Αφιέρωμα Deep Purple: 22 δίσκοι – 22 τραγούδια (A’Μέρος)

 Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εμφάνιση των Deep Purple στο Rockwave Festival στις 7 Ιουλίου έχει ξεκινήσει. Ώρα για προθέρμανση.

Δεν χρειαζόμαστε αφορμές για να βάζουμε σε ιεράρχηση την σχέση μας με την μουσική τους. Αυτό γίνεται συχνά, άλλωστε, μέσα από τις συζητήσεις με φίλους, στις μάχες των social media αλλά και κοιτώντας απλά την δισκοθήκη μας. Με τέτοια δισκογραφία, οι Deep Purple θα μπορούσαν να γεμίζουν λίστες αιωνίως. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα, στο φετινό Rockwave Festival, στις 7 Ιουλίου στο Terra Vibe, μας δίνει μια ακόμα ευκαιρία να ανατρέξουμε σε κάποια από τα καλύτερα rock τραγούδια, που έχουν γραφτεί ποτέ.

 

Mandrake Root | Shades of Deep Purple (1968): Ένα από τα πρώτα αριστουργήματα των DP, σίγουρα το πρώτο της MK1 περιόδου. Η μπάντα το έπαιζε σε όλα τα live, ακόμα και όταν ήρθε ο Gillan στην μπάντα, με το αυτοσχεδιαστικό jam να ξεπερνάει τα 15 λεπτά επί σκηνής.

 

Shield |The Book of Taliesyn (1968): Παρότι οι Purple δεν συνδέθηκαν ποτέ άμεσα με την ψυχεδέλεια αφού γρήγορα απέκτησαν το δικό τους στυλ, έχουν γράψει ένα εξαιρετικό psych rock τραγούδι, που περιλαμβάνει μάλιστα και αρκετά afro στοιχεία ειδικά στο percussion του Ian Paice.

 

Blind | Deep Purple (1969): Μια σύνθεση του Lord από το τρίτο album των Βρετανών, θα δείξει τον δρόμο για το μέλλον του group αλλά και του ίδιου του μουσικού. Ο χαρακτηριστικός ήχος του τσέμπαλου, η μεσαιωνική αύρα των μελωδιών και η ερμηνεία του Evans δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση, που οι Purple δεν επανέλαβαν ποτέ με τον ίδιο τρόπο.

 

Into the Fire | Deep Purple in Rock (1970): O Gillan αναλαμβάνει τα φωνητικά και οι Purple αγριεύουν, ο ήχος τους σκληραίνει και έρχονται τα πρώτα δείγματα της hard rock φύσης τους. Αν και δεν έχει την ταχύτητα του εναρκτήριου Speed King, το groove και οι στριγκλιές του Gillan το έκαναν κλασικό.

 

Demon’s Eye | Fireball (1971): Ένα από τα πιο ρυθμικά τραγούδια που έγραψαν οι DP, με μια επαναλαμβανόμενη bluesy κιθαριστική μελωδία να περιστρέφεται γύρω από διάφορα ξεσπάσματα/solos των Gillan, Blackmore, Paice και Lord. Στην αμερικανική έκδοση του δίσκου, στην θέση του θα βρείτε το Strange Kind of Woman.

 

Highway Star | Machine Head (1972): Ίσως το πιο γνωστό driving song της ιστορίας του rock, μια αιώνια “αφορμή” για να πατάς γκάζι ενώ οδηγείς. Το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου που περιλαμβάνει το Smoke on the Water, έγινε πολύ γρήγορα κλασικό αφού παιζόταν ήδη πριν κυκλοφορήσει στον δίσκο, ως opener των συναυλιών των Purple.

 

Rat Bat Blue | Who Do We Think We Are (1973): Αν και θεωρείται ως ένα “κουρασμένο” αλμπουμ που ουσιαστικά αποτέλεσε την ταφόπλακα της Mark II εποχής, το Woman from Tokyo και το Rat Bat Blue κερδίζουν τις εντυπώσεις. Το πρώτο είναι ένα ακόμα Deep Purple classic ενώ το δεύτερο διαθέτει ένα από τα καλύτερα keyboard solo του Jon Lord.

 

Sail Away | Burn (1974): Μια από τις πιο μελαγχολικές συνθέσεις που έχουν γράψει οι Purple, με το group να μην το έχει εκτελέσει ποτέ ολόκληρο ζωντανά, αν και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ανάμεσα στους fans της μπάντας. Οι heavy blues κιθάρες του Blackmore είναι και εδώ παρούσες όπως σε ολόκληρο τον πρώτο δίσκο της MKIII περιόδου.

 

Soldier of Fortune | Stormbringer (1975): Μια από τις εμβληματικές rock μπαλάντες της ιστορίας, χωρίς πολλές αναλύσεις. Σύνθεση που συνυπογράφουν ο Coverdale (στίχοι) με τον Blackmore (μουσική), ήταν το τελευταίο τραγούδι της MarkIII σύνθεσης και σίγουρα αυτό που έπαιξαν περισσότερο στις μετέπειτα συναυλίες οι συντελεστές του.

 

I Need Love | Come Taste the Band (1975): Το funk rock και o Tommy Bolin υπογράφουν ένα από τα πιο κεφάτα τραγούδια των Deep Purple. Το αριστοτεχνικό παίξιμο του νέου κιθαρίστα, η προσθήκη γυναικείων funky φωνητικών και η τάση για πειραματισμό μετά την φυγή του Blackmore, δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση – στολίδι για την δισκογραφία των Βρετανών.

 

Perfect Strangers | Perfect Strangers (1984): Το τραγούδι αναφοράς ενός από τα πιο πολυαναμενόμενα reunion της rock ιστορίας, δημιούργησε μια ακόμα Deep Purple φρενίτιδα , μετά από δισκογραφική απουσία 9 ετών. Έχει διασκευαστεί από τους πάντες, έχει αγαπηθεί από ακόμα περισσότερους, μέχρι και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της setlist του group, που σημαίνει πως θα το ακούσετε στις 7 Ιουλίου στην επιστροφή του Rockwave Festival. 

 

Οι Deep Purple εμφανίζονται στο  Rockwave Festival, στο Terra Vibe Park, την Παρασκευή 7 Ιουλίου, μαζί με τους Saxon, Asking Alexandria, As I Lay Dying, Rock 'n' Roll Children, Bokassa και Lazy Man's Load.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τιμές Εισιτηρίων
(στις τιμές εισιτηρίων περιλαμβάνεται το κόστος της υπηρεσίας διαχείρισης εισιτηρίων)

Γενική Είσοδος
Φάση 1: 49,50 ευρώ
Φάση 2: 55 ευρώ
Φάση 3: 60 ευρώ
Golden Standing: 93,50 ευρώ

VIP (A & B): 93,50 ευρώ
Με κάθε 3 VIP ή Golden Standing εισιτήρια παρέχεται 1 δωρεάν Θέση Στάθμευσης/Parking.

Τα εισιτήρια ROCKWAVE FESTIVAL 2020 & 2021 | DEEP PURPLE εξακολουθούν να ισχύουν για τη νέα εμφάνιση των Deep Purple στο Rockwave Festival 2023! Οι κάτοχοι εισιτηρίων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια τους, χωρίς να απαιτείται μετατροπή τους, κατευθείαν στην είσοδο του χώρου.

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: viva.gr & hunteragency.gr

Τηλεφωνικά: 11876

Σε όλα τα Viva Spots
(Καταστήματα NOVA, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αθηνόραμα.gr, Yoleni's)

Δίκτυο Public
Public online: http://tickets.public.gr/
Kαταστήματα Public: https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured