Ήσυχες Ποπ Μέρες του Αυγούστου #10

Για τον υπόλοιπο Αύγουστο, οι συντάκτες του Avopolis θα επιλέγουν ένα δίσκο, μια ταινία, μια σειρά κι ένα βιβλίο για το καλοκαίρι. O Θανάσης Μήνας ρίχνει την αυγουστιάτικη αυλαία με το δικό του ποπ πακέτο.

Θανάσης Μήνας
Θανάσης Μήνας

Ένα βιβλίο...

Bernardine Evaristo, Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο (εκδόσεις Gutenberg, 2020, μτφ. Ρένα Χατχούτ.)

 

Εξαιρετικό μυθιστόρημα. Μοντερνιστική, πολυφωνική αφήγηση. Αφηγήτριες δώδεκα γυναίκες, οι περισσότερες αφρικανικής ή κρεολικής καταγωγής, που ζουν στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Μεγάλη Βρετανία. Ρατσισμός, κοινωνικές διακρίσεις, φεμινιστική ματιά. Η Bernardine Evaristo γεννήθηκε το 1959 από αγγλίδα μητέρα και νιγηριανό πατέρα. Μεγάλωσε και ζει στο Λονδίνο. Το Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο απέσπασε το Βραβείο Booker για το 2019.

 

...λίγη μουσική (μέσα από το βιβλίο)...

«Η καθαρή φωνή της Τζόαν Μπαέζ, η θλιμμένη άλτο φωνή της Τζόνι Μίτσελ και η πιο πλούσια φωνή της Τζόαν Αρματρέιντινγκ και της Τρέισι Τσάπμαν ακούγονταν από το πικάπ στη βεράντα [...] τα πρόσωπα των γυναικών ήταν ηλιοκαμένα, υγιή, φαινομενικά ξένοιαστα, σαν να ένιωθαν άνετα με τον εαυτό τους και η μία με την άλλη...»

 

..και μια ταινία.

Jemima and Johnny (Lionel Ngakane, 1966)

Του βρετανού κινηματογραφιστή Lionel Ngakane, ακτιβιστή ενάντια στο καθεστώς του Απαρχάιντ. Μπρίξτον, δεκαετία του 1960.  Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους που καταγράφει την εμπειρία μιας γυναίκας με καταγωγή από την Τζαμάικα, η οποία εμποδίζεται, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων, να έχει ισότιμη κοινωνική συμμετοχή. Ντοκιουμενταρίστικο, γυρισμένο με την κάμερα στο χέρι και ασπρόμαυρα πλάνα. Ή αλλιώς, το Μπρίξτον όπως ήταν.     

FEATURED TODAY

H ιδέα της ανεξάρτητης εταιρείας, του independent label, που έδωσε και το όνομά του στην indie σκηνή.
 

8 γυναίκες που υπηρετούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη μουσική βιομηχανία, αφηγούνται στην Τάνια Σκραπαλιώρη και την Ελένη Τζαννάτου τις δικές τους

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος χάνεται στον κατάλογο της Jazzaggression και κολλάει με το Mona Lisa του Christian Reim Sextet.

HOT STORIES

Πίσω από το οποίο βρίσκονται οι Trent Reznor, Atticus Ross και Jon Batiste. Δείτε τους υπόλοιπους μεγάλους νικητές της 78ης

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης ανακοίνωσε πως σύντομα θα κυκλοφορήσει δίσκο με παιδικά τραγούδια «όπως θα ήθελε αυτός να ήταν τα παιδικά τραγούδια».

Ο πρώτος δίσκος της Popi Sem ως SØMMERDUST μόλις κυκλοφόρησε ψηφιακά. Μαζί και το βίντεο για το κομμάτι "Miracle".

Top