιμάζει να προσεγγίσει ένα διαφορετικό ήχο ή να αναμείξει μουσικές επιρροές; Θεωρούμε πως είναι ένας συνδυασμός και των δύο είναι το ιδανικό. Η μουσική, συγκριτικά με την εικόνα / εμφάνιση / ένδυση-στυλ που προφανώς εκεί έχει περισσότερος κόσμος άποψη, δεν είναι κάτι το οποίο όλοι μπορούν να αντιληφθούν ή να έχουν επαφή (άλλη πέρα από την ακρόαση). Επομένως είναι λογικό να μπορείς να αναγνωρίσεις και να σου αποτυπωθεί πιο εύκολα ένα γαμάτο performance ή η σκηνική παρουσία κάποιου απ’ ότι κάποια μουσική σύνθεση. Κλισέ αλλά καταλαβαίνουμε μόνο όσα γνωρίζουμε. Δεν είναι απαραίτητα αρνητικό ή θετικό ωστόσο είναι γεγονός. 

Πώς σας βρίσκει η επιστροφή στις συναυλίες και στην κανονικότητα γενικότερα μετά την πανδημία, ως μπάντα αλλά κι ατομικά; Σίγουρα είναι ευχάριστο το γεγονός ότι όλα τα φεστιβάλ και γενικότερα καλλιτεχνικά δρόμενα επέστρεψαν στις ζωές μας. Ατομικά τίποτα σημαντικό. Απλά μας θύμισε όλο αυτό πως ναι, γίνεται και χειρότερα.

 

Εάν σας δινόταν η ευκαιρία να πραγματοποιήσετε άμεσα ένα tour μαζί με μια ακόμα μπάντα της εγχώριας σκηνής, με ποιους θα θέλατε να μοιραστείτε το stage και την εμπειρία ενός tour γενικότερα και γιατί; Σίγουρα είμαστε 7 και ο καθένας θα έδινε μια ξεχωριστή απάντηση, ωστόσο προσωπικά θα ήθελα να κάνουμε ένα tour με τους Monochromatic Visions οι οποίοι είναι από τα πιο fresh σχήματα και θα ήταν super.

Ποιο είναι αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό που, κατά τη γνώμη σας,  κάνει τους Bonnie Nettles, ως μπάντα, να κατέχουν μια βασική θέση στην playlist και στα ακούσματα του κοινού σας;  Το stage performance θεωρούμε πως είναι κάτι το οποίο από την πρώτη στιγμή μας έδινε ώθηση για να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, αλλά και το μόνο μέρος που μπορούμε να βρεθούμε και οι 7 χωρίς να μας προβληματίζουν θέματα της μπάντας ή προσωπικά. Δεν ξέρουμε πώς και γιατί, ακόμα το ψάχνoυμε.

 photo-3

Όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σας πριν δύο χρόνια, απέσπασε πολύ θετικές κριτικές και καθιέρωσε την ταυτότητά σας στην εγχώρια σκηνή. Υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας, η κυκλοφορία νέου δίσκου; Θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι αναφορικά με αυτό; Έχουμε ήδη συνθέσει το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου δίσκου και έχουμε ηχογραφήσει 3 κομμάτια τα οποία θα κυκλοφορήσουν σύντομα όπως και ένα βίντεο το οποίο ετοιμάζουμε. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση συγκριτικά με τον πρώτο δίσκο και μουσικά αλλά και στον τρόπο κατά τον οποίο δουλεύουμε το υλικό μας. Ελπίζουμε να κυκλοφορήσει την ορισμένη με βάση το πλάνο ημερομηνία και να ικανοποιήσει όσους το περιμένουν.

 

*Τους Bonnie Nettles και το stage performance τους θα έχουμε ευκαιρία να απολαύσουμε στις 23 Ιουνίου στο Temple, στο πλαίσιο του Athens Music Week 2022. 

https://www.athensmusicweek.gr/events/showcase-the-bonnie-nettles-gr/

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured