<>

<>
Με αφορμή τις προ της επόμενης κυκλοφορίας τους εμφανίσεις, αλλά και ένα ιδιότυπο cd-single διασκευών η κυκλοφορία του οποίου προξένησε πολλά ερωτηματικά, μια συζήτηση εφ'όλης της ύλης με τους Ενδελέχεια παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Τάσος Βογιατζής (Avopolis) και η Τίνα Μαλλιάρα (Roadhouse) ξεκινούν ένα κύκλο κοινών συνεντεύξεων με ανθρώπους από την ελληνική σκηνή που έχουν κάτι να πουν, όχι μόνο για τη μουσική τους, αλλά και για θέματα που 'ενοχλούν' και 'εξιτάρουν' όλους τους μουσικόφιλους, από την πειρατεία και τη νέα εποχή ως την ελληνική ροκ σκηνή. Ας αφήσουμε όμως τα πολλά λόγια και ας προχωρήσουμε στην εκτενή κουβέντα που είχαμε με το Δημήτρη Μητσοτάκη των Ενδελέχεια.

-Τάσος: θα ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με το καινούργιο cd single 'καθρέφτης' που βγάλατε το καλοκαίρι. Aυτό που μου έχει κάνει εντύπωση σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυκλοφορίες είναι ότι δεν έχει ακουστεί ούτε από περιοδικά, αλλά ούτε και έχει παιχτεί πολύ. Tι γίνεται;

<>-Ενδελέχεια: Κοίταξε το single βγήκε σε μια περίοδο άσχημη, δηλαδή στα τέλη του καλοκαιριού και ουσιαστικά το promotion του ξεκινάει τώρα. Δηλαδή παίχτηκε λίγο σε κάποιους σταθμούς που δόθηκε κατ' αποκλειστικότητα..

<>-Τάσος: Αυτό γιατί έγινε; γιατί δεν βγήκε νωρίτερα;

<>-Ενδελέχεια : Γιατί θα έπεφτε μέσα στο Αύγουστο, καθόλου καλή εποχή για καινούργιες κυκλοφορίες. Από την άλλη τον Σεπτέμβριο ήταν ένας μήνας που ήμασταν on the road, με αρκετές συναυλίες και δεν υπήρχε χρόνος να ασχοληθούμε καθόλου με αυτό. Λίγο ηρεμήσαμε αρχές Οκτώβρη. Οταν λεω λίγο, εννοώ μία βδομάδα, γιατί 10 Οκτώβρη μπήκαμε στο studio και ουσιαστικά το promotion γίνεται παράλληλα ξεκλέβοντας κάποιες ώρες από τις ηχογραφήσεις.

<>-Τίνα: Οπότε περιμένουμε καινούργια δουλειά;

<>-Ενδελέχεια : Τώρα είμαστε στο studio με καινούργιο υλικό και υπολογίζουμε να κυκλοφορήσουμε μέσα Φλεβάρη τον δίσκο, θα είναι μια δουλειά με 14 καινούργια τραγούδια…

<>-Τίνα : Θα έχει σχέση με το cd single;

<>-Ενδελέχεια : Όχι το single είναι κάτι ξεχωριστό. Τα τραγούδια αυτά κυκλοφορούν αυτόνομα. Θεωρούμε ότι είναι μια τελείως ξεχωριστή κυκλοφορία το single από το δίσκο που ετοιμάζουμε τώρα..

<>-Τίνα: Αυτό το δικαιολογείτε και στο single…

<>-Ενδελέχεια : Ναι υπάρχει ένα σημείωμα στο single που λεει αυτό το πράγμα.. ότι τις τρεις διασκευές που υπάρχουν στο single τις παίζουμε στα live εδώ και τρία χρόνια και τα θεωρούμε κάτι ξεχωριστό.

<>-Τάσος: Παρ' όλα αυτά υπάρχει κορεσμός από διασκευές -το σκεφτήκατε καθόλου;

<>-Ενδελέχεια: Όχι καθόλου και θα σου για ποιο λόγο. Δεν φοβηθήκαμε καν κάποιες φωνές που τυχόν θα λέγανε να.. οι Ενδελέχεια ξοφλήσανε και βγάζουν διασκευές γιατί δεν έχουν τι άλλο να μας πούνε. Δεν το σκεφτήκαμε καθόλου έτσι γιατί αυτοί που μας ξέρουνε γνωρίζουν ότι αυτά τα κομμάτια τα παίζουμε ανελλιπώς εδώ και τρία χρόνια, είναι κομμάτια που έχουμε αγαπήσει, τα έχουμε φέρει στο δικά μας μέτρα και ουσιαστικά εντός εισαγωγικών τα θεωρούμε δικά μας κομμάτια. Και κατά δεύτερον δεν ισχύει αυτό γιατί ο καινούργιος δίσκος θα είναι ο μεγαλύτερης διάρκειας που έχουμε κυκλοφορήσει ποτέ..

<>-Τάσος: …μεγαλύτερης διάρκειας; δεν θα είναι μονός;

<>-Ενδελέχεια: Επειδή και αυτή η δουλειά θα είναι multimedia και επειδή τα κομμάτια που θέλουμε να κυκλοφορήσουμε είναι πολλά -είναι 14 τραγούδια- δηλαδή μιλάμε για υλικό πάνω από μια ώρα, θα κυκλοφορήσει μια συσκευασία που θα έχει δυο cd μέσα, το ένα θα είναι audio και το άλλο οπτικό.

<>-Τάσος: Βλέπουμε μια συμπάθεια προς τις νέες τεχνολογίες.. αλλά web site δικό σας δεν βλέπουμε...

<>-Ενδελέχεια: Κάτι ετοιμάζουμε, αλλά επειδή δεν περνάει από το δικό μας χέρι -δηλαδή δεν το ετοιμάζουμε εμείς ακριβώς- δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα βγει .

<>-Τάσος: Το multimedia υλικό τι θα περιλαμβάνει;

<>-Ενδελέχεια: θα περιλαμβάνει κάποια πλάνα από το studio που ηχογραφούμε, κάποια video clips καινούργια και παλαιότερα, κάποιες φωτογραφίες και μάλλον κάποια παιχνίδια για τους χρήστες.

<>-Τίνα : Το ύφος της καινούργιας δουλειάς ποιο θα είναι;

<>-Ενδελέχεια : Η καινούργια δουλειά μας έχει φέρει σε αμηχανία σε σχέση με αυτήν την ερώτηση δηλαδή ποιο είναι το ύφος της. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι μια δουλειά χωρίς φόβο και πάθος, δηλαδή το κάθε κομμάτι το έχουμε φέρει στα άκρα του χωρίς να φοβόμαστε πως θα το χαρακτηρίσουν, τι είδος μουσικής είναι, με αποτέλεσμα να είναι 14 κομμάτια τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μεγιστοποιήσουμε αυτά που περικλείουν οι συνθέσεις -να τις υπερτονίσουμε δηλαδή- και δεν μας ενδιαφέρει η σύνδεση μεταξύ τους. Η συνοχή του δίσκου θα έρθει μέσα από τον ήχο μας και μέσα από τον στίχο. Θα έλεγα λίγο ριψοκίνδυνα ότι θα είναι ένας δίσκος με 14 singles διαφορετικά.

<>-Τάσος: Στοιχεία drum 'n' bass, trip hop, υπάρχουν και πάλι;

<>-Ενδελέχεια : Υπάρχουν κάπου και πιο τονισμένα σε μερικά κομμάτια. Κοίταξε, οι Ενδελέχεια έχουν παρουσιάσει αυτή την στιγμή τα κλασσικά δυναμικά rock κομμάτια, κάποια πιο έντεχνα και πιο μελωδικά, κάποια πιο νεωτεριστικά, κάποια που φέρνουνε στο νου λαϊκούς δρόμους και τα τέσσερα αυτά στοιχεία θα υπάρχουνε όπως είπα και προηγουμένως, θα είναι πιο φανερά ακόμη.

<>-Τίνα: Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ταμπέλες για να χαρακτηρίσουμε την μουσική;

<>-Ενδελέχεια : Δεν μπορούμε να βάλουμε ταμπέλες γιατί είμαστε άνθρωποι που ακούμε όλα τα είδη της μουσικής και για μας το θέμα ταμπέλα και ακούω τέτοιο είδος μουσικής μόνο, έχει ξεπεραστεί εδώ και δέκα χρόνια. Για μας η μουσική είναι μία και ότι μας βγαίνει αυτό παρουσιάζουμε.

<>-Τάσος: Κάποια ενδεικτικά ακούσματα τουλάχιστον για φέτος; Κάποιοι δίσκοι που σας έκαναν εντύπωση;

<>-Ενδελέχεια: Κοίταξε από ελληνικούς δίσκους μια από τις πιο καλές κυκλοφορίες ήταν ο δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου, 'Βραχνός προφήτης' στον οποίο βρήκα ενδιαφέρον μουσικό και στιχουργικό. Από ξένους δίσκους υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα μας σχετικά με το καινούργιο δίσκο των Radiohead που άλλοι τον θεωρούν πολύ προχωρημένο και άλλοι ένα πείραμα που αφορούσε τους ίδιους και λιγότερο τον κόσμο. Επίσης και με τον τελευταίο δίσκο των Placebo άλλοι θεωρούν γοητευτικό αυτό το υλικό αποτέλεσμα άλλοι θεωρούν ότι ήταν λίγο ξεπέταγμα ο δίσκος πράγμα που δεν θα μπορούσαμε να πούμε για τους Radiohead σε καμία περίπτωση.

<>-Τίνα: Από καινούργια ελληνικά groups ξεχωρίζετε τίποτα;

<>-Ενδελέχεια : Υπάρχουν κάποια σκόρπια τραγούδια που είναι καλά αλλά σαν ενιαία ολοκληρωμένη δουλειά δεν έχει πάρει κάτι η αντίληψη μου.

<>-Τάσος: Σε συναυλίες άλλων groups πηγαίνετε;

<>-Ενδελέχεια : Ναι πηγαίνουμε..

<>- ..ελληνικών;

<>-Ενδελέχεια: Έχουμε δει σχεδόν τους πάντες σε συναυλίες γιατί γίνονται διάφορα festivals με πολλές συμμετοχές, συμμετέχουμε και εμείς και έχουμε δει σχεδόν όλα τα groups και σχεδόν με τα περισσότερα έχουμε παίξει στην ίδια σκηνή. Σχετικά με πρωτοεμφανιζόμενα βλέπουμε με συμπάθεια τα 'Φώτα που σβήνουν' που έβγαλαν ένα καλό δίσκο και τους έχουμε δει και ζωντανά, έχουμε παίξει και μαζί.

<>-Τίνα: Τι έχει αλλάξει στους Ενδελέχεια από το πρώτο cd έως σήμερα;

<>-Ενδελέχεια: Από το 94' που βγήκε το πρώτο cd έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Καταρχήν έχουμε αλλάξει εμείς, έχουν περάσει από τότε επτά χρόνια, έχουμε αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες σε σχέση με την δουλειά, περισσότερες γνώσεις σε σχέση με την παραγωγή. Το μόνο που έχει μείνει ίδιο νομίζω είναι ότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, εκτός του Αντώνη που έφυγε πρόπερσι.

<>-Τάσος: Θα ήταν πρόκληση να διασκευάζατε κάποια κομμάτια από τα πρώτα cd;

<>-Ενδελέχεια: Δεν το έχουμε σκεφτεί αυτό γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα με εμάς: Οντας υπερπαραγωγικοί, δεν προλαβαίνουμε να εκδίδουμε τα καινούργια τραγούδια οπότε θα ήταν μια πολυτέλεια αυτό.

-Τάσος: Θεωρείτε ότι οι πρώτες παραγωγές αδικούν τα κομμάτια βλέποντάς τα τώρα;

<>-Ενδελέχεια: Ναι πάρα πολύ. Πιστεύω ότι υπάρχουν στους δυο πρώτους δίσκους καλά τραγούδια τα οποία δεν είχαμε εμείς τις ικανότητες, την εμπειρία και την γνώση να τα παρουσιάσουμε όπως θα έπρεπε.

<>-Τάσος: Σε σχέση με την εποχή τους ή όπως το βλέπετε τώρα;

<>-Ενδελέχεια: Και σε σχέση με την εποχή τους, δηλαδή, πολύ συγκεκριμένα, μας ξέφυγαν διάφορα σε τεχνικά ζητήματα πράγματα τα οποία ήταν λόγω της απειρίας μας. Αυτή την στιγμή κάνοντας ένα καινούργιο remix στους δυο πρώτους δίσκους και χωρίς να παίξουμε κάτι διαφορετικό θα ακούγατε κάτι τελείως διαφορετικό.

<>-Τίνα: Οπότε θα είχε ενδιαφέρον;

<>-Ενδελέχεια: Μια μίξη καινούργια θα είχε ενδιαφέρον ..ναι. Δεν ξέρω αν θα έχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για μας αυτήν την περίοδο. Περισσότερο ενδιαφέρον ίσως έχει για κάποιους fan του group που θα ήθελαν να ακούσουν μια άλλη μίξη.

<>-Τίνα: Όσον αφορά τους fan του group, το κοινό, βλέπετε να έχει αλλάξει;

<>-Ενδελέχεια: Πιστεύω ότι οι 'Χάρτινες Σαΐτες' ήταν ένας δίσκος που μας πέρασε λίγο περισσότερο μέσα σε μεγαλύτερες ηλικίες ενώ η 'βουτιά από ψηλά' ήταν ένας δίσκος ο οποίος μας έβαλε μέσα στο νεανικό κοινό και αυτή την στιγμή υπάρχει μια μίξη, δηλαδή βλέπεις και τους νέους και τους μεγαλύτερης ηλικίας. Και αυτό είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, πολύ γοητευτικό για μας.

<>-Τάσος: Σε αυτήν την έκρηξη βοήθησε και η νέα εταιρεία; Δηλαδή να περάσει η μουσική σας στον Rock fm, να ακούγονται τα κομμάτια σας, ενώ πριν αυτό δεν γινόταν με την Eros;

<>-Ενδελέχεια: Βοήθησε σίγουρα η Fm Records σε αυτό το ζήτημα, αν και έχω πει ξανά ότι ίσως να μην γινόταν αυτό το μεγάλο 'μπάμ' αν δεν υπήρχαν από πίσω οι δυο προηγούμενοι δίσκοι που μπορεί να μην είχαν επιτυχία αλλά είχαν δημιουργήσει ήδη έναν πυρήνα τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις…

<>-…. Το να παίξει ένας παραγωγός κάποια κομμάτια…

<>-Ενδελέχεια : Βοηθάει πάρα πολύ, κοίταξε όμως τι γίνεται, μετά από εμάς κυκλοφόρησαν από τον Rock fm άλλοι δέκα περίπου δίσκοι ελληνικού rock οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα. Πιθανότατα αν δεν είχαμε και εμείς την προϊστορία των άλλων τριών, τεσσάρων ετών γιατί είχαμε κάνει και συναυλίες και εμφανίσεις αρκετές, να μην γινόταν αυτό που έγινε. Δηλαδή η 'βουτιά από ψηλά' να μην έφτανε τις15.000 που έφτασε τότε, αλλά να έφτανε 3.000, 4.000 που θα ήταν επιτυχία και πάλι, αλλά δεν θα έκανε αυτά τα νούμερα. 

<>-Τάσος: Τώρα που μιλάμε για πωλήσεις, τα νούμερα του ελληνικού rock δικαιολογούν την αισιοδοξία, το ευχάριστο κλίμα που υπάρχει ότι το ελληνικό rock τα τελευταία χρόνια πάει καλά;

<>-Ενδελέχεια: Το ελληνικό rock είναι μια υπόγεια μουσική, δεν είναι mainstream κατάσταση. Αφορά ένα συγκεκριμένο κοινό ακόμα, τουλάχιστον, και επίσης δεν νομίζω ότι είναι ενδεικτικές οι πωλήσεις σε σχέση με την απήχηση κάποιων τραγουδιών. Νομίζω ότι πολλές φορές πολλά τραγούδια περνάνε και γιγαντώνονται και λειτουργούν υπόγεια… εννοώ από στόμα σε στόμα, από κασέτες, αντιγραφές ..πειρατεία..

<>-Τίνα : Η γνώμη σας για την πειρατεία ποια είναι;

<>-Ενδελέχεια: Η πειρατεία είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο αυτήν την στιγμή στην δισκογραφία, έχει πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος στους καλλιτέχνες…

<>-Τάσος: Με βάση την πειρατεία είτε αυτή είναι πειρατεία στο internet είτε έξω με τους πλανόδιους, ο πιτσιρικάς έχει την ευκαιρία με 2.000 να αγοράσει φτηνότερα την δουλειά των Ενδελέχεια ενώ με 6.000 ίσως να μην είχε αυτήν την δυνατότητα και το σκέφτεται χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς να το αγοράσει φθηνότερα..

<>-Ενδελέχεια: Εμάς η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ότι θα έπρεπε η τιμή του cd να είναι πολύ χαμηλότερη να είναι η μισή έτσι ώστε να μπορεί ο πιτσιρικάς που λες και εσύ, να αγοράσει τον δίσκο από το δισκοπωλείο, να αγοράσει ένα έργο ολοκληρωμένο γιατί ένας δίσκος δεν είναι μόνο το ηχογράφημα, είναι και το artwork και ότι υπάρχει μέσα. Ένας στίχος δεν είναι μόνο όταν είναι ηχογραφημένος είναι και όταν είναι γραμμένος και σου δίνει μια άλλη διάσταση και είναι ένα σωρό πράγματα, τελοσπάντων, που δεν τα έχεις στο πειρατικό cd. Νομίζουμε ότι θα έπρεπε να πωλείται στα δισκοπωλεία πολύ φτηνότερα το cd. 

<>-Τίνα: Σχετικά με live εμφανίσεις υπάρχει κάποιο πρόγραμμα;

<>-Ενδελέχεια: Δεν έχουμε κανονίσει κάτι και κρατιόμαστε λίγο μακριά γιατί θέλουμε να τελειώσουμε τον καινούργιο δίσκο. Υπάρχουν κάποια σχέδια κυρίως για την επαρχία τους επόμενους μήνες, για την Πάτρα, για την Κρήτη αλλά ακόμα δεν έχουν οριστεί οι ημερομηνίες..

<>-Τάσος: Κομμάτια καινούργια παίζετε στα live;

<>-Ενδελέχεια: Τα έχουμε πολύ φρέσκα στο studio και φοβόμαστε ότι θα τα καταστρέψουμε. Θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα δηλαδή από το τέλος του Γενάρη που θα τελειώσουμε τις ηχογραφήσεις για έναν, ενάμιση μήνα έτσι να τα προβάρουμε να τα φέρουμε στα χέρια μας και υπολογίζουμε να τα παρουσιάσουμε σε μια μεγάλη συναυλία γύρω στον Μάρτη, πιθανότατα στο Ρόδον.

<>-Τίνα: Τι ονειρεύονται οι Ενδελέχεια για την μουσική τους;

<>-Ενδελέχεια: Ευχόμαστε να υπάρξουν κάποια τραγούδια που θα μείνουν. Να υπάρξει έστω και ένα τραγούδι που θα μείνει και για τις επόμενες γενιές. Τίποτα άλλο..

<>-Τάσος: Αυτό το τραγούδι υπάρχει ήδη έτσι όπως το βλέπετε τώρα;

<>-Ενδελέχεια: Υπάρχει ένα τραγούδι το οποίο είναι πολύ αγαπητό από τον κόσμο, δεν ξέρω αν θα μείνει για πολλά χρόνια μακάρι να μείνει, ίσως είναι και το πιο διάσημο τραγούδι του group παρόλο που δεν έγινε ούτε video clip, ούτε τίποτα, είναι η ' διαμαντένια προβλήτα'. Τους λόγους δεν τους ξέρουμε όποτε…δεν λέμε τίποτα…

<>-Τάσος: Αυτό που μένει είναι πολλές φορές το εύκολο;

<>-Ενδελέχεια: Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μένει, ειλικρινά δεν το ξέρω. Ξεκινάμε πάντα εμείς με την σκέψη ότι θα φτιάξουμε ένα τραγούδι το οποίο θα είναι αληθινό και δεν θα αποτελεί ένα κατασκεύασμα λογικό. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι συμβαίνει γιατί κάποια τραγούδια μένουνε και κάποια άλλα όχι. Η 'διαμαντένια προβλήτα', μια και μιλάμε για αυτό το κομμάτι, ακούστηκε πολύ μετά από τότε που βγήκε ο δίσκος και ήταν μάλλον ένα δύσκολο κομμάτι.

<>-Τάσος: Οικονομικά έχετε κερδίσει κάτι, μπορεί να θεωρήσει κάποιος επάγγελμα αυτό που κάνετε;

<>-Ενδελέχεια: Αυτή την στιγμή δεν είναι η αποκλειστική μας ενασχόληση με το group και δεν ξέρω αν ποτέ θα γίνει γιατί μετά μπαίνεις σε άλλες παγίδες. Όταν ζεις αποκλειστικά από αυτό το πράγμα έχεις και το άγχος της επιτυχίας και πιθανότατα να πεις 'ναι' σε πράγματα που θα έπρεπε να πεις 'όχι'.

<>-Τάσος: Ένα 'όχι' που θα λέγατε;

<>-Ενδελέχεια: Έχουμε πει πάρα πολλά 'όχι' και τα λέμε κάθε βδομάδα σε σχέση με το promotion. Καταρχήν δεν έχουμε βγει σχεδόν ποτέ στην τηλεόραση, σπάνιες φορές, και κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες. Όπως για παράδειγμα στην 'Βόλτα' που παρουσίαζε ο Γιάννης Τσολακίδης, ο οποίος είναι σταυροφόρος, ρομαντικός, γνώστης, είναι ψυχή, πονάει αυτά που κάνει, γνωρίζει… ποιος τον βλέπει τον Γιάννη… Δεν υπάρχουν εκπομπές για να πάμε. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να έχεις απέναντι σου έναν δημοσιογράφο ο οποίος σου χαμογελάει, σου υποκρίνεται ότι αγαπάει την δουλειά σου και δεν γνωρίζει τίποτα για σένα εκτός από το δελτίο τύπου που του έχουν στείλει την προηγούμενη μέρα.

<>-Τίνα: Τελειώνοντας την κουβέντα μας, οι Ενδελέχεια σε τι φάση βρίσκονται σήμερα;

<>-Ενδελέχεια: Σε καλή φάση, μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα πράγματα που δεν μπορούσαμε παλιότερα.

<> 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured