1968

1. Van Morrison – Astral Weeks

91eeLstm_2.jpg

Η καταπληκτική τραγουδοποιία του Astral Weeks ορίζει ένα σημείο τομής ανάμεσα στο folk και στην jazz, σε μία ισορροπία την οποία μάλλον κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει έκτοτε να προσεγγίσει. Η ενορχηστρωτική του ευφυΐα, η σαγηνευτική του επαναληπτικότητα, η βραδείας καύσεως προοδευτικότητα των συνθέσεων, η αφαιρετική αφηγηματικότητά του και η υψηλή του αισθητική, καθιστούν την ακρόαση μια εμπειρία πνευματική, κατά την οποία ο χρόνος σταματάει και η στιγμή μεγεθύνεται. Αν δε, πέρα από όλα τα παραπάνω, αναλογιστεί κανείς τι σήμαινε για το 1968 να κυκλοφορείς μια συλλογή δύσπεπτων κομματιών διάρκειας που αγγίζει έως και τα 10 λεπτά, αντιλαμβάνεται την επανάσταση που έφερε το άλμπουμ στο δισκογραφικό τοπίο της εποχής.

2. The Beatles – The Beatles (The White Album)
3. The Zombies – Odessey And Oracle
4. Jimi Hendrix – Electric Ladyland
5. The Band – Music From The Big Pink

1978

1. Bruce Springsteen – Darkness On The Edge Of Town

91eeLstm_3.jpeg

Η δισκογραφική επιστροφή έπειτα από ένα άλμπουμ σαν το Born To Run (1975) είναι δύσκολη υπόθεση, όχι όμως για το «Αφεντικό». Το Darkness On The Edge Of Town αποτελεί μια ακαταμάχητη συλλογή κομματιών, ορισμένα από τα οποία έχουν αναχθεί σε classics και τροφοδοτούν σε μόνιμη βάση τις setlists του Bruce Springsteen ακόμα και σήμερα. Ενδεικτικό του επιπέδου του είναι το γεγονός ότι το περίφημο “Because The Night” παραχωρήθηκε στην Patti Smith ως «κομμένο» από το εν λόγω άλμπουμ. Παράλληλα, πρόκειται για τον δίσκο που καθιέρωσε τον Springsteen ως τροβαδούρο της εργατικής τάξης, χάρη σε κομμάτια σαν το “Factory”.

2. Elvis Costello – This Year’s Model
3. Kraftwerk – The Man Machine
4. Talking Heads– More Songs About Buildings And Food
5. Brian Eno – Ambient 1: Music For Airports

1988

1. Sonic Youth – Daydream Nation

91eeLstm_4.jpeg

Ο δίσκος-κορωνίδα του αμερικάνικου κιθαριστικού indie επηρέασε όσο λίγοι το είδος, καθιέρωσε τον noise rock ήχο ως εναλλακτική στον λυρισμό του indie της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού (βλέπε Smiths) και σηματοδότησε τη στροφή μέρους του κοινού σε έναν πιο σκληρό ήχο, που ως τότε εκφραζόταν μαζικά μόνο από την επέλαση του metal και του hard rock –το οποίο κατά τη δεκαετία του 1980 σάρωνε και θέριζε μεν, αλλά αδυνατούσε να εκφράσει τους θιασώτες ενός πιο ψαγμένου, εναλλακτικού rock. Μια φρενήρης κιθαριστική εποποιία, η οποία, παρά τα 30ά της γενέθλια, όχι μόνο δεν έχει χρονίσει, αλλά εξακολουθεί να αντιγράφεται ασύστολα.

2. Public Enemy – It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back
3. Pixies – Surfer Rosa
4. N.W.A. – Straight Outta Compton
5. Talk Talk – Spirit Of Eden

1998

1. Neutral Milk Hotel – In The Aeroplane Over The Sea

91eeLstm_5.jpeg

Αν το ημερολόγιο έδειχνε 1998 και κάποιος έβλεπε αυτήν την επιλογή ως καλύτερο δίσκο της χρονιάς, πιθανότατα θα γελούσε. Το In The Aeroplane Over The Sea επικροτήθηκε στην εποχή του, αλλά είδε τη φήμη του να μεγαλώνει και λατρεύτηκε πραγματικά στα επόμενα χρόνια, αποκτώντας σταδιακά το στάτους ενός πραγματικού underground classic. Ο Jeff Mangum ήταν από τους πρώτους που έβαλαν καραμπινάτα folk στοιχεία στο indie rock διατηρώντας συγχρόνως τη «βρωμιά» του lo-fi ήχου και επηρέασε έτσι εκατοντάδες μπάντες των επόμενων δύο δεκαετιών. Παράλληλα, άφησε ως παρακαταθήκη έναν δίσκο σπουδαίο, που αποτελεί υπόδειγμα κατασκευής απίθανων μελωδιών με απλοϊκές αρμονίες· αλλά κι ένα έργο συγκινητικού λυρισμού, το οποίο αντλεί τη θεματολογία του από τη σκοτεινή δεξαμενή του Ολοκαυτώματος.

2. OutKast – Aquemini
3. Air – Moon Safari
4. Boards Of Canada – Music Has The Right To Children
5. Elliott Smith – XO

2008

1. Fleet Foxes – Fleet Foxes

91eeLstm_6.jpg

Η μουσική, όπως και κάθε τέχνη, χαρακτηρίζεται από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο δίσκος των Neutral Milk Hotel το 1998 πυροδότησε (μαζί με μερικούς ακόμα) την έκρηξη του indie folk κατά την επόμενη δεκαετία, ιδίωμα το οποίο γέννησε αρκετούς καλούς δίσκους, αλλά κανέναν που να φτάνει τις κορυφές του ντεμπούτου των Fleet Foxes, που ήρθε 10 χρόνια αργότερα. Πατώντας με το ένα πόδι στη folk μελωδικότητα των Simon & Garfunkel και με το άλλο στις φωνητικές αρμονίες και στις αντισυμβατικές συνθετικές δομές της ψυχεδελικής περιόδου των Beach Boys, οι Fleet Foxes δημιούργησαν ένα σύγχρονο αριστούργημα με στόφα διαχρονική, το οποίο συγκαταλέγεται στους 10 καλύτερους δίσκους του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής.

2. Vampire Weekend – Vampire Weekend
3. Bon Iver – For Emma, Forever Ago (Jagjaguwar release)
4. MGMT – Oracular Spectacular (physical release)
5. Portishead – Third

{youtube}xrOgYjp20j0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured