Ζώης Χαλκιόπουλος

Τεράστια κατηγορία το Krautrock ή αλλιως kosmische muzik από το cosmic music που αφορά την experimental rock της Δυτικής Γερμανιας στις δεκαετίες 1960-1970. Από εκεί ξεπήδησαν μουσικοί που έγραψαν το μέλλον της μουσικής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αρκεί να αναφέρω πως σχεδόν η παγκόσμια ηλεκτρονική σκηνή, επηρεάστηκε από τους εν λόγω μουσικούς στις επόμενες δεκαετίες. Ο χαρακτηριστικός ήχος του Krautrock ήταν rock μουσική με κλασικά όργανα (κιθάρα, μπάσο, ντραμς) πλαισιωμένη με ηλεκτρονικά όργανα, ενώ πολλές φορές τα τραγούδια ήταν δομημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε τώρα να θυμίζουν την ambient όπως την ξέρουμε σήμερα. Κάποια άλμπουμ περιείχαν ρυθμούς τόσο σταθερούς και μονότονους που οι δημιουργοί του χρησιμοποιούσαν τον όρο “motorik”, μια slang λέξη που σημαίνει “μηχανική” μουσική.

Στην ουσία ο πυρήνας του kraut βρίσκεται σε μερικές από τις κυκλοφορίες της μυθικής Brain records και οχι μόνο. Οι περίφημοι Can με την τόσο γεμάτη και ενδιαφέρουσα δισκογραφική τους παρουσία, οι FaustAmon DuulHarmonia που είχαν στις τάξεις τους μερικούς από τους γίγαντες του ηλεκτρονικού ήχου, RothMoebius και Roedelius ενώ ακολουθούν και οι Cluster αλλά και οι Ashra Tempel του Manuel Gottsching. Και ασφαλώς, Guru Guru, Tangerine Dream που είδαμε πρόσφατα στην ΑθήναAgitation Free και Last but not least οι υπέρ αγαπημένοι Neu!

Experimental rock, synthesizer music, psychedelia και avant garde ενώ από μόνο του σαν υβρίδιο μπλέχτηκε αρκετά με την ευρωπαϊκή jazz, τα ηλεκτρονικά και την acid rock.

Μια ώρα και 35 λεπτά στην δίνη της krautrock. Enjoy!

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και ακούστε το podcast στο MyPodcasts του Avopolis.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured