View More

Οι στρατηλάτες και ο «μάγος» της φυλής

Κείμενο: -

Παρακολουθώντας με περιέργεια τον τελικό της εκπομπής «Μεγάλοι Έλληνες» παρατήρησα ότι η τελική τριάδα απαρτιζόταν από δύο στρατηλάτες και έναν γιατρό. Σκέφτηκα τότε πόσο συμβατό είναι αυτό με την ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας. Ανέκαθεν τιμούσαμε τους νικητές – για αυτό και οι κακόγουστες υποδοχές αθλητών, τώρα που στερέψαμε από πολεμιστές – ανέκαθεν απωθούσαμε τα οικεία κακά. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν χρεώνονται κάποια ήττα. Τιμούμε το Βενιζέλο, αλλά ταυτίστηκε με τη Μικρασιατική καταστροφή. Μας αρέσει ο Περικλής, αλλά έχασε αυτός και οι συνεχιστές του τον πόλεμο με τη Σπάρτη. Κακά τα ψέματα, σιχαινόμαστε να χάνουμε. Απεχθανόμαστε τους ηττημένους. Και ως αδιάβαστο έθνος μας κουράζουν οι «φιλοσοφίες» του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ηττήθηκε σχεδόν ποτέ, οι επίγονοί του τα θαλασσώσανε. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πιστώνεται μια νικηφόρα πορεία, ενώ η φυλάκισή του από το ελληνικό κράτος μάλλον τον ηρωποίησε περαιτέρω. Ο Παπανικολάου εγγυάται την «υγεία» της κοινότητας. Κοιτάξτε πόσα κονδύλια ξοδεύουμε για εξοπλισμούς, παρατηρήστε πόσο υπερτερεί η φήμη του στρατού στα γκάλοπ έναντι των άλλων σωμάτων ασφαλείας. Παρατηρήστε πόσα φακελάκια δίνουμε στους γιατρούς, ακόμα και όταν αυτοί δεν μας το απαιτούν. Η αστικοποιημένη Ελλάδα ζει ακόμα στο πλέγμα ενός κοινοτικού πρωτογονισμού. Γυρεύει στρατιώτες-φύλακες να την προστατεύουν και το μάγο της φυλής για να έχει ισόβια υγεία. Για αυτό λατρεύουμε τους νικητές-οπλαρχηγούς και τους γιατρούς.


 


Νίκος Σαραφιανός

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελένη Τζαννάτου βλέπει την ζωή σε 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Στο πρώτο I Lost It At The Movies ...

H Ελένη Τζαννάτου μπαίνει σε μπαρ που σερβίρουν σε 24 καρέ το δευτερόλεπτο, όσο τα κανονικά μπαρ

Με αφορμή την σειρά Hollywood του Ryan Murphy στο Netflix, η Ελένη Τζαννάτου θυμάται 13 στιγμές

FEATURED TODAY

Την ημέρα της κυκλοφορίας του νέου τους δίσκου, Sympathy for Life, ο μπροστάρης του γκρουπ, Andrew Savage μας μίλησε σχεδόν για τα πάντα: την κατάσταση του ροκ σήμερα, την πραγματική επανάσταση και για το πως οι Parquet Courts ήταν πάντα μία μπάντα για χορό. 

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος μεταφράζει τους Poll σε Αγάπη.
Εμπνευσμένος από τη ρήση του Neil Young, ο Ζώης Χαλκιόπουλος επιλέγει 5 τραγούδια που μοιάζει να ακούγονται καλύτερα στις live εκτελέσεις τους από τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις. Συν ένα opposite effect - έκπληξη.

HOT STORIES

Ένα τραγούδι από τα sessions του Chinese Democracy, με νέες ηχογραφήσεις από Slash/Duff, έγινε μόλις διαθέσιμο

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

Top