Ανδρέας Κύρκος

Απολαμβάνω χωρίς αναστολές και χωρίς υπεραναλυτική διάθεση την ανάλαφρη jazz pop των Daphne And The Fuzz. Εκτιμώ –μαζί με την πλειοψηφία των ερτζιανών της πόλης, απ’ ότι φαίνεται– την ειλικρίνεια στον ήχο τους και την ευθύτητα με την οποία θέλουν ανεβάζουν τον δείκτη του entertainment με λίγα, απλά βήματα. Την Κυριακή 19 Απριλίου, το Tiki τους υποδέχεται για ένα ενδιαφέρον live και βρήκαμε έτσι μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα πορεία τους και την ουσία της μουσικής τους...
 
 
 
Μίλησέ μου για τον σκελετό του συγκροτήματος: κατά πόσο αποτελεί one-woman band, κατά πόσο ένα πιο αναπόσπαστο σύνολο;
 
Αν και τα κομμάτια τα γράφω αποκλειστικά εγώ, λειτουργούμε πάρα πολύ σαν ομάδα και η τελική τους σύνθεση είναι μια συνολική δουλειά, στην οποία ο καθένας βάζει το δικό του προσωπικό στοιχείο. Δεν είναι λοιπόν one-woman band, γιατί χωρίς τους Fuzz το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό, σίγουρα όχι τόσο ολοκληρωμένο και ακόμα πιο προσωπικό. Γι' αυτό επιλέξαμε κιόλας να έχουμε όνομα συγκροτήματος και όχι να φαίνεται μόνο το δικό μου. Η αλήθεια είναι ότι, από όταν ξεκίνησα να γράφω, είχα πάντα στο μυαλό μου μια μπάντα να υποστηρίζει τα τραγούδια και όχι να προβάλλομαι εγώ ως μια καθαρά σόλο καλλιτέχνης.
 
Το ραδιοφωνικό airplay σας έχει φερθεί με κολακευτικό τρόπο. Γιατί θεωρείς ότι οι μελωδίες σας «κάθονται» πιο βολικά στα ερτζιανά της πόλης;
 
Τα δύο πρώτα κομμάτια που βγάλαμε έχουν απλές μελωδίες και απλούς στίχους. Αυτή η απλότητα νομίζω ότι τα έκανε και αρκετά προσιτά στο κοινό. Αν και δεν το βλέπω ως αυτοσκοπό και προσπαθώ να μην με απασχολεί το αν θα γράψω κάτι που θα αρέσει, οι απλές μελωδίες είναι εκείνες που κάθονται πιο εύκολα στα αυτιά του κόσμου. 
 
Σε μια σύγχρονη μουσική πραγματικότητα, όπου ένα κοινό ψάχνει απεγνωσμένα –και γρήγορα– να ταυτιστεί με νέους «local heroes», ποιο είναι το συστατικό που πιστεύεις σας διαφοροποιεί;
 
Μας διαφοροποιεί; Είναι πολύ νωρίς να το ξέρουμε ακόμα. Αλλά φυσικά και θέλουμε να διαφοροποιηθούμε. Το προσωπικό στοιχείο είναι αυτό που κάνει κάποιον να ξεχωρίζει. Όσο πιο πιστός μένει κανείς στην αισθητική του, στο στυλ του, στις απόψεις του –και όσο πιο καλά μπορεί να το προβάλει και να το υποστηρίξει– τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αφήσει κάτι πίσω του. Γι' αυτό και προσπαθούμε να μην μιμούμαστε κανέναν και τίποτα. Παίρνουμε κάτι από οτιδήποτε μπορεί να μας εμπνέει και το κάνουμε όσο πιο δικό μας γίνεται.
 
Daphnef_2
 
Φαντάζομαι μπορείτε άνετα να πείτε τόσο ένα τραγούδι του Lou Reed, όσο κι ένα της Lana Del Ray, αφού διαθέτετε ευφάνταστη προσέγγιση σε διαφορετικές επιρροές. Ποιο είναι όμως το δικό σας τραγούδι και γιατί; Εκείνο που δείχνει δηλαδή περισσότερο τη μουσική σας ταυτότητα;
 
Όπως είπα και πριν, δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορεί να μας δώσει έμπνευση για να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Μπορεί να ξεφεύγει πολλές φορές και από τα πλαίσια της μουσικής. Όλα έχουν κάτι να σου δώσουν στη μουσική σου: και ο Lou Reed και η Lana Del Rey, αλλά και ένας σκηνοθέτης ή ένας ζωγράφος. Ο καθένας βρίσκει από το κάθε τι αυτό που τον εμπνέει και τον συγκινεί περισσότερο, εκείνο στο οποίο θέλει να μοιάσει, μα και να το ξεπεράσει. Γι' αυτό και δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο τραγούδι, ακόμα. Όταν θα έχουμε, θα είναι σίγουρα το δικό μας. 
 
Εδώ και 2-3 χρόνια δουλεύετε συστηματικά. Πόσο σκληρός είναι ο δρόμος για ένα ανερχόμενο συγκρότημα στα μέσα των '10s; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες ή υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν αμέσως σε εσάς;
 
Η αλήθεια είναι πως νιώθω ότι υπήρξαμε πολύ τυχεροί, ειδικά στην αρχή. Και πράγματι, βρέθηκαν αρκετά άτομα στον δρόμο μας που πίστεψαν σε εμάς και μας βοήθησαν να αναδειχτούμε. Στην πορεία συνειδητοποιήσαμε πως είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να επαναπαυθείς στην τύχη σου, και το πιο δύσκολο να προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Σίγουρα αυτά τα 2 χρόνια οι επιλογές και η δουλειά που κάνουμε για τους Daphne And The Fuzz έχουν γίνει πολύ πιο συνειδητές. Κάτι που μας δίνει και περισσότερη χαρά σε κάθε βήμα το οποίο κάνουμε, μεγάλο ή μικρό.
 
Daphnef_3
 
Πιστεύετε ότι χτίζετε επαφή με έναν συγκεκριμένο πυρήνα κοινού που θέλετε να δυναμώσετε; Ή απευθύνεστε σε ένα μεγαλύτερο, mainstream ακροατήριο, το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με καλλιτέχνες, αλλά γεμίζει ευκολότερα τους συναυλιακούς χώρους;
 
Το να μπορεί ο οποιοσδήποτε να ταυτιστεί με ένα έργο σου είναι νομίζω το όνειρο των περισσότερων καλλιτεχνών. Αποφεύγω να απευθύνομαι σε συγκεκριμένο κοινό είτε αυτό λέγεται mainstream, είτε underground, είτε οτιδήποτε. Η μουσική για μένα δεν έχει νόημα εφόσον είναι ελιτίστικη ή επιτηδευμένα εμπορική. Απευθύνομαι λοιπόν σε οποιονδήποτε μπορεί και θέλει να ταυτιστεί με τη μουσική μας.
 
Πώς είναι η επικοινωνία με το κοινό στα live; Νιώθετε άνετα στη σκηνή ή θεωρείτε το στούντιο ως φυσικό σας χώρο; 
 
Κάθε live έχει διαφορετική ενέργεια. Μπορεί να έχει 40 άτομα και το κοινό να είναι υπερβολικά θερμό και άλλες φορές να έχει 5πλάσιο κόσμο και η ατμόσφαιρα να είναι πολύ πιο άβολη. Κάθε φορά προσπαθούμε να πιάσουμε τα vibes του κοινού και να τα χρησιμοποιήσουμε για να περάσουμε όμορφα και να δώσουμε αυτή την ενέργεια πάλι πίσω στον κόσμο. Από 'κει και πέρα, όπως και να 'χει, η σκηνή προκαλεί τις περισσότερες φορές ένα κάποιο άγχος (το οποίο φυσικά μετά από ένα καλό live μετατρέπεται σε τεράστια ευχαρίστηση), ενώ οι ηχογραφήσεις είναι συνήθως πολύ πιο χαλαρές.
 
Daphnef_4
 
Σε τι φάση βρίσκεστε από άποψη γραψίματος και ηχογραφήσεων; Υπάρχει κάποιο άλμπουμ στα σκαριά;
 
Τον Ιούνιο θα μπούμε για δεύτερη φορά να γράψουμε κάποια παλιά κομμάτια που δεν έχουν βγει ακόμα, καθώς και αρκετά καινούργια. Πολύ σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την επερχόμενη συνεργασία μας με δισκογραφική και τον ερχομό του πρώτου μας δίσκου.
 
Και τι να περιμένουμε να δούμε στο Tiki; Τι θα μας παρουσιάσετε;
 
Στο Tiki θα ακούσετε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση των παλιών μας τραγουδιών, αλλά και αρκετά καινούργια. Με την ανανέωση του line-up της μπάντας και με αφορμή τον επερχόμενό μας δίσκο, θέλαμε να δώσουμε μια πιο ομοιογενή αισθητική σε νέο και παλιότερο υλικό, καθώς και αρκετά πιο συνθέτες ενορχηστρώσεις. Ανυπομονούμε πολύ να σας δούμε εκεί!
 
φωτογραφίες 1, 3 & 4: Έφη Εμμανουηλίδη
φωτογραφία 2: Σταμάτης Πάρχας
 

{youtube}tnsTSfM_kt8{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured