Εύα Βολογιαννίδου

Το δεύτερο άλμπουμ των Misuse, τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, στάθηκε η αφορμή να μιλήσουμε με τη μπάντα. Τόσο για τη νέα τους δουλειά ονόματι April, όσο και για την ελληνική δισκογραφία αλλά και για τα άμεσα σχέδιά τους…

Ποιες θα λέγατε πως είναι οι βασικές σας επιρροές;
 
Ο καθένας μας προέρχεται, λίγο πολύ, από διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο. Δεν έχουμε λοιπόν βασικές επιρροές, απλά οι τάσεις του κάθε μέλους ενώνονται σε μια σύνθετη τάση που λέγεται Misuse και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούτε.

Ακούγοντας κανείς το April, μπορεί να επισημάνει αρκετές διαφορές από το ντεμπούτο σας. Ποιο στίγμα θα θέλατε να περάσετε στο κοινό σας σήμερα;

Δεν υπάρχει τίποτα που θέλουμε να περάσουμε. Ο καθένας είναι ελεύθερος να το επεξεργαστεί όπως θέλει. Θεωρούμε μόνο πως η πορεία από το πρώτο στο δεύτερο άλμπουμ είναι απλά η φυσιολογική τάση του ανθρώπου για να δημιουργήσει κάτι νέο, γιατί αλλιώς τον πιάνει βαρεμάρα... Γενικά σιχαινόμαστε τόσο τη βαρεμάρα, όσο και το βόλεμα.

Γιατί θεωρήσατε σημαντικό να ξανοιχτείτε προς πιο ηλεκτρονικούς ήχους; Και πόσο εύκολο/δύσκολο αποδείχθηκε να τους συνταιριάξετε με τον ήχο της μπάντας;

Η ένταξη ηλεκτρονικών ήχων ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία της αναζήτησης νέων ιδεών. Η προσθήκη νέων οργάνων (samplers, sequencers, IOS applications)  έφερε καινούργιες ιδέες, οι οποίες δοκιμάζονταν κατόπιν στις πρόβες, ακόμα και σε κάποια  live. Σιγά-σιγά έμπαιναν και λίγο περισσότερο στο παιχνίδι. Κάποια στιγμή είδαμε, ή πιο σωστά νιώσαμε, ότι κάποιο ωραίο πάντρεμα μπορεί να γίνει –κι έτσι αρχίσαμε να προσαρμόζουμε το φυσικό με το ηλεκτρονικό στοιχείο. Σίγουρα υπήρχε φόβος για μια «άγαρμπη» παρουσία  αυτών των νέων στοιχείων, αλλά μέσω της δουλειάς πάνω στη σύνθεση και στον ήχο των νέων κομματιών νομίζουμε καταφέραμε να τα εντάξουμε ομαλά στο σύνολο. Σαν μια μορφή εξέλιξης στον ήχο της μπάντας.

Misuse_2Εκτός από τη μουσική, τι άλλο θα λέγατε ότι σας εμπνέει για να γράψετε το υλικό των Misuse;

Κυρίως η καθημερινότητά μας και η υποσυνείδητη γνώση που αποκομίζει ο καθένας από αυτήν. Εκτός από δύσκολο είναι και μάλλον πρακτικά άτοπο να ονομάσουμε συγκεκριμένα πράγματα ή καταστάσεις ή γεγονότα... Τα κομμάτια μας κυρίως προκύπτουν από μικρές επιμέρους εμπνεύσεις κάποιου από μας, οι οποίες συμπληρώνονται από τις μικρές επιμέρους εμπνεύσεις κάποιου άλλου και ούτω καθεξής. Σπάνια υπήρχε μια «μάστερ έμπνευση» που να αποτελέσει ένα ολόκληρο κομμάτι από μόνη της.

Πώς βλέπετε τα πράγματα στην ελληνική αγορά, όσον αφορά στη δισκογραφία; Πόσο δύσκολο είναι να κυκλοφορήσει μια εγχώρια μπάντα τη δουλειά της χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο υλικό και στην ποιότητά του;

Εξαρτάται πάντα από το ποιος είσαι και τι πόρους διαθέτεις. Οι πόροι δεν είναι μόνο οικονομικοί. Είναι σε μεγάλο βαθμό η θέληση και η πίστη σε ό,τι θες να πετύχεις. Ένα από αυτά για μια μπάντα είναι μια κυκλοφορία. Οπότε δίνεις και την ανάλογη προτεραιότητα. Κάποιος που σταθερά δεν δίνει προτεραιότητα, τότε, ανεξαρτήτως συνθηκών, θα παίρνει διαρκώς ένα μέτριο αποτέλεσμα και αιωνίως θα γκρινιάζει. Δεδομένου ότι το April κόστισε κάποιο πόσο, ότι ακόμα το ξεχρεώνουμε και ζούμε με αυτό το «άγχος» (όπως είχε γίνει άλλωστε και με τον πρώτο μας δίσκο), μπορεί εύκολα να δείξει πως είναι στο χέρι της μπάντας/καλλιτέχνη να μην κάνει εκπτώσεις –αν έχει τη διάθεση να πληρώσει το τίμημα. Εν καιρώ και με συνεχή προσπάθεια αυτό το τίμημα θα αποτελέσει την καλύτερη επένδυση. Στην ανεξάρτητη ελληνική σκηνή στην οποία θεωρούμε ότι ανήκουμε, όλο και περισσότερα διαμάντια βγαίνουν τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος, κατά περιπτώσεις, δείχνει να ανταποκρίνεται ζεστά. Είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς τους ειλικρινείς καλλιτέχνες και την προσπάθειά τους. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα συνεχίσει να υπάρχει ανάλογα σταθερή άνοδος στο μουσικό και πνευματικό επίπεδο του τόπου.

Misuse_3

Πόσο σας έχει βοηθήσει το ίντερνετ στη διάδοση της μουσικής σας;

Πάρα πολύ! Είναι επόμενο των καιρών. Σχεδόν όλες οι αναφορές στους Misuse είναι στο ίντερνετ. Τα διάφορα site που κάνουν streaming τα κομμάτια μας, έχουν δώσει τη δυνατότητα να ακουστούμε σε όλον τον κόσμο. 

Έχετε παίξει στην ίδια σκηνή με μεγάλα ονόματα –όπως οι Mogwai. Ποια συναυλιακή εμπειρία σας έχει μείνει στο μυαλό πιο έντονα και γιατί;

Τα live με τους Μogwai σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν λίγα χρόνια ήταν σπουδαίες και όμορφες εμπειρίες –δύο συνεχόμενες εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές, με καλό ήχο, μπροστά σε μεγάλο κοινό, παρέα με μία μπάντα την οποία αγαπάμε. Επίσης κι ένα live που παίξαμε στη «Λέσχη Υπογείως», στην Καλλιδρομίου. Το συγκεκριμένο live, στημένο σε DIY οργανωτικά πλαίσια, είχε φοβερή ατμόσφαιρα και πάθος και το θεωρούμε ως ένα από τα καλύτερά μας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον; Θα ασχοληθείτε με την προώθηση του April;

Προς το παρόν έχουμε κλείσει ένα live παρέα με τους φίλους GravitySays_I για τις 2 Μαρτίου στο Gagarin κι επίσης δύο εμφανίσεις αργότερα τον Απρίλη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα προσπαθούμε να κλείσουμε κι άλλες συναυλίες και σε άλλες πόλεις –και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Κυνηγάμε επίσης την κυκλοφορία του April σε βινύλιο, κάτι που έχει κολλήσει δυστυχώς, κλασικά, σε οικονομικά θέματα. Κάτι ακόμη που πάντα μας ενδιέφερε είναι συνεργασίες με εικαστικούς ή οτιδήποτε μας τραβήξει την προσοχή. Είμαστε γενικά ανοιχτοί σε προτάσεις!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured