Ήσυχες Ποπ Μέρες του Αυγούστου #1

Για τον υπόλοιπο Αύγουστο, οι συντάκτες του Avopolis θα επιλέγουν ένα δίσκο, μια ταινία, μια σειρά κι ένα βιβλίο για το καλοκαίρι. Ο Μάκης Μηλάτος διαλέγει να κάνει αυτό το ποπ ταξίδι με μοτοσυκλέτα.

Μάκης Μηλάτος
Μάκης Μηλάτος

Οι καλοκαιρινές βόλτες στην πόλη και οι κοντινές αποδράσεις ή τα μεγάλα road trip διακοπών με μοτοσυκλέτα είναι μία εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία. Γι' αυτό και οι επιλογές μου έχουν για κεντρική ιδέα τους δύο τροχούς. Καλό ταξίδι... 

 

Ένας δίσκος...

 

Prefab Sprout - Steve McQueen (1985)

Στο εξώφυλλο του υπέροχου αυτού ποπ δίσκου ο Paddy McAloon και η Wendy Smith καβαλάνε μία κλασική αγγλική μοτοσυκλέτα Triumph, ευθεία αναφορά στον θρυλικό Steve McQueen και την μοτοσυκλέτα που οδηγούσε στη Μεγάλη Απόδραση του 1963.
 

...μια ταινία...

 

Η Μεγάλη Απόδραση
(John Sturges, 1963)

 
Μιά μεγάλη ομάδα αιχμαλώτων των Ναζί, σε ένα στρατόπεδο κάπου στην Πολωνία, ετοιμάζει μια ηρωική απόδραση. Η σκηνή με τον  Steve McQueen να το σκάει πηδώντας τον φράχτη με την Triumph είναι πια κλασσική για την ποπ κουλτούρα αλλά και για την κουλτούρα των δύο τροχών. Αν την δεις σε ένα καλοκαιρινό σινεμά, παρκάροντας τη μηχανή σου απ' έξω, μετά από μία ολοήμερη απόδραση στη θάλασσα, τότε γίνεται ακόμη καλύτερη. 
Επιστρέφοντας σπίτι, ξεκινάς να διαβάζεις ένα road trip με μοτοσυκλέτα...
 

...ένα βιβλίο...

Ernesto Che Guevara - Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας

 
Ένα βιβλίο περιπλάνησης στην Λατινική Αμερική, πάνω σε μία (επίσης αγγλική) Norton 500, ένα μεγάλο ταξίδι απ' αυτά που αλλάζουν και ωριμάζουν τους ανθρώπους. Ο Τσε Γκεβάρα και ο καρδιακός του φίλος Αλμπέρτο Γρανάδο ταξιδεύουν ασταμάτητα, ζουν έντονα και συναντούν μία πραγματικότητα που τους αλλάζει για πάντα. (Παρεμπιπτόντως, τα Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας έχουν γίνει και ταινία το 2004: Diarios de Motocicleta του Walter Salles με τον πάντα καλό Gael Garcia Bernal στο ρόλο του Τσε). 
 
Κι όταν αφήνεις το βιβλίο, αρχίζεις να βλέπεις μια σειρά που άλλαξε την τηλεοπτική πραγματικότητα γιά πάντα...

 

...και μια σειρά.

Twin Peaks & Twin Peaks - Τhe Return
(David Lynch, 1990 & 2017)

 
Στον αρχικό κύκλο επεισοδίων της τρομερής αυτής τηλεοπτικής σειράς, υπάρχει ο ασταθής και μελοδραματικός James Hurley που τριγυρνάει με μία Harley Davidson FLA 80 Electra Glide και ο οποίος έχει κρυφή σχέση με την Laura Palmer κι όταν αυτή πεθαίνει τα φτιάχνει με την κολλητή της Donna Hayward. Μία αμοράλ καρικατούρα του James Dean. Στην πρόσφατη συνέχεια της σειράς εμφανίζεται ο Wally Brando, γιος του Andy και της Lucy Brennan, γεννημένος την ίδια ημέρα με τον Marlon Brando. Οδηγεί φυσικά μοτοσυκλέτα και η εμφάνιση του παραπέμπει απ' ευθείας στον Marlon Brando όπως εμφανίζεται στο θρυλικό φιλμ Ο Ατίθασος (The Wild One) του 1953 στην οποία οδηγεί -τι άλλο;- μία Triumph, ώστε να κλείσει ο κύκλος της περιπλάνησης όπως άρχισε.
 
 

FEATURED TODAY

 Μουσικός, κινηματογραφιστής, εσχάτως και επιμελητής της συλλογής GOST: A Spiritual Exploration into Greek Soundtracks (1975-1989) , ο Γιάννης Βεσλεμές μιλάει στον Βασίλη Σεβδαλή για όλα όσα συμβαίνουν δημιουργικά τελευταία στο σύμπαν του.

Όσο περιμένουμε την κινηματογραφική μεταφορά του Dune, βουτάμε στις σελίδες ενός άλλου βιβλίου του Frank Herbert, της Λευκής Πανώλης, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ και θυμίζει κάτι από τη ζωή μας τελευταία.

Misuta Go, Στάθης Καλατζής, Γιώργος Κονδύλης και Μαρία Παππά διαλέγουν την αγαπημένη τους μουσική που συνόδευσε την ιαπωνική ένατη τέχνη, όσο απολαμβάνουμε αυτή του Flying Lotus για το φρέσκο Yasuke του Netflix.

HOT STORIES

Jay Z, Foo Fighters και Tina Turner ανάμεσα στα ονόματα που τιμούνται φέτος από τον θεσμό.

Ο τραγουδιστής ήταν 85 ετών.

Top