Άρης Καζακόπουλος

Ο δίσκος της εβδομάδας

Mitski - Puberty 2

Το hype είχε αρχίσει διστακτικά να διαφαίνεται από την προηγούμενη κυκλοφορία της Mitski (Bury Me At Makeout Creek, 2014), αλλά η αλματώδης εξέλιξή της στον νέο της δίσκο έχει πυροδοτήσει ένα κύμα αναγνώρισης που δεν έχει καμία σχέση με τα προπέρσινα δεδομένα. Ο ήχος της κινείται στα χωράφια του indie rock με μικρούς, σποραδικούς art rock υπαινιγμούς, και δεν αποτελεί κάτι το πρωτογενές: οι επιρροές της ξεκινούν από τη δεκαετία του 1990 και φτάνουν μέχρι και τη St. Vincent.

Εκεί που ξεχωρίζει η Mitski είναι στη συναισθηματική αμεσότητα των στίχων, αλλά και στην κατασκευή μελωδιών, οι οποίες είναι από συμπαθητικές έως και απίθανες. Όταν η πηγαία αυτή μελωδικότητα συναντά τη χειμαρρώδη της αφηγηματικότητα, το γράψιμό της απογειώνεται. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα κομμάτια, συμβαίνει όμως σε πολλά. Ή τουλάχιστον σε αρκετά ώστε να κατατάξουμε το Puberty 2 στους δίσκους που αξίζει να ακουστούν ολόκληροι.

{youtube}EJ0O2vDT0VE{/youtube}

Ακούστε επίσης

Steve Gunn - Eyes On Τhe Lines

Ο φετινός δίσκος του πολυγράφου κιθαρίστα, φέρει για πρώτη φορά την υπογραφή της Matador και είναι και ένας από τους καλύτερούς του. Όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν μαζί του, ξέρουν πάνω-κάτω τι να περιμένουν: ευθύβολα, «χειροπιαστά» rock κομμάτια χαμηλών τόνων, standard ενορχηστρώσεις, αμερικάνικη laid-back αισθητική και βέβαια καταπληκτικό παίξιμο. Μπορεί τα riffs του να είναι σχετικά απλά και οι συνθέσεις του πάντα προσβάσιμες, όμως ο «τρόπος» του είναι τέτοιος, που του επιτρέπει να συνδιαλεχθεί ακόμα και με τους πιο απαιτητικούς κιθαρίστες-ακροατές.

{youtube}W79x_WuvQ5Y{/youtube}

PUP - The Dream Is Over

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες κυκλοφορίες της χρονιάς στον χώρο του punk, το 2ο άλμπουμ των Καναδών διακατέχεται από μετεφηβική ορμητικότητα, η οποία όμως δεν λειτουργεί ποτέ ως άλλοθι για προχειρότητα, όπως συμβαίνει σε άλλες, συγγενικές κυκλοφορίες. Αντ' αυτού, είναι δίσκος ιδιαίτερα προσεγμένος σε πολλά επίπεδα: από τις μελωδικές γραμμές κάθε οργάνου και τα μοτίβα των ντραμς, μέχρι την παραγωγή. Στην ποιότητα των μελωδιών δεν πλησιάζουν βέβαια τους συμπατριώτες τους Japandroids, αλλά δείχνουν ικανοί να το πετύχουν ενδεχομένως στη συνέχεια της δισκογραφίας τους.

{youtube}iVuB1ZASrGw{/youtube}

Cat's Eyes - Treasure House

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του frontman των Horrors Faris Badwan και της σοπράνο και πολυ-οργανίστριας Rachel Zeffira. Chamber pop στιγμές αναμειγνύονται με κλασικές indie pop φόρμες, σε κομμάτια που ως επί το πλείστον έχουν πράγματα να πουν. Ιδανικό για όσους τους έπεσε βαριά η περσινή Julia Holter, αλλά δεν ικανοποιήθηκαν και από την επιστροφή των Belle Αnd Sebastian.

{youtube}c4gMFvZ-TAI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured