The Haunted Youth: ο Joachim Liebens διαλέγει 10 δίσκους, βιβλία και ταινίες που τον καθόρισαν

Ενόψει της πρώτης εμφάνισης των Βέλγων στην Αθήνα στο Release Athens x SNF Nostos, την ημέρα των Siouxsie και Interpol, o ιθύνων νους του σχήματος μιλά αποκλειστικά στο Avopolis για την pop κουλτούρα που  του άλλαξε τη ζωή.

«Μουσική για τα θλιμμένα χρόνια της εφηβείας και, ταυτόχρονα, για την ουσία του να είσαι νέος και γεμάτος ελπίδα». Σε αυτό το ιδιαίτερο είδος dream pop «εξειδικεύονται» οι Βέλγοι The Haunted Youth, δημιούργημα του Joachim Liebens, που εμφανώς γαλουχήθηκε με Slowdive, The Cure και My Bloody Valentine και λατρεύει τους DIIV, μα αυτές δεν είναι οι μόνες του επιρροές. Με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του σχήματος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στο Release Athens x SNF Nostos, θελήσαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Joachim Liebens και να διερευνήσουμε ποια ακριβώς ήταν τα ερεθίσματα που «στοίχειωσαν» τα νιάτα του. 

 

 

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Η ταινία, και ακόμα περισσότερο, o πιο σατανικός ήρωας, μου προκαλούσε πάντα ένα είδος συμπόνοιας και κατανόησης. Αισθανόμουν σαν φρικιό μεγαλώνοντας, όπως κι αυτός. Με το δικό του, γαμημένο τρόπο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του, μέσα σε όλη αυτή την τρέλα και τον τρόμο. Επίσης, μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γυρίστηκε, ήταν μια πραγματικά low budget ταινία της εποχής, αλλά την έκαναν να μοιάζει τόσο μαγική και εύστοχη. Πολλά απ’τα video clip μου, κατέληξαν να αναφέρονται σε αυτή την ταινία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 chainsaw

 

Joy DivisionUnknown Pleasures (1979)

Εδώ δεν νομίζω πως χρειάζεται κάποια εξήγηση, όλοι νιώθουμε αυτό που νιώθουμε ακούγοντας Joy Division, αυτή η απλότητα των τραγουδιών. Πολύ απλά, είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα.

 unknown-pleasures-cover

 

DIIV – Oshin (2012)

Αυτό το άλμπουμ πραγματικά με άγγιξε όταν κυκλοφόρησε, και με έκανε να πω : "Ω, ξέρω τι να κάνω τώρα", γιατί τα πρώτα χρόνια, απλά ένιωθα πράγματα μέσα μου, αλλά δεν είχα βρει τον τρόπο να τα εκφράσω, και κάπως συνδέθηκα βαθιά μαζί του και με παρότρυνε να προτείνω ιδέες και τρόπους για να το αντιμετωπίσω όλο αυτό: τον έχω ακούσει ΠΟΛΥ. Ένιωσα σαν να ακούω τον εαυτό μου μέσα από τη μουσική ενός άλλου συγκροτήματος.

 diiv-oshin-album-cover

 

Lil Peep x Lil Tracy – Castles (2017)

Αυτό το EP με ξετρέλανε όταν το άκουσα για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια. Το ένιωσα πολύ κοντά μου: είναι κάπως παιδικό αλλά και δημιουργικά απελευθερωμένο. Απλά ένιωσα τη σύνδεση μεταξύ τους ως καλλιτέχνες και το πώς ανύψωσε ο ένας τον άλλον. Ήταν απίστευτα μεγάλη έμπνευση να ακούς κάτι τέτοιο. Ένιωσα να με καταλαβαίνουν, μου άρεσαν τα pop/punk riffs που χρησιμοποιούσαν στα beats, και όλη αυτή η τρομακτική αισθητική που είχαν. Σε μια συνέντευξη είδα τον Tracy να φοράει ένα μπλουζάκι των Darkthrone και είπα, FUCK YEAH... Είναι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα όλων των εποχών και το βρήκα γαμάτο που γούσταρε αυτό το συγκρότημα.

 lil-peep-lil-tracy-castles

Nirvana – Bleach (1989)

Δεν έχω ακούσει ποτέ μια τριμελή μπάντα να ακούγεται τόσο δεμένη, με τέτοια ενέργεια και τόσο καλά τραγούδια, αυτό το vibe με πάει πίσω στο πώς ένιωθα στο λύκειο, ή μερικές φορές ακόμα και σήμερα. Είναι μεγάλη έμπνευση να ακούς τι μπορείς να κάνεις μόνο με μια κιθάρα, ένα μπάσο και τύμπανα.

 nirvana-bleach-cover

 

Paolo Coelho – Ο Αλχημιστής (1988)

Βασικά πρόκειται για ένα βιβλίο που λέει πως πρέπει να ακολουθείτε τα όνειρά σας και πως ο νόμος της έλξης πάντα θα σου δίνει ότι χρειάζεσαι για να πετύχεις και θα σε βοηθήσει, αρκεί να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια.

 o-alchimistis-1942cover

 

Ruby Haunt – Nevada (2017)

17 λεπτά μουσικής, αφιερωμένα στην επιστροφή στο σπίτι μετά από μια σκατένια μέρα.

 ruby-haunt-nevada

 

Current Joys – New Flesh (2013)

Αυτό το τραγούδι είναι το απόλυτο indie anthem. Απλά, ακούστε το.

 

 

Mac Demarco / Οι 3 πρώτοι δίσκοι

Οι πρώτες του δουλειές με έκαναν να πιστέψω ότι, εντάξει υπάρχει κάτι που ΜΠΟΡΩ να κάνω με τη μουσική, έχω μια θέση εδώ. Αν προσπαθήσεις να παίξεις τα τραγούδια είναι αρκετά δύσκολα, αλλά δεν ακούγονται δύσκολα, ακούγονται σαν κάτι που μπορεί να κάνεις κι εσύ. Και πολύ απλά κατέρριψε την εικόνα του ροκ σταρ με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, γεγονός που έκανε τον κόσμο να ταυτιστεί μαζί του.

 70tt

 

Various Artists - Tony Hawks Pro Skater 3 Soundtrack (2001)

Αυτή η playlist με έχωσε σε όλα όσα με ενθουσίασαν ποτέ στη ζωή μου: skate, punk rock, το να διαλύεις τα πάντα, να είσαι ένας μικρός κατεργάρης. FUCK YEAH!

 s-l1600

 

Οι The Haunted Youth εμφανίζονται στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos. Για την ίδια ημέρα το line-up έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πλατεία Νερού / Siouxsie, Echo & The Bunnymen, Ladytron, In Trance 95
Ξέφωτο ΚΠΙΣΝ / Interpol, Viagra Boys, The Haunted Youth

Η προπώληση συνεχίζεται στα 45€.

Επίσης, διατίθενται περιορισμένα VIP εισιτήρια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εξής προνομιακές παροχές,: Ξεχωριστή υπερυψωμένη περιοχή διαμορφωμένη με stands & stools για όλους, οpen-bar, προτεραιότητα πρόσβασης στο χώρο, ιδιωτικό parking, ξεχωριστές τουαλέτες, αναμνηστικό δώρο. Επισημαίνουμε πως ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσφέρει τις παραπάνω παροχές λειτουργεί μόνο στην Πλατεία Νερού αλλά οι κάτοχοι των VIP εισιτηρίων έχουν πρόσβαση και στις δύο σκηνές.

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr / snfnostos.org

thy-releasexnostos

*Τα έσοδα των εισιτηρίων αποδίδονται αποκλειστικά στο Release Athens. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι φιλανθρωπικός οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Tο ΙΣΝ δεν δέχεται δωρεές από ιδιώτες, εταιρείες ή άλλου είδους οργανισμούς.

Παράλληλα, το ΙΣΝ θα προχωρήσει σε επιπλέον δωρεές ύψους €500.000 που θα φέρουν το όνομα SNF x  Release Athens προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αποστολή την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής του φετινού SNF Nostos που είναι αφιερωμένη σε αυτή.

Tο Release Athens συναντά το SNF Nostos, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές.

Οι εμφανίσεις των 2 headliners (στην Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ) δε θα συμπίπτουν, ενώ θα εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος μετάβασης από το ένα stage στο άλλο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured