Άγγελος Κυρούσης

Βρισκόμαστε στο 7 της Broadwick Street. H περιοχή είναι το Soho, η πόλη το Λονδίνο και ο ταχυδρομικός κώδικας W1F 0DA.  Είμαστε στο δισκοπωλείο Sounds of The Universe, στη γειτονιά όπου ο καθένας όσο διαφορετικός και αν είναι, καθίσταται αποδεκτός, και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία μας για τη Soul Jazz Records. Όπως άλλωστε, έγραφε και αρχικά η πινακίδα, έξω από το κατώφλι του δισκάδικου.

Ταξιδιώτες επισκέπτες τραβούν φωτογραφίες, στα ράφια φιγουράρουν μικρές και μεγαλύτερες κυκλοφορίες, και ενώ η αφετηρία του Stuart Baker ήταν η soul και η jazz, τώρα πια οι ντάνες καλύπτουν το σκεπτικό «οτιδήποτε δεν είναι mainstream». Punk, Brazilian, acid house, country, southern rock, disco, reggae, latin, classical, Miami bass. Επανεκδόσεις και νέες κυκλοφορίες, της ίδιας της Soul Jazz και των υποlabels της, αλλά και όλων των συνειδησιακά αδελφικών εταιρειών, που κινούνται γύρω από ανάλογες μουσικές εξερευνήσεις. Στο υπόγειο, λίγοι πια μεταχειρισμένοι δίσκοι, κάποια κουτάκια με επτάινστα, σε δεύτερη μοίρα. Ο χώρος του Sounds Of The Universe, και στα δύο επίπεδα, φανερώνει πρωτίστως το μεράκι του Baker, όπως αυτό μετεξελίσσεται στην ψηφιακή εποχή, με το απαραίτητο merch του label να υποστηρίζει την ουσία του, χωρίς να ξεφεύγει σε «τουριστικό» ευτελισμό.  Άλλωστε βρισκόμαστε σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές του πλανήτη. 

Δεν ήταν πάντα έτσι. Γύρω στο 1991, ο Baker βρισκόταν απέναντι από το Dingwalls στο Camden, ως lock-up shop. Το νοίκι ήταν 60 λίρες την εβδομάδα, χωρίς τηλέφωνα, υπολογιστές και φαξ. Ένα πικάπ και λίγοι δίσκοι. Έπειτα βρέθηκε στο Soho και στο 12 της Ingestre Place, ώσπου να καταλήξει στο σημείο όπου βρίσκονται τα τελευταία 19 χρόνια. Όπως και άλλοι της γενιάς του, ήταν πρώτα-πρώτα εκείνος μανιακός με τους δίσκους. Stiff Records, Ramones, Adverts, ότι θα μάζευε ένας πιτσιρίκος της εποχής...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και ακούστε το podcast στο MyPodcasts του Avopolis.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured