Φτάνουν στα χέρια μου πάρα πάρα πολλοί δίσκοι από την εγχώρια φασούλα και είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσω την παραγωγή, αφού οι περισσότερες περιπτώσεις είναι πλέον παραπάνω από αξιόλογες. Κάποιες θα βρεθούν σε κάποιο Παρατηρητήριο, κάποιες θα βρεθούν σε κάποιο Θάλαμο, οι καλύτερες θα βρεθούν σίγουρα στις λίστες στο τέλος της χρονιάς. Οι Phantom Limb κυκλοφόρησαν τον πρώτο δίσκο τους και με το  δυνατό εξώφυλλο αλλά και τα δύο video, έκαναν την δουλειά τους και με έφεραν σε επαφή με το υλικό τους, που είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα γκραντζοειδή/alt-heavy rock δισκάκια που έχω ακούσει τελευταία. Για να δούμε τι μας είπε ο Φώτης Βαγενάς, ο κιθαρίστας του group.

 

Φώτη καλωσορίζω εσένα και τους Phantom Limb στον Θάλαμο Επικοινωνίας και εύχομαι για μια καλή διαμονή. Αρχικά να ενημερώσω τους αναγνώστες πως “phantom limb” είναι η αίσθηση του άκρου που έχει κάποιος, όταν έχει ακρωτηριαστεί. Δεν μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω ακριβώς τι περιγράφω γιατί αν δεν το έχεις ζήσει δεν μπορείς να το καταλάβεις. Ντισκλέημερ: Don't try this at home. Αν και ψυχανεμίζομαι από που τσιμπήσατε το όνομα, φίλε Φώτη θα σε αφήσω να το πεις εσύ, για να κάνουμε και διάλογο.

Το όνομα λοιπόν δεν το πήραμε από γνωστό τραγούδι άλλου καλλιτέχνη, αν και μας το έχουν ξαναπεί, να πω την αλήθεια. Για την ακρίβεια μέχρι να μας το αναφέρουν δε γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του. Ψάχναμε όνομα και όταν το βρήκαμε μας άρεσε ο τρόπος που ακούγεται αλλά και η σημασία του. Μπορεί να είναι «η αίσθηση του άκρου που έχει κάποιος, όταν έχει ακρωτηριαστεί» αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μεταφορικά: μπορεί να σημαίνει την τάση του ανθρώπου να εφαρμόζει τις συνήθειες του ως δεύτερη φύση π.χ. την πρόθεσή του να μιλήσει με κάποιον που για μια στιγμή έχει «ξεχάσει» πως δεν υπάρχει πλέον.

Δεν θα πήγαινε καν το μυαλό μας ότι πήρατε το όνομα σας από το γνωστό κομμάτι των Alice In Chains, αν δεν υπήρχαν και κάποιες μουσικές παραπομπές σε αυτούς, όπερ σημαίνει πως δεχόμαστε την απάντηση σας με επιφύλαξη, κοινώς κρατάμε πισινή. Και για να κλείσουμε το θέμα όνομα, εμένα αρχικά το μυαλό μου πήγε στην αλμπουμαρα που έβγαλαν κάποτε οι Pig Destroyer με τον ίδιο τίτλο, αλλά νομίζω εκεί σε χάνω. Ας προχωρήσουμε στο όμορφο εξώφυλλο του δίσκου, που καλό θα ήταν να μάθουμε αν ο εικονιζόμενος με το φανελάκι είναι κάποιος θείος σας που κάθετε με την νεολαία;

Όχι, δεν είναι συγγενής, ο Λεωνίδας είναι γείτονας του Damien, του τραγουδιστή μας. Όταν γυρίζαμε το video για το Midnight Sun, ο Damien του ζήτησε να εμφανιστεί στο ρόλο του εμμονικού καλλιτέχνη. Τελικά τα χαρακτηριστικά του μας άρεσαν τόσο, που του ζητήσαμε να βρίσκεται και στο εξώφυλλο, πράγμα το οποίο πολύ ευγενικά δέχθηκε. Δεν ξέρω κατά πόσο του αρέσει να κάθεται με τη νεολαία, όπως επίσης δε γνωρίζω αν στα νιάτα του έπιανε την πέτρα και την έστυβε.

Άνετα τον έκανα για ήρωα ταινίας του Οικονομίδη πάντως, με το φανελάκι και το macho attitude. Μιας που είπες Damien, ο τραγουδιστής σας λέγεται όντως Damien Castaneda ή είναι καλλιτεχνικό του Δαμιανος Καστανόπουλος ξέρω’γω και μας πουλάτε φύκια ότι είναι βέρος Αμερικάνος σαν την Ιταλίδα από την Κυψέλη, ένα πράμα;

Ο Damien είναι ερωτικός μετανάστης. Κατάγεται από την California και είχε περάσει όλη του τη ζωή ανάμεσα στο Los Angeles και το San Francisco. Αυτά μέχρι πριν από 5-6 χρόνια που γνώρισε τη γυναίκα για την οποία τραγουδάει στο Empty Chest και η οποία τον έσυρε εδώ.

Δεν βρίσκω πολλούς λόγους να μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Αυτός είναι σίγουρα ένας. Μπράβο στον Damien, είναι ένας ρομαντικός άνθρωπος που θα ταλαιπωρήσει την ύπαρξη του ανάμεσα μας, εμείς ελπίζουμε τα καλύτερα για αυτόν. Πάντως είναι μια φωνή που μπορεί να κάνει πολλά και διάφορα, με χροιές που συνεχώς μεταβάλλονταν και μπορώ να παραδεχτώ πως απόλαυσα κάθε ερμηνεία αν και διαφορετική. Σου έχει συμβεί και εσένα; Ναι, αν και ίσως περισσότερο να μου έχει συμβεί με μουσικούς παρά με τραγουδιστές. Όμως θυμάμαι καλά, πως την πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή του Damien σε υλικό της προηγούμενης μπάντας του, των Swamphammer, και ήλπιζα ότι θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε. Εκεί που θεωρώ ότι ξεχωρίζει είναι στο live. Η σκηνική του παρουσία και η επικοινωνία του με το κοινό σε συνδυασμό με τη φωνή του αποτελούν ένα πακέτο που δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο.

Πολύ όμορφα λόγια από καρδιάς, εκ μέρους του κιθαρίστα για τον τραγουδιάρη, σε τέτοιο σημείο που θα σε ρώταγα «αν γινόσουν εσύ μετανάστης για χάρη του Damien» σε περίπτωση που η μπάντα απογειωνόταν σε μια πιθανή κατάσταση «διεθνούς καριέρας» ή πιστεύεις ότι πλέον έχει περάσει αυτή η εποχή ανεπιστρεπτί;

Νομίζω ότι η περίπτωση αυτή έχει περίπου τις ίδιες πιθανότητες με το να με επιλέξουν στο επόμενο draft οι Lakers.

Εδώ έπαιξε ο Brian Scalabrine (aka White Mamba) στο NBA, είμαι σίγουρος ότι εσύ θα ήσουν καλύτερος, βάζω και στοίχημα.

Αν βέβαια πραγματοποιηθούν και τα δύο αυτά ενδεχόμενα, θα έχω βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα! Οπότε θα περιμένω να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, πριν πάρω κάποια πρόωρη απόφαση...

Να κυνηγάς πάντα τα όνειρα σου, όσο ατάλαντος και να νομίζεις πως είσαι, έτσι λειτουργεί μεγάλο κομμάτι της οικονομίας - Επίτροπος 2023 M.X. Άνευ πλάκας θεωρώ πως δεν σας αφορά η συμβουλή γιατί βλέπω αρκετό ταλέντο, απλά βρίσκεστε στην κωλοτρυπίδα της Ευρώπης και σε μια εποχή που η μουσική βιομηχανία έχει μπλέξει τα μπούτια της με την υπερτίμηση των φυσικών προϊόντων και ταυτόχρονα τα πενιχρά έως ανύπαρκτα έσοδα από το streaming. Εσείς που ακριβώς κάθεστε σε αυτό το βουνό της μουσικής οικονομίας και ποιος είναι ο στόχος σας;

Από την πρώτη στιγμή που στήθηκε αυτή η μπάντα της, το έτος 2018, σκοπός της ήταν ένας: η ψυχική ικανοποίηση των μελών της. Κι αυτός είναι ένας στόχος που επιτυγχάνεται διαρκώς. Είμαστε χαρούμενοι όταν παίζουμε live, όταν κάνουμε πρόβες, όταν γυρίζουμε video, όταν ηχογραφούμε και βλέπουμε τις ιδέες μας να παίρνουν σάρκα και οστά, κάνουμε καλή παρέα μεταξύ μας, βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και γενικά απολαμβάνουμε τη φάση μας. Βέβαια είμαστε πιο χαρούμενοι όταν και ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό που κάνουμε. Γουστάρουμε να ακούμε να τραγουδάνε από κάτω το "Midnight Sun" και χωρίς αμφιβολία είναι καλύτερα να έχεις 1000 άτομα να το τραγουδάνε παρά 20. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει τύχει να είναι 20, εμείς πάλι καλά περνάμε!

Και οι ψυχοθεραπευτές κλέφτες θα γίνουν ρε συ Φώτη;;; Τέλοσπαντων, σημασία έχει ότι βρίσκετε μια λύση να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα. Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι το I Am the Fool, όχι γιατί θεωρώ πως ο τίτλος με εκφράζει προσωπικά αλλά είχε πολύ ωραίες κιθάρες και εξέλιξη αλλά δεν κατάλαβα γρι από τους στίχους, το που αναφέρονται. Θα ήθελα να δώσεις ένα hint για να μπω στο νόημα.

Οι στίχοι αναφέρονται στις κάρτες Ταρώ. Για περισσότερες λεπτομέρειες όμως θα πρέπει να απευθυνθείς στο Damien, που τους έγραψε.

Θα κανονίσουμε να μου διαβάσει και το χέρι, να μου πει τον καφέ, βλέπω πολύ ταλέντο σε διάφορα επίπεδα σε αυτή την μπάντα, νιώθω τρομερά τυχερός. Μήπως έχεις καμία ιδέα για το 1990s Dealer ή πρέπει πάλι να απευθυνθώ στον Damien, μπας και μας βρει καμία άκρη;

Όχι, αυτό το έχουμε! Αναφέρεται στον Jim, τον άνθρωπο από τον οποίο προμηθευόταν ο Damien κάποιες απαραίτητες φυτικές ουσίες πριν από καμιά 25αριά χρόνια. Πολλοί δημιουργούν έργα τέχνης για το άλλο τους μισό, για τους γονείς τους ή για κάποιον αδερφικό τους φίλο αλλά σπάνια κάποιος τιμάει με αυτόν τον τρόπο τον dealer του.

Είναι σχέσεις ζωής που ελάχιστοι άνθρωποι δίνουν σημασία και αξία, πλέον. Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος της τόσο όμορφης επικοινωνίας, ελπίζω να ευχαριστήθηκες την διαμονή. τα τελευταία λόγια δικά σου, μπορείς να τα αξιοποιήσεις όπως θες εσύ.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου έχουμε παρουσίαση δίσκου στο Temple Club. Οι καλοί μας φίλοι οι 10Code θα μας κάνουν την τιμή να ανοίξουν τη βραδιά και στη συνέχεια θα ανέβουμε στη σκηνή και θα παρουσιάσουμε όλο τον πρώτο μας δίσκο, κάποια καινούργια κομμάτια και κάποιες διασκευές. Θα υπάρχουν όμως και κάποιες εκπλήξεις αφού θα μας συνοδεύσουν σε κάποια κομμάτια guest τραγουδιστές και μουσικοί, οι οποίοι θα δώσουν μια πραγματικά πρωτότυπη χροιά στο υλικό μας ενώ θα μπορεί κανείς να τσεκάρει για πρώτη φορά και το merch της μπάντας. Έχουμε ρίξει πολλή δουλειά γι' αυτήν την εμφάνιση και αν κάποιος πρόκειται να δει έστω και μία φορά στη ζωή του τους Phantom Limb, η καλύτερη ευκαιρία είναι αυτή. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία!

Η ευχαρίστηση όλη δική μου!

 

Οι Phantom Limb παρουσιάζουν ζωντανά το ντεμπούτο άλμπουμ τους την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Temple (Ιάκχου 17,) στο Γκάζι. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured