Μάκης Μηλάτος

Η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από τη συνήθη "εορταστική" υπερδραστηριότητα: άλλοι τρώνε σφαγμένες και παραγεμισμένες (άγευστες) γαλοπούλες, άλλοι παίζουν χαρτιά και τζογάρουν, άλλοι αγοράζουν μετά μανίας ό, τι βρουν μπροστά τους (γιατί το έχουν ανάγκη…) κι άλλοι πάνε στα μπουζούκια και πετάνε χαρτοπετσέτες και σοκαρισμένα από την κατάψυξη λουλούδια. Όλα αυτά λόγω "εθίμου" -ποιου εθίμου ακριβώς;

Τα δικά μας αθώα παιχνίδια είναι οι λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και να "ζαχαρώνουμε" κασετίνες, box set, επετειακές επανακυκλοφορίες και άλλα τέτοια αντικείμενα του πόθου. Δεν είναι άλλωστε απαραίτητο να αγοράσουμε -είναι απλώς σαν να βγαίνουμε μια βόλτα στις βιτρίνες. Από τις εκατοντάδες επανακυκλοφορίες και ειδικές εκδόσεις του 2021, λοιπόν, ρίξαμε μία κλεφτή ματιά σε αρκετές από αυτήν εδώ τη στήλη του “Play It Again Sam” και λείνουμε τη χρονιά με μερικές ακόμη χαρακτηριστικές κασετίνες και επανακυκλοφορίες των τελευταίων εβδομάδων, δίνοντας πια ραντεβού το 2022 για τη συνέχεια. Άλλωστε οι επανεκδόσεις, οι κασετίνες και οι επανακυκλοφορίες είναι πλέον μία τεράστια και ανθούσα δραστηριότητα της μουσικής βιομηχανίας και δεν σταματούν ποτέ. 

 

The Beau Brummels – Turn Around: The Complete Recordings 1964 – 1970

unnamed-6

 

Οι Beau Brummels δημιούργησαν ένα χαρμάνι από ποπ ψυχεδέλεια, ήχο του Σαν Φρανσίσκο αλλά και της «βρετανικής εισβολής», folk, country και μπαρόκ rock ‘n roll, κατορθώνοντας μέσα σε μια πενταετία να δημιουργήσουν τον ήχο τους και να αφήσουν ένα στίγμα που ακόμη και σήμερα έχει το ενδιαφέρον του. Όλη τους η μουσική δράση είναι συγκεντρωμένη σε αυτήν την κασετίνα με τα 8 cds που περιλαμβάνουν τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν, 24 ακυκλοφόρητα τραγούδια ή διαφορετικές εκτελέσεις και demo τραγουδιών καθώς και ένα βιβλίο 88 σελίδων με άγνωστες φωτογραφίες και σπάνιο αρχειακό υλικό.

 

Electric Prunes – Then Came The Dawn: Complete Recordings 1966 – 1969

 unnamed-5

Έδρασαν την ίδια περίοδο με τους Beau Brummels, είναι από την ίδια "γειτονιά" και είναι ένα από τα ψυχεδελικά συγκροτήματα της Δυτικής Ακτής που έχουν την θέση τους -ειδικά με το πέρασμα των χρόνων- στην λίστα με τα χαρακτηριστικά συγκροτήματα αυτού του ήχου. Άλλωστε το: “I Had Too Much To Dream (Last Night)” αλλά και το “Get Me To The World On Time” θα τα βρείτε σε όλα τις ψαγμένες λίστες με τα all time classic ψυχεδελικά τραγούδια και δικαίως.  Τα 5 άλμπουμ του συγκροτήματος μαζί με κάθε λογής αρχειακό υλικό -από ηχογραφήσεις που έκαναν όταν ακόμη ονομάζονταν: Jim & the Lords, μέχρι αποσπάσματα από ένα live στη Στοκχόλμη το 1967- καθώς και ένα βιβλιαράκι 36 σελίδων μας λένε όλη την ιστορία αυτού του γκρουπ που δεν έγινε ποτέ θρυλικό αλλά και από την άλλη, δεν λέει να ξεχαστεί.

 

Joni Mitchell – The Joni Mitchell Archives Vol 2: The Reprise Albums

 unnamed-4

Σας είχαμε ενημερώσει και παλαιότερα για την ενδιαφέρουσα κυκλοφορία του Vol. 1 και τώρα ακολουθεί η συνέχεια του που είναι το Vol. 2. Η πρώτη αρχειακή κυκλοφορία (πριν από ένα χρόνο) της σπουδαίας Joni Mitchell περιλάμβανε ηχογραφήσεις από την εποχή που έκανε τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, ενώ στο Vol. 2 περιλαμβάνεται υλικό από την εποχή του πρώτου της δίσκου: Song to a Seagull (1968) μέχρι και το 1971 που κυκλοφόρησε το θρυλικό Blue. Η λογική είναι και εδώ η ίδια. Σε 5 cds βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ηχογραφήματα που έκανε μέσα σε αυτά τα 4-5 χρόνια, αρχειοθετημένα και τακτοποιημένα με χρονολογική σειρά και συνοδευόμενα από τις ανάλογες επεξηγήσεις. Με τις δύο αυτές εκδόσεις και με όσες θα ακολουθήσουν (γιατί προφανώς έρχονται κι άλλες), οι μελετητές της Joni Mitchell έχουν αποκτήσει δουλίτσα.

 

Regina Spektor – 11:11 (20th Anniversary Box Set)

 unnamed-3

Η Regina Spektor ανακοίνωσε πως ετοιμάζει για τον επόμενο χρόνο μία επετειακή επανακυκλοφορία για τα 20 χρόνια από το ντεμπούτο της  11:11. Η κασετίνα θα περιλαμβάνει φυσικά το άλμπουμ, δύο ακόμη βινύλια με ζωντανές ηχογραφήσεις αλλά και ακυκλοφόρητα τραγούδια της ίδιας περιόδου, ηχογραφημένα από τον πατέρα της. Θα είναι η πρώτη φορά που ο δίσκος θα κυκλοφορήσει όχι μόνο σε βινύλιο αλλά και σε φυσικό format γενικότερα, αν εξαιρέσουμε μερικές κόπιες σε cd που είχαν κυκλοφορήσει το 2001 και η Regina Spektor πουλούσε μόνη της στα live της. Η έκδοση θα συνοδεύεται από ένα βιβλιαράκι με τους στίχους, τις σημειώσεις, τις φωτογραφίες και τα fliers που αφορούν στον δίσκο. Το εξώφυλλο θα είναι σχεδιασμένο από τον Seth Avett των Avett Brothers.

 

David Bowie Brilliant Adventure [1992-2001]

 unnamed-2

Μην κοιτάς το εξώφυλλο, δες το περιεχόμενο. Μία εντυπωσιακή κασετίνα, μία ακόμη κυκλοφορία που αφορά στον David Bowie από τις πολλές που έχουν γίνει από τότε που πέθανε. Το ίδρυμα που διαχειρίζεται το μουσικό υλικό που άφησε πίσω του είναι πράγματι υπερδραστήριο και δεν αφήνει τίποτα ανεκμετάλλευτο. Εδώ κατά βάση έχουμε τον David Bowie της δεκαετίας του ’90 -που αλήθεια είναι πως δεν έχει αξιολογηθεί όσο θα έπρεπε- καθώς και το θρυλικό (πια) "χαμένο" άλμπουμ Toy, το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει και σε ανεξάρτητη έκδοση.

Το Brilliant Adventure περιλαμβάνει 11 cd ή 18 βινύλια και -εκτός από το Toy- τα άλμπουμ: Black Tie White Noise (1993), The Buddha of Suburbia (1993), Outside (1995), Earthling (1997) και Hours (1999). Όλα αυτά συνοδεύονται από ακυκλοφόρητο υλικό, ηχογραφήσεις για το BBC, διαφορετικές εκτελέσεις τραγουδιών και ένα πολυσέλιδο βιβλίο με σπάνιες φωτογραφίες από φωτογράφους όπως οι Frank W. Ockenfels 3, Nick Knight, John Scarisbrick και Nina Schultz Terner αλλά και ειδικά σημειώματα από τους παραγωγούς και ηχολήπτες αυτών των δίσκων που είναι οι:  Brian Eno, Nile Rodgers, Reeves Gabrels και Mark Plati.

 

Echo & the Bunnymen – Επανακυκλοφορία των 4 πρώτων δίσκων τους

 unnamed-1

Εδώ τα πολλά λόγια είναι περιττά και άχρηστα. Το συγκρότημα από το Liverpool έχει μία τόσο έντονη και μοναδική θέση στην νεότερη ιστορία του R&R και το μόνο που χρειάζεται είναι να τους ακούς. Η ιδιαίτερη φωνή και η στιχουργία του Ian McCulloch μας συνδέει με τον Morrison και ο ήχος των Sergeant, Pattinson και DeFreitas ανακατεύει το παλιό ροκ με το post punk και το funk με την ψυχεδελική ποπ. Η επανακυκλοφορία περιλαμβάνει τα εξαιρετικά άλμπουμ Crocodiles (1980), Heaven Up Here (1981), Porcupine (1983) και το εμβληματικό Ocean Rain (1984) που είναι το ποιητικό τους αριστούργημα. Αυτή η επανακυκλοφορία της Rhino δίνει πραγματικά την ευκαιρία σε όλους μας είτε να ξαναθυμηθούμε είτε να πρωτοσυναντηθούμε με το ξεκίνημα ενός συγκροτήματος με προσωπικότητα.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured