Τάσος Μαγιόπουλος

15 χρόνια –μιάμιση δεκαετία– κλείνει φέτος ο Leon Segka (ή L.Segka για τους παλιότερους) ως DJ, μουσικός και παραγωγός. Με αφορμή την εορταστική του εμφάνιση στο Bios το επόμενο Σάββατο, 23 Μαρτίου, μας απαντάει σε μερικές ερωτήσεις για τη διαδρομή και το ταξίδι του στον χρόνο και στον (συγκεκριμένο) χώρο...

15 χρόνια Leon Segka στα decks. Σε έναν χώρο όπως αυτόν του DJing μια τέτοια μακροβιότητα σίγουρα λέει κάποια πράγματα για το πρόσωπο που το καταφέρνει. Πως ήταν η πορεία που διήνυσες; Υπήρχαν δύσκολες στιγμές στον δρόμο;   

Ναι, σίγουρα υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, είναι όμως ευχάριστο να ζεις με τη μουσική, να βλέπεις όμορφα μέρη ταξιδεύοντας, να γνωρίζεις κόσμο, να ανταλλάσσεις σκέψεις και ιδέες για τον ήχο που σε ελκύει ανά εποχή... Δεν θα υποχωρούσα πια σε οποιαδήποτε δυσκολία.

Αν μπορούσες να διαλέξεις τα 3 highlights αυτής της διαδρομής, ποια θα ήταν;

Αποφεύγω τις αναλαμπές. Αν κάτι με ανανέωσε σημαντικά, αυτό μάλλον είναι η μετοίκιση στο Βερολίνο το 2003.

Η μουσική δημιουργία πώς προέκυψε και τι ρόλο έχει πλέον στη ζωή σου;

Προέκυψε σαν μια φυσική εξέλιξη από τις χιλιάδες ώρες σε στούντιο & decks. Για μένα η μίξη δίσκων, η ηχογράφηση ενός μουσικού οργάνου, η σύνθεση με οποιοδήποτε μουσικό ή ρυθμικό μέσο, η αναπαραγωγή ενός sample, o χορός σε ένα club ή συναυλία, η ακρόαση ενός δίσκου, αποτελούν όλα αναπόσπαστο μέρος της ενασχόλησής μου με τη μουσική. Όλα αυτά με οδηγούν προς τη δημιουργία την οποία αναφέρεις και κατέχουν πια σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μου.

Lsegkas_2

Τα τελευταία χρόνια η πορεία σου ταυτίζεται (σε έναν βαθμό) με εκείνη της ΝTROP Recordings. Είσαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της εταιρίας; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον;

Η NTROP Recordings καταγράφει μουσική, είναι δηλαδή περισσότερο μια ετικέτα πάρα μια δισκογραφική εταιρία. Είμαι ικανοποιημένος, ναι, επεκτείνεται αργά αλλά σταθερά και πιστεύω ότι έχει βοηθήσει αρκετούς DJs και μουσικούς να κάνουν την αρχή. Στο άμεσο μέλλον ετοιμάζουμε τη Many Scribes Music με έναν νέο μου συνεργάτη από τη Γερμάνια, δισκογραφική μα και εταιρία μουσικών εκδόσεων, κάτω από τη στέγη της News και της Rough Trade. Η πρώτη κυκλοφορία είναι το Hello Darkness My Friend των Joalz.

Πώς βλέπεις την τωρινή clubbing σκηνή σε σχέση με εκείνη που υπήρχε στην αρχή της διαδρομής σου;

Χωρίς υπερβολές, μικρότερη μα περισσότερο δημιουργική. Εγώ και κάποιοι άλλοι DJs σταθήκαμε τυχεροί –και ίσως λίγο ικανοί– στο να συγκροτήσουμε την καριέρα μας μέσα σε αυτήν την αναπάντεχη έκρηξη της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής. Αυτό ήταν όλο, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. Αν είχε συνεχιστεί σε τέτοια κλίμακα θα είχα σταματήσει.

Ανάφερέ μας τις φορές που ένας DJ σε ανάγκασε να του βγάλεις το καπέλο κατά τη διάρκεια του σετ του, όσα χρόνια ασχολείσαι με τη συγκεκριμένη κουλτούρα...

Ο Jeff Mills στο Mayday 2008. Το χειρότερο ήταν ότι έπρεπε να παίξω μετά από αυτόν, καθώς στο τελευταίο track που έπαιζε οι φωνές 25.000 ανθρώπων νομίζω κάλυπταν ακόμα και το ηχοσύστημα του σταδίου στο Ντόρτμουντ!

Και ποιοι μουσικοί σε εντυπωσίασαν περισσότερο στο στούντιο;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, γιατί με όλους όσους συνεργάζομαι είμαι φίλος και τους θαυμάζω εξ ίσου. Ίσως η Julia Kent από τους Αnthony & The Johnsons να ήταν η πιο άρτια τεχνικά, μιας και το "Early" από τους Joalz ηχογραφήθηκε στο στούντιό της στη Νέα Υόρκη. Όπου, πέρα από την εκτέλεση, έμεινα έκπληκτος και με τις τεχνικές της γνώσεις στην ηχογράφηση.

Lsegkas_3

Ονόμασέ μας τα πιο απαιτητικά πράγματα στις ιδιότητες του DJ, του παραγωγού και του μουσικού...

Νομίζω η διαμόρφωση και εξέλιξη ενός προσωπικού ήχου, η συνέπεια και η διάρκεια είναι τα πιο απαιτητικά  και στις τρεις ιδιότητες που αναφέρεις.

Έχεις παίξει στους γνωστότερους εγχώριους χώρους ανά τα χρόνια. Ποια venues κρατούν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου;

Το Mad στη Μύκονο και ο ιδιοκτήτης του Νικηφόρος Βουράκης.

Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι η εκδήλωση στο Bios θα είναι «Μια χορευτική βραδιά, που θα είναι αφιερωμένη στη νοσταλγία, το παρόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον». Όσον αφορά στο κομμάτι της νοσταλγίας θα πρέπει οι παλαιότεροι να περιμένουν ένα μουσικό ταξίδι στις ένδοξες εποχές του clubbing των 1990s;

Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετές αναφορές στην ωραία αυτή εποχή, που έτσι κι αλλιώς αναβιώνει στις σύγχρονες παραγωγές. Όμως θα γίνουν και άλλα «σημερινά» performance & live από τον Felizol, τον Serafim Tsotsoni, τη Βάσια Μπακογιάννη, τη Σtella και τον Βroken Synths, τους οποίους κι ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή τους! Επίσης στις οθόνες θα παίζει σε πρώτη μετάδοση το βιντεοκλίπ των Joalz "Outspoken You Are".

{youtube}cqaCSGGZPxM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured