Ανατρέχοντας στην όλη πορεία της Lady Gaga, από το 2008 που έσκασε σαν βόμβα στη μουσική βιομηχανία ως σήμερα, μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία του πέμπτου studio album της (εάν θεωρήσουμε το The Fame Monster του 2009 ως EP και δεν μετρήσουμε τον δίσκο συνεργασία με τον Tony Bennett του 2014), γεννιούνται βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο η ίδια η μουσική της ήταν ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας της. Στην πραγματικότητα, ήταν η avant-garde περσόνα της, τα εμπνευσμένα και γεμάτα ηλεκτρισμό performances, η τοποθέτησή της στο πλευρό της LGBTQ κοινότητας και η όλη εκκωφαντική προσωπικότητά της οι παράγοντες που έστρεψαν τα κεφάλια προς το μέρος της και έκαναν τη Lady Gaga φαινόμενο.

Παρόλα αυτά, στους συχνά φλύαρους και γεμάτους «λίπος» δίσκους της, ανάμεσα στις άστοχες επιλογές κομματιών που αδικούν τη φωνή και το όλο ταλέντο που διαθέτει, βρίσκει κανείς κομμάτια που έχουν την αίγλη εκείνη που διασφαλίζει τη διαχρονικότητα στο pop σύμπαν. Κομμάτια που δεν διεκδικούν τον τίτλο του αριστουργήματος, έχουν όμως, μέσα στην απλότητά τους, μελωδίες που άφησαν (ή αναμένεται να αφήσουν) αποτύπωμα στην pop κουλτούρα των καιρών μας.

Ο νέος της δίσκος, παρά τις αναβιωτικού τύπου εμμονές του με την early 90s νοσταλγία, είναι ο καλύτερος που έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Πιο συνεκτικός και συγκροτημένος από το Joanne του 2016 και σίγουρα με καλύτερο υλικό από το Artpop του 2013. Με αφορμή την κυκλοφορία του την περασμένη Παρασκευή, η στήλη σήμερα επιλέγει τα 10 κομμάτια που θεωρεί πως ξεχωρίζουν σε ολόκληρη τη δισκογραφία της Lady Gaga, συμπεριλαμβανομένου και του φετινού Chromatica.

 

10. "Million Reasons"
(Joanne, 2016)

Το καλύτερο κομμάτι μέσα από το Joanne βρίσκεται στα όρια του cheesy, αλλά σώζεται χάρη στη στιβαρή του μελωδία και τις έξυπνες εναλλαγές ανάμεσα στα μέρη του.

 

9. "Stupid Love"
(Chromatica, 2020)

Dance ευφορία σε europop πακέτο με electro και nu-disco απολήξεις, αλλά και μια πιτσαρισμένη φωνή που καρφώνεται στο μυαλό.

 

8. "Alejandro"
(The Fame Monster, 2009)

Το “La Isla Bonita” της Lady Gaga αποτέλεσε μια από τις πλέον αποκλίνουσες ηχητικά καταχωρήσεις στον κατάλογό της -και ομολογουμένως λειτούργησε πολύ καλά.

 

7. "Shallow" (with Bradley Cooper)
(A Star is Born Soundtrack, 2018)

Πολυπλατινένιο και με οσκαρική σφραγίδα, το ντουέτο της Lady Gaga με τον Bradley Cooper έχει ένα από εκείνα τα μεγάλα ρεφρέν που παραμένουν αναγνωρίσιμα για δεκαετίες.

 

6. "Rain On Me" (with Ariana Grande)
(Chromatica, 2020)

Το πέρασμα της Lady Gaga από την EDM εξελίσσεται (δικαίως) σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα singles της, με τη βοήθεια μιας Ariana Grande που βρίσκεται στο απόγειο της ακμής της.

 

5. "The Edge Of Glory"
(Born This Way, 2011)

Η περιγραφή θα μπορούσε να είναι η ίδια με εκείνη του “Stupid Love”, αν αφαιρέσουμε την πιτσαρισμένη φωνή και προσθέσουμε πριόνια, σαξόφωνο και μια σπουδαία μελωδία.

 

4. "Poker Face"
(The Fame, 2008)

Το πρώτο single που ουσιαστικά αποκάλυψε την ιδιοσυγκρασία της Lady Gaga ως συνθέτριας. Αν ήταν παρτίδα πόκερ, το παιχνίδι με τα ημιτόνια στα κουπλέ θα ήταν ο άσσος στο μανίκι.

 

3. "Born This Way"
(Born This Way, 2011)

Αν και το κοινό το υποδέχτηκε μάλλον ως ψυχρολουσία το 2011, το “Born This Way” έχει χρονίσει ωραία. Όχι μόνο λόγω του δυνατού στίχου, αλλά και χάρη στην larger-than-life ανθεμική μελωδία.

 

2. "Paparazzi"
(The Fame, 2008)

Λίγο το αντισυμβατικό groove, λίγο το πανέξυπνο pop ένστικτο, λίγο το άπαιχτο performance στα βραβεία του MTV το 2009 ή εκείνο στο Glastonbury της ίδιας χρονιάς, το “Paparazzi” έχει αγαπηθεί όσο λίγα κομμάτια της Lady Gaga.

 

1. "Bad Romance"
(The Fame Monster, 2009)

Το “Bad Romance” είναι το πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι της Lady Gaga, το περισσότερο ταυτισμένο με την ίδια, το πιο επιδραστικό σε επίπεδο pop κουλτούρας, αλλά και το κομμάτι με τη σπουδαιότερη μελωδία, ενώ μέχρι και το video clip ήταν επανάσταση όταν μεταδόθηκε. Οι περισσότεροι θυμόμαστε ακόμα πού ήμασταν και τι κάναμε όταν το ακούσαμε για πρώτη φορά. Το Νο.1 δεν ήταν δύσκολη επιλογή.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured