Studio 54: δωρεάν προβολή στο Backstage Film Festival (προβλήθηκε)

Φωτογραφίες, αφιερώματα, μύθοι, μπορεί και να μας είχαν κάνει να πιστέψουμε ότι γνωρίζουμε αρκετά για το πιο θρυλικό κλαμπ της Νέας Υόρκης, με τις ξέφρενες ντίσκο νύχτες που ίσως και να έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που τους αναλογούσε. Όλα αυτά, όμως, πάνε περίπατο όταν έχεις την τύχη να γνωρίσεις τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, όταν θα σε πάρει δηλαδή στην άκρη (ή θα τον πάρεις) και το ίδιο του το πάθος θα ζωντανέψει εκείνες τις εποχές. 

Ο κράχτης πάντα είναι το σεξ, οι καταχρήσεις, οι πορτιέρηδες που τους νιώσαμε κι εδώ καλά (στα '90s), που έκαναν το κέφι τους ταλαιπωρώντας κόσμο. Η υπερβολή. Εδώ όμως είναι ο Ian Schrager, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του club, που τα διηγείται όλα, χωρίς διάθεση να ωραιοποιήσει, να κρύψει, να αλλάξει. Με την απόσταση και την ασφάλεια που του δίνει αυτή.

Η έμφαση δεν δίνεται τόσο στις αμαρτωλές νύχτες, αυτό βγαίνει μέσα από τις ιστορίες, αλλά στο πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονταν, ανέπτυξαν, διαχειρίστηκαν αυτό το project. Οι αφηγήσεις του ίδιου του Schrager είναι καθηλωτικές, αλλά και προσγειωμένες ταυτόχρονα. Μολονότι έχουν τα κενά τους, δεν αφήνουν την ιστορία του Studio 54 να περάσει ως μια ιστορία άδικης πτώσης. Και θα μπορούσε, μια τόσο σύντομη, ξέφρενη πορεία να περάσει έτσι.

Το Studio 54 άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 1977 και έκλεισε μόλις 3 χρόνια μετά (άνοιξε, βέβαια, ξανά, για να κλείσει οριστικά τον Μάρτιο του 1986), με τους ιδιοκτήτες του να καταλήγουν στη φυλακή για φορολογικούς λόγους, αφού όμως ξεπέρασαν τα όρια και πίστεψαν ότι είναι για το σύστημα όχι απλά σύμβολα της ποπ κουλτούρας, αλλά και κάτι παραπάνω.

Αυτό βέβαια που σου μένει είναι η (όχι και τόσο) αόρατη σκλαβιά της απληστίας. Η αίσθηση του «άτρωτου», που νιώθει κανείς σε αυτό το επίπεδο. Κανένας έλεγχος. Καμία κορεκτίλα. Να νιώθεις ότι από το παραθυράκι της showbiz τραβάς το αυτί κάποιου στον Λευκό Οίκο, όχι βέβαια όπως το έκανε ο Φουρθιώτης (αν και η κατάληξη όταν στρέφεσαι με θράσος ενάντια σ' αυτού του είδους την εξουσία από το lifestyle μετερίζι, είναι σχεδόν πάντα η ίδια), αλλά όπως θα το έκανε ένας μαφιόζος. Οι ίδιοι, άλλωστε, δεν ήξεραν πού να πρωτοβάλουν το μαύρο χρήμα που έρρεε στο μαγαζί και ισχυρίζονταν υπερήφανα ότι «μόνο η Μαφία βγάζει πιο πολλά λεφτά».

Το σύστημα τους άφησε να εκτεθούν και στην κρίσιμη καμπή τους έδειξε ποιο είναι το αφεντικό.

Και έτσι ήρθε-έρχεται η πτώση. Φαρδιά, πλατιά σωριάζεσαι και τέλος...

Να δείτε οπωσδήποτε αυτό το ντοκιμαντέρ. Θα χαζέψετε, θα σκεφτείτε, ενδεχομένως -και με το φρένο που έχει πατήσει ο κόσμος μας- θα το δείτε σαν κάτι εξωτικό, μακριά από εμάς. Που δεν θα είναι όμως τόσο μακριά, όταν ο κόσμος ξεπεράσει τα πρώτα του βήματα και βγει για τα καλά εκεί έξω...

ENJOY!


Backstage Film Festival - η ταινία της ημέρας: Studio 54

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη μέχρι και την Κυριακή 23/5.

Tip: Για να δείτε την ταινία  σε πλήρη οθόνη, κάντε click σε αυτό το εικονίδιο του player:   

Και όταν τελειώσει η προβολή, απολαύστε το special disco mix by Dimitris Lilis & Avopolis Radio. Με το τέλος της, δεν θα θέλετε να ακούσετε τίποτα άλλο!


Πώς θα δω τις υπόλοιπες ταινίες;

Συντονίζεστε οποιαδήποτε στιγμή, από τις 21:00 της ημέρας προβολής και για τις επόμενες τρεις ημέρες, στο  www.avopolis.gr/backstage. Συνδέετε με την τηλεόρασή σας, εάν το θέλετε. Τα εγγεγραμμένα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία εντός 7 ημερών. Εγγραφή εδώ.

Πώς θα ενημερώνομαι για τα online events και τις ταινίες;

Από το www.avopolis.gr  και το www.avopolis.gr/backstage. Μπορείτε να εγγραφείτε σε 1 λεπτό, δωρεάν, με το email σας,  εδώ.

Είναι οι ταινίες δωρεάν για όλους;

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. 

Που θα δω τις υπόλοιπες ταινίες του Backstage Film Festival;

Εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured