Ροζίνα Αράπη

Μετρούν ήδη αρκετά χρόνια στον χώρο κι έχουν στο ενεργητικό τους πολλές ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και συμμετοχές σε μουσικές συλλογές, μόλις όμως φέτος κυκλοφορούν το πρώτο τους ΕΡ, με τίτλο Faces. Το αθηναϊκό γκρουπ επιλέχθηκε μάλιστα και από τη SAE, ώστε να γίνει το αντικείμενο γύρω από το οποίο κινήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία του 4ου Band Complete Project. Οι επιρροές τους από τη σκηνή του Σιάτλ της δεκαετίας του 1990 είναι παραπάνω από εμφανείς, ενώ κύριο ατού τους –όπως και οι ίδιοι υποστηρίζουν– είναι ο ήχος και τα λάιβ τους. Μας μίλησαν εδώ για τη μέχρι τώρα ιστορία τους, την εμπειρία του Band Complete, και βέβαια για τα μελλοντικά τους σχέδια...
 
 
Αρχικά, πείτε μας μερικά πράγματα για τη μπάντα: πώς προέκυψε το όνομα Fool In The Box και τι πορεία διανύσατε μέχρι τώρα;
 
Είμαστε ενεργοί τα τελευταία 7 περίπου χρόνια, όταν βρεθήκαμε και οι τρεις μαζί, ξεκινώντας να τζαμάρουμε και να αυτοσχεδιάζουμε ιδέες και μουσικές. Με τον καιρό αυτό άρχισε να γίνεται για μας ανάγκη δημιουργίας, οπότε σταδιακά –μέσα απο πρόβες, λάιβ, ηχογραφήσεις και αναζήτηση– φτάσαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα. Το όνομά μας είναι μια παραλλαγή του γνωστού σε όλους μας παιδικού παιχνιδιού με τον κλόουν στο κουτί (Jack in the Box), έχει όμως και μια μεταφορική αλληγορία, την οποία καθένας μπορεί να μεταφράσει όπως θέλει.
 
Επιλεχθήκατε να είστε το συγκρότημα του Band Complete Vol. 4 της SAE, στα πλαίσια του οποίου κληθήκατε να συνεργαστείτε με σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου. Πώς ήταν αυτή η διαδικασία για εσάς; Και ποιο ήταν το αγαπημένο σας κομμάτι, μέσα σε όλα όσα κάνατε;
 
Όπως και για τους σπουδαστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προσεγγίσαμε κι εμείς το Band Complete σαν μια εκπαιδευτική διαδικασία. Στην οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να βγούμε από το πλαίσιο των τριών μας και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και με άλλους, για πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μπάντα. Όλα τα στάδια της συγκεκριμένης διαδικασίας είχαν πολύ ενδιαφέρον για μας, αλλά η αλήθεια είναι πως η διαδικασία της ηχογράφησης και της μίξης του EP ήταν η αγαπημένη μας!
Fitb_2
Θεωρήσατε ρίσκο την επιλογή του Band Complete, το να αφήσετε δηλαδή στα χέρια κάποιων άλλων βασικά στοιχεία προώθησης της μπάντας σας; Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που περιμένατε;
 
Ρίσκο δεν ήταν σε καμία περίπτωση, γιατί το όλο project είναι στημένο με άξονα τη συνεργασία, όχι το να αφεθείς τελείως σε άλλους· κάτι που σημαίνει πως ο λόγος μας, σε όλα τα επίπεδα, ήταν σημαντικός –κι αυτό ήταν ξεκάθαρο απ' την αρχή. Όσο για το τελικό αποτέλεσμα, σίγουρα κρίνεται επιτυχημένο, μιας και σε όλη αυτή τη διαδικασία πήραμε πολλά, αποκτήσαμε εμπειρία σε καταστάσεις που δεν γνωρίζαμε, κάναμε νέους φίλους και δώσαμε ζωή στα 5 κομμάτια τα οποία υπάρχουν στο Faces.
 
Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας; Ποια διαδικασία ακολουθείτε για να γράψετε τα τραγούδια σας; 
 
Συνήθως μας βγαίνουν πρώτα η μουσική και η μελωδία της φωνής, μιας και ουσιαστικά τη χρησιμοποιούμε και σαν τέταρτο όργανο. Και ακολουθούν οι στίχοι. Όλα ξεκινάνε από μια μικρή ιδέα, ένα riff, ένα jam και μέσα από δουλειά και πολλές πρόβες γίνονται τα τραγούδια. Επιρροή για δημιουργία είναι τα πάντα! Η καθημερινότητά μας, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Ουσιαστικά η μουσική μας είναι αυτό που βγαίνει από την ένωση τριών διαφορετικών ανθρώπων, των βιωμάτων, των συναισθημάτων και του χαρακτήρα τους. 
 
Πιστεύετε ότι ο καλλιτέχνης κρίνεται τελικά στο λάιβ; Εσείς έτσι προτιμάτε να επικοινωνείτε με το κοινό σας;
 
Πιστεύουμε ότι ο καλλιτέχνης κρίνεται παντού, αλλά και πουθενά. Όταν δηλαδή γράφεις μουσική δεν το κάνεις για να «κριθείς», μα γιατί για σένα είναι ανάγκη επιβίωσης. Κάτι σαν την αναπνοή ένα πράγμα. Από εκεί και πέρα το λάιβ είναι το μέρος όπου μπορείς να δείξεις τι αξίζεις και γιατί κάνεις αυτό που κάνεις. Στην ουσία, είναι εκεί που μπορείς να επικοινωνήσεις τα όσα έχεις δημιουργήσει άμεσα με το κοινό. Ναι, σίγουρα το λάιβ είναι κάτι που μας αρέσει πολύ!
 
Fitb_3
 
Μέσα από τη διαδικασία του Band Complete γνωρίσατε κι άλλους τρόπους προώθησης του καλλιτέχνη, όπως οι φωτογραφήσεις, τα βιντεοκλίπ κτλ. Ζώντας στην εποχή της εικόνας, πιστεύετε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο brand; Ή αρκεί η δύναμη της μουσικής; 
 
Πάνω από όλα για μας βρίσκεται η δύναμη της μουσικής, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να σημαίνει πως αρκεί από μόνο του, όπως λες. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ σημαντική. Όχι μόνο ως τρόπος προώθησης, αλλά και ως μια πιο γενική αισθητική την οποία θες να δώσεις σε ό,τι έχεις δημιουργήσει, κάνοντάς το ουσιαστικά πιο ολοκληρωμένο και πιο άμεσο. Απλά για να φτάσεις εκεί το βασικό σου συστατικό είναι η μουσική. Και είναι αυτό που και από μόνο του, αν αξίζει, μπορεί να σου δημιουργήσει εικόνες και συναισθήματα.
 
Αν μπορούσατε να διαλέξετε την πιο σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας, ποια θα ήταν αυτή; 
 
Κάθε λάιβ που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, κάθε ηχογράφηση, κάθε συνεργασία είναι σημαντική και χαραγμένη στη μνήμη μας. Αλλά επειδή περιμένουμε να έρθουν ακόμα πιο σημαντικές στιγμές, θα πούμε για το σημείο όπου όλα ξεκίνησαν: όταν καταλάβαμε πως η μπάντα μπορεί να μας δώσει αυτά που θέλουμε. 
 
Fitb_4
 
Υπάρχει μια τάση «αναβίωσης» της δεκαετίας του 1990 τον τελευταίο καιρό. Ως συγκρότημα με βασικές επιρροές από τη μουσική εκείνης της γενιάς, πώς σχολιάζετε το φαινόμενο; 
 
Για μας, η δεκαετία του 1990 δεν αποτελεί μόνο μουσική επιρροή, αλλά και βίωμα: είναι η δεκαετία στην οποία ζήσαμε και μεγαλώσαμε και σίγουρα μια «αναβίωση» της μας κάνει χαρούμενους. Αρκεί να μπορούμε να κοιτάμε μπροστά, γιατί, καλώς ή κακώς, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε και πρέπει να υπάρχει εξέλιξη. Η αμεσότητα, η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα που μουσικά υπήρχε τότε είναι αυτό που πρέπει να αναβιώσει και μας αρέσει που γίνεται πλέον από πολλές μπάντες. Μία από αυτές είμαστε κι εμείς.
 
Τι όνειρα έχετε για το μέλλον; Ποια είναι τα άμεσα σχέδια; 
 
Μετά την κυκλοφορία του Faces, που εδώ και λίγες μέρες είναι πλέον διαθέσιμο σε όλα τα ψηφιακά δισκοπωλεία, ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά και το άλμπουμ μας, το οποίο υπολογίζεται να κυκλοφορήσει από χειμώνα. Επιλέξαμε την αναλογική οδό, μιας και γράψαμε ζωντανά σε μπομπίνα και σε μια παλιά αναλογική κονσόλα· πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον!
 
Από εκεί και πέρα, χωρίς ακόμα να μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο, θα κάνουμε κάποια λάιβ παίζοντας τα κομμάτια απ' το ΕΡ, αλλά και από το άλμπουμ που έρχεται. Τέλος, θα κάνουμε επιτέλους διακοπές! Όσο για τα όνειρα... Τα βασικά είναι να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί, να μας ακούσει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και να παίξουμε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα... έρχονται!
 
 
 

{youtube}en5qTWi1n6k{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured