Ανδρέας Κύρκος

Πήρατε το όνομά σας από ένα τραγούδι του  J.J. Cale. Ποιες άλλες θα λέγατε ότι είναι οι βασικές σας μουσικές επιρροές;

Η ιδέα για το όνομα ήταν του πρώτου μπασίστα της μπάντας, που …να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω καν αν ακούει J.J. Cale! Έχουμε αρκετά διαφορετικά ακούσματα και αυτό επηρεάζει και τη δημιουργική διαδικασία. Ο κάθε ένας από εμάς εκφράζεται με τον δικό του τρόπο και στις πρόβες «κουβαλά» το δικό του background. Είμαστε πια αρκετά χρόνια μαζί και γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο, οπότε οι διαφορετικές προτιμήσεις παντρεύονται πιο εύκολα. Αγαπημένοι καλλιτέχνες, The Beatles, Pink Floyd, Pixies, Depeche Mode, Radiohead, David Bowie, Mike Oldfield, Porcupine Tree, Deus, Camel και πολλοί άλλοι.

Πάνε αρκετά χρόνια –σχεδόν 5, πια– από το πρώτο σας άλμπουμ. Τι σας κρατάει μακριά από το στούντιο, όλον αυτόν τον καιρό;

Είναι αλήθεια ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ να κυκλοφορήσουμε κάτι καινούριο, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υλικό. Εδώ και 2 χρόνια στα live παίζουμε κυρίως ακυκλοφόρητα κομμάτια. Έχουμε ηχογραφήσει κάποια από αυτά –όπως το “Hate” και το “Forgive, Forget, Goodbye”,  που υπάρχουν και στο YouTube – ενώ πάντα δουλεύουμε νέες ιδέες. Για διάφορους λόγους, που έχουν να κάνουν και με τη γενικότερη κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα, ο χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε στη μουσική μας έχει πλέον συρρικνωθεί· αλλά μέσα στο 2016 θα έχουμε κάτι νέο να παρουσιάσουμε. Υπάρχουν σκέψεις για ένα EP, όμως τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα.

Ampm_2.JPG

Ποια θεωρείτε ως την κορυφαία σας προσωπική στιγμή σαν συγκρότημα, μέχρι στιγμής;   

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μία και μόνο στιγμή. Σίγουρα η κυκλοφορία του άλμπουμ μας το 2011 ήταν κάτι πολύ σημαντικό, αλλά όλη αυτή η διαδρομή των σχεδόν 11 χρόνων –με τα πάνω της και τα κάτω της– ήταν και παραμένει μια ξεχωριστή εμπειρία. Απολαμβάνουμε το «ταξίδι» και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι για πολύ ακόμα.

Γράφετε κολλητικά μουσικά μοτίβα και δεν διστάζετε να πειραματιστείτε. Μιλήστε μου λίγο για τον τρόπο με τον οποίον φτιάχνετε μουσική και τις μεταξύ σας διαδικασίες; Είναι συνήθως κάτι το χρονοβόρο;

Δεν έχουμε συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς. Μπορεί να προκύψει κάτι καλό από jamming ή κάποιος να φέρει μια ιδέα σε εντελώς πρώιμο στάδιο και αυτό να εξελιχθεί σε νέο κομμάτι. Άλλες φορές, ένας από εμάς φέρνει κάτι ολοκληρωμένο και απλώς το διαμορφώνουμε. Είναι μια διαδικασία που η διάρκειά της εξαρτάται από το κομμάτι. Μερικές φορές μπορεί σε 3-4 πρόβες να έχουμε καταλήξει στη βασική δομή και στις μελωδίες, έχει τύχει να το παιδεύουμε για πολύ περισσότερο ή και να το απορρίπτουμε. Δεν υπάρχει πίεση, λειτουργούμε ελεύθερα. Υπάρχουν περίοδοι στις οποίες είμαστε πολύ δημιουργικοί και προκύπτουν αβίαστα οι μελωδίες και άλλες που απλώς παίζουμε το υπάρχον υλικό για να είμαστε έτοιμοι για live.

Ampm_3.JPG

Η ψυχεδέλεια είναι από τα στοιχεία που συνήθως συνοδεύει τις αναφορές στο όνομά σας. Έχετε την ανάγκη να συνταχτείτε με το μουσικό παρόν ή νιώθετε πιο άνετα όταν είστε αποστασιοποιημένοι από τάσεις και ρεύματα; Με λίγα λόγια, νιώθετε «old souls»;

Old souls; Χμ…. Ίσως! Αν και παραμένουμε ανοιχτοί σε νέα ακούσματα ανεξαρτήτως είδους, απλώς μπορεί να έχουμε πιο αυστηρά κριτήρια πια. Δεν νιώθουμε πάντως την ανάγκη να αποκτήσουμε «ταμπέλα», ούτε να ακολουθήσουμε κάποια τάση. Παίζουμε όπως μας βγαίνει και ειλικρινά τίποτα δεν γίνεται επιτηδευμένα.

Είστε ένα σχήμα που αρέσκεται να βρίσκεται στη σκηνή. Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο στα live σας;

Σίγουρα μας αρέσει η σκηνή, αλλά πλέον είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας. Θέλουμε να παίζουμε σε χώρους με ωραίο περιβάλλον και καλή ποιότητα ήχου. Όταν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις, απολαμβάνουμε κι εμείς τη μουσική μας, αυτό γίνεται αντιληπτό από το κοινό και η σχετική αλληλεπίδραση δημιουργεί ένα ανεκτίμητο συναίσθημα.

Ampm_4.JPG

Τι θα παρουσιάσετε αλήθεια αυτή την Κυριακή, στη σκηνή του Six d.o.g.s.;

Κυρίως καινούριο υλικό, αλλά και 3-4 κομμάτια από το άλμπουμ.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα; Υπάρχει κοινό εκεί έξω που να αγαπάει τη μουσική;

Και βέβαια υπάρχει! Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η μουσική αποτελεί μια διέξοδο. Νέες μπάντες ξεπηδούν σε όλη τη χώρα και με το ίντερνετ είναι πια πολύ εύκολο να ανακαλύψεις νέες μουσικές, αλλά και να προωθήσεις τη δική σου. Η ελληνική αγγλόφωνη σκηνή έχει να παρουσιάσει πάρα πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, σε διάφορα είδη. Συνεπώς και κοινό υπάρχει και πολλές μπάντες για να διαλέξει.

{youtube}SL6AZY08pOQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured