Θανάσης Μήνας

Ένα βιβλίο...

Bernardine Evaristo, Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο (εκδόσεις Gutenberg, 2020, μτφ. Ρένα Χατχούτ.)

 

Εξαιρετικό μυθιστόρημα. Μοντερνιστική, πολυφωνική αφήγηση. Αφηγήτριες δώδεκα γυναίκες, οι περισσότερες αφρικανικής ή κρεολικής καταγωγής, που ζουν στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Μεγάλη Βρετανία. Ρατσισμός, κοινωνικές διακρίσεις, φεμινιστική ματιά. Η Bernardine Evaristo γεννήθηκε το 1959 από αγγλίδα μητέρα και νιγηριανό πατέρα. Μεγάλωσε και ζει στο Λονδίνο. Το Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο απέσπασε το Βραβείο Booker για το 2019.

 

...λίγη μουσική (μέσα από το βιβλίο)...

«Η καθαρή φωνή της Τζόαν Μπαέζ, η θλιμμένη άλτο φωνή της Τζόνι Μίτσελ και η πιο πλούσια φωνή της Τζόαν Αρματρέιντινγκ και της Τρέισι Τσάπμαν ακούγονταν από το πικάπ στη βεράντα [...] τα πρόσωπα των γυναικών ήταν ηλιοκαμένα, υγιή, φαινομενικά ξένοιαστα, σαν να ένιωθαν άνετα με τον εαυτό τους και η μία με την άλλη...»

 

..και μια ταινία.

Jemima and Johnny (Lionel Ngakane, 1966)

Του βρετανού κινηματογραφιστή Lionel Ngakane, ακτιβιστή ενάντια στο καθεστώς του Απαρχάιντ. Μπρίξτον, δεκαετία του 1960.  Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους που καταγράφει την εμπειρία μιας γυναίκας με καταγωγή από την Τζαμάικα, η οποία εμποδίζεται, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων, να έχει ισότιμη κοινωνική συμμετοχή. Ντοκιουμενταρίστικο, γυρισμένο με την κάμερα στο χέρι και ασπρόμαυρα πλάνα. Ή αλλιώς, το Μπρίξτον όπως ήταν.     

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured