DJ Shadow - Endtroducing….. (1996)

Παρότι φτιάχτηκε με μόλις ένα sampler σε ένα μικρό home studio, το Endtroducing.... αποτέλεσε κεφάλαιο στα χρονικά της παραγωγής –αλλά και ένα εκ των κορυφαίων αριστουργημάτων της δεκαετίας του 1990. Κατέχει το ρεκόρ Guinness του πρώτου άλμπουμ που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από samples, τα οποία διακρίνονται για την ευρεία γκάμα τους: από hip hop beats, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του δίσκου, μέχρι trip hop, funk, jazz, electronic, ακόμα και metal. Η επιρροή του εκτείνεται από τα τέλη των 1990s (αμερικάνικο trip hop, OK Computer κ.ά.) έως και την τρέχουσα δεκαετία (Quantic, Gramatik, BADBADNOTGOOD και λοιποί αντίστοιχοι). Παρόλα αυτά, κανείς από τους μουσικούς του απογόνους δεν έχει καταφέρει έκτοτε να φτάσει το sampling του σε αντίστοιχα επίπεδα δημιουργικότητας.

{youtube}InFbBlpDTfQ{/youtube}

The Avalanches - Since I Left You (2000)

Ο αριθμός των samples που χρησιμοποίησε το αυστραλέζικο γκρουπ στη δημιουργία του Since I Left You εκτιμάται γύρω στα 3.500, καθιστώντας το ίσως το άλμπουμ με τα περισσότερα samples στην ιστορία της δισκογραφίας. Η δεξαμενή από την οποία άντλησαν το υλικό τους περιλαμβάνει κυρίως soul των δεκαετιών του 1960 και του 1970, λατινογενή μουσική, στιγμιότυπα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και (σε πιο περιορισμένο βαθμό) jazz, hip hop, μοντέρνα κλασική μουσική και άλλα είδη. Αποτέλεσμα, ένας καλειδοσκοπικός ήχος-κολάζ μουσικών αναφορών και ποπ κουλτούρας, που αποτυπώνεται ως η απόλυτη φαντασίωση του παθιασμένου συλλέκτη βινυλίων· και, ως επίτευγμα, φτάνει την τεχνοτροπία του sampling στα όριά της.

{youtube}wpqm-05R2Jk{/youtube}

Beastie Boys - Paul’s Boutique (1989)

Ένας δίσκος φτιαγμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου από samples, με τον αριθμό των κομματιών που χρησιμοποιήθηκαν να υπολογίζεται στα 105. Προοριζόταν να κυκλοφορήσει ως instrumental album των Dust Brothers (οι οποίοι και επιμελήθηκαν κατά βάση την παραγωγή), αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν τα φωνητικά των Beastie Boys και κυκλοφόρησε ως το δεύτερό τους άλμπουμ. Οι πωλήσεις στην εποχή του κρίθηκαν υπό των προσδοκιών, αλλά σε βάθος χρόνου το Paul’s Boutique αναδείχθηκε όχι μόνο ως ορόσημο στην ιστορία του sampling, αλλά και ως ένας από τους καλύτερους hip hop δίσκους που έχουν ποτέ ηχογραφηθεί. Και πράγματι, τα old school grooves του ακούγονται ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ασυναγώνιστα.

{youtube}BptQHAW2T5M{/youtube}

Panda Bear - Person Pitch (2007)

Δίσκος αποτελούμενος κατά 96% από samples σύμφωνα με τον δημιουργό του, αλλά με πολύ διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τους περισσότερους της κατηγορίας του. Ο Panda Bear συνέλεξε δηλαδή ήχους κυρίως από τα 1960s, αλλά και από λιγότερο προφανείς πηγές (χορωδιακές ηχογραφήσεις, ινδική μουσική κ.ά.), πρόσθεσε πολυεπίπεδες φωνητικές αρμονίες και πέρασε τα πάντα από μια ξεθωριασμένη, σκονισμένη παραγωγή με μπόλικο dub· καταλήγοντας σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, το οποίο κλείνει το μάτι στην ψυχεδελική sunshine pop εμπνεύσεως Brian Wilson. Ενδεικτικό του αντίκτυπου του δίσκου είναι ότι τα επόμενα χρόνια ακολούθησε ένα ρεύμα προς τον ψυχεδελικό ήχο με μπάντες όπως οι Grizzly Bear, οι Fleet Foxes και οι Dirty Projectors, ενώ η παραγωγή του λειτούργησε καταλυτικά ως προς την εδραίωση του chillwave στον ευρύτερο χώρο του indie.

{youtube}9qKPYUysBOM{/youtube}

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Αυτός ο κλασικός πλέον δίσκος δεν είναι ακριβώς sample-based, υπό την έννοια ότι υπολογίσιμο τμήμα της ηχογράφησης δεν αποτελείται από samples. Παρόλα αυτά, η ποικιλομορφία των samples αλλά και ο ιδιοφυής τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται, τον καθιστά άξιο συμπερίληψης στη συγκεκριμένη λίστα. Εδώ, ο Kanye West δεν σάμπλαρε μόνο soul, funk και rhythm and blues, αλλά μπήκε και στα χωράφια του progressive rock, του indie, της disco, του spoken-word και πολλών ακόμα μη-προφανών επιλογών. Η ικανότητά του να σαμπλάρει συνδυάζοντας τα ασυνδύαστα και εξαντλώντας κάθε περιθώριο πληθωρικότητας και ηχητικής εξτραβαγκάντζας, χωρίς να χάνει ούτε λεπτό το φως του προβολέα και χωρίς να διώχνει μακριά το mainstream ακροατήριο, είναι αξιοθαύμαστη.

{youtube}L53gjP-TtGE{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured