Ήσυχες Ποπ Μέρες του Αυγούστου #10

Για τον υπόλοιπο Αύγουστο, οι συντάκτες του Avopolis θα επιλέγουν ένα δίσκο, μια ταινία, μια σειρά κι ένα βιβλίο για το καλοκαίρι. O Θανάσης Μήνας ρίχνει την αυγουστιάτικη αυλαία με το δικό του ποπ πακέτο.

Θανάσης Μήνας
Θανάσης Μήνας

Ένα βιβλίο...

Bernardine Evaristo, Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο (εκδόσεις Gutenberg, 2020, μτφ. Ρένα Χατχούτ.)

 

Εξαιρετικό μυθιστόρημα. Μοντερνιστική, πολυφωνική αφήγηση. Αφηγήτριες δώδεκα γυναίκες, οι περισσότερες αφρικανικής ή κρεολικής καταγωγής, που ζουν στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Μεγάλη Βρετανία. Ρατσισμός, κοινωνικές διακρίσεις, φεμινιστική ματιά. Η Bernardine Evaristo γεννήθηκε το 1959 από αγγλίδα μητέρα και νιγηριανό πατέρα. Μεγάλωσε και ζει στο Λονδίνο. Το Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο απέσπασε το Βραβείο Booker για το 2019.

 

...λίγη μουσική (μέσα από το βιβλίο)...

«Η καθαρή φωνή της Τζόαν Μπαέζ, η θλιμμένη άλτο φωνή της Τζόνι Μίτσελ και η πιο πλούσια φωνή της Τζόαν Αρματρέιντινγκ και της Τρέισι Τσάπμαν ακούγονταν από το πικάπ στη βεράντα [...] τα πρόσωπα των γυναικών ήταν ηλιοκαμένα, υγιή, φαινομενικά ξένοιαστα, σαν να ένιωθαν άνετα με τον εαυτό τους και η μία με την άλλη...»

 

..και μια ταινία.

Jemima and Johnny (Lionel Ngakane, 1966)

Του βρετανού κινηματογραφιστή Lionel Ngakane, ακτιβιστή ενάντια στο καθεστώς του Απαρχάιντ. Μπρίξτον, δεκαετία του 1960.  Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους που καταγράφει την εμπειρία μιας γυναίκας με καταγωγή από την Τζαμάικα, η οποία εμποδίζεται, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων, να έχει ισότιμη κοινωνική συμμετοχή. Ντοκιουμενταρίστικο, γυρισμένο με την κάμερα στο χέρι και ασπρόμαυρα πλάνα. Ή αλλιώς, το Μπρίξτον όπως ήταν.     

FEATURED TODAY

Misuta Go, Στάθης Καλατζής, Γιώργος Κονδύλης και Μαρία Παππά διαλέγουν την αγαπημένη τους μουσική που συνόδευσε την ιαπωνική ένατη τέχνη, όσο απολαμβάνουμε αυτή του Flying Lotus για το φρέσκο Yasuke του Netflix.

Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Στο νέο του Snap(shots) καταγράφει όλα όσα τον πήγαν στην επόμενη μέρα.

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, κάπου ανάμεσα στις νέες αφίξεις στο ΚΨΜ, διαλέγει 8 δίσκους για τη σωτηρία σας.

HOT STORIES

Ένα ακόμα κομμάτι πριν έρθει το Daddy's Home.

Δείτε και ακούστε το κομμάτι στο οποίο ο Lynch βάζει το χέρι του και στην παραγωγή.

Top