Καλησπέρα και καλή χρονιά. 

Με (σχεδόν) συνοπτικές διαδικασίες, ακολουθούν τα highlights του φετινού μου Latino Gang Summer Tour και κάποιες σκέψεις για την τελευταία και (πλέον) πιο γεμάτη μουσική χρονιά της δεκαετίας που τελειώνει. 

First things first. Το Lil' Dim - Latino Gang Summer Τour (εδώ και το σχετικό mix), το οποίο έβαλε κάποια κομμάτια στον bar/club χάρτη των Κυκλάδων, των Ιονίων Νήσων και της νότιας Πελοποννήσου (αφήνοντας και το Lil' Dim να υπάρχει, δίπλα στου Barty και στον επερχόμενο Lil' Jesus), είναι ο τίτλος που επέλεξα μετά τον χαμό από αρνητικά σχόλια στο Facebook του Avopolis, τα οποία συνόδευσαν την ανταπόκρισή μου για το φετινό Primer Festival: δείτε εδώ. Αλλά είναι το 2-19, λίγο πριν το 20-20 και είναι να απορείς πώς ο κόσμος ασχολείται ακόμα με το Facebook.

Anyway, οι αντιδράσεις και μόνο, έκαναν ξεκάθαρο ότι συνέβαινε ένα μεγάλο καλοκαίρι για τη νέα latino rap/trap/pop σκηνή. Μετά τα μέσα του Iούλη ο DJ Snake είχε άλλωστε το κομμάτι της θερινής σεζόν στα clubs με το "Loco Contigo”, μια συνεργασία με τον J Balvin. Την ώρα μάλιστα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Balvin λέει την τελευταία του λέξη στο single “Que Calor”, με τη βοήθεια ενός sample από το παραδοσιακό “Curura” και τη μαεστρία των Major Lazer. 

Όμως, για να το κάνουμε πιο λιανά, η latino gang επιρροή γίνεται ξεκάθαρη φέτος σε κομμάτια όπως το “Caliente” του Mente Fuerte, το “Mama?” –που, όπως έχουμε ξαναπεί αντιγράφει το "Te Boté"– και ασφαλώς το “Señorita” των Snik και Τάμτα, ή το "Loquita" της Ελένης Φουρέιρα, που έξυσαν όσο μπορούσαν λίγη από τη δόξα του reggaeton

Σε καμία πίστα από την Τήνο μέχρι το Πόρτο Χέλι και τη νότια Κρήτη, δεν φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για κάτι πιο  εναλλακτικό. Παρ' όλα αυτά, το inbox μου (τόσο λόγω του Avopolis Radio, αυτής της στήλης, ή του επερχόμενου Αthens Incoming radio show) γέμιζε με εγχώριες εναλλακτικές κυκλοφορίες, demos, videos· αλλά, πρακτικά, είτε εγώ δείλιαζα να περάσω στα sets μου τέτοια κομμάτια, είτε –ας το παραδεχτούμε– πλην εξαιρέσεων, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εγχώριων indie σχημάτων που μπορούν να γράψουν ένα χιτ για το Shazam, για τα clubs και για τις χορευτικές διαθέσεις των πιτσιρικάδων στα νησιά

Οφείλω ασφαλώς να μην συμπεριλάβω στα παραπάνω τη Μόνικα, η οποία είχε για μερικές μέρες το νο 1. most shazamed κομμάτι στη χώρα με το "Bloody Something" (2008), χάρη στο τρέιλερ της νέας σειράς του Alpha Έρωτας Μετά. Αλλά πιθανόν να μην κράτησε το buzz, λόγω του ότι το πρώτο εναλλακτικό most shazamed τραγούδι για την Ελλάδα, είχε και την πρωτιά να είναι το μοναδικό most shazamed που ο κόσμος δεν μπορούσε καν να ακούσει στο επίσημο Shazam chart (εδώ).

Επίσης, οφείλω να συμπεριλάβω την προσπάθεια του Sillyboy και του Ίαν Στρατή να δημιουργήσουν μια dance στιγμή στο βιντεοκλίπ του "A Drop Of You" (εδώ), με τη συνδρομή και του ιδρύματος Next Top Model. Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι, κάποια στιγμή, πρέπει να μιλήσουμε για το hit songwriting στη χώρα. 

Ειδικά τώρα που ο Snik, ο Light, o Lil’ Jesus και τα άλλα παιδιά έχουν δημιουργήσει μαζί με ΛΕΞ, Στίχοιμα και Jungle Juice το νέο κύμα. Πάνω στο γλέντι, χιλιάδες νεαρών απαρνιούνται τα σκυλάδικα και το καίνε με ελληνικό ραπ/τραπ (έστω εισαγωγής) ή το κρατάνε εναλλακτικό σε μαζικές συναυλίες. 

Αν όχι τώρα, που γυρνάει κάπως, πότε θα μαζευτούν τα κεφάλια πίσω από αυτά τα εκατομμύρια πλέον streams; Ώστε να αρχίσουν να βγάζουν hits που έχουν και κάποιο βάθος, πριν πάρουν την αναγνωρισιμότητα των ράπερς αγκαλιά οι πολυεθνικές και αφήσουν τους σκυλοπόπ συνθέτες να γράφουν;

Είναι επικά περίεργο –και θέμα μιας ολόκληρης άλλης στήλης– όμως είναι τώρα περισσότερο από ποτέ που έχουμε ανάγκη από κοφτερούς και forward thinking songwriters και παραγωγούς. Γιατί είναι όντως ο Trent Reznor των Νine Inch Nails πίσω από το "Old Town Road" (εδώ) και ο Diplo πίσω από το hit remix του κομματιού, αλλά στην Ελλάδα πόσο εύκολα μπορούμε να δούμε τα παιδιά με τον heavy ήχο να γράφουν τα νέα, μαζικά ραπ χιτς; Σε ποιον κόσμο θα υπήρχε δηλαδή track με τον Σνίκαρο στα φωνητικά και τους Πλανήτες στην σύνθεση; 

Και όμως, σε κάποιο βάθος και με μια σχετική ειλικρίνεια, να είστε σίγουροι ότι αυτοί οι δύο πιθανόν να μπορούν να συνυπάρξουν στο στούντιο (και μάλιστα άνετα). Απλά οι ράπερς πρέπει να ψάξουν λίγο πιο βαθιά το songwriting και οι ρόκερς να αφήσουν για λίγο τον σταυρό από το χέρι, αναγνωρίζοντας ότι το songwriting είναι η προέκταση του να ζεις από τη μουσική –όπως συμβαίνει με τα εγχώρια φεστιβάλ και τις μαζικές συναυλίες. 

Δέκα λεπτά κήρυγμα τέλος, ώρα για τις λίστες του καλοκαιριού. Πόσο κουλ θα ήταν άραγε αν σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί συγκέντρωναν οδηγούς με τα αγαπημένα τους μέρη για φαγητό, μπάνιο, άραγμα, από τα μέρη στα οποία περιοδεύουν ανά τη χώρα και τον κόσμο, ε; Θα ήταν ίσως και μιας πρώτης τάξης οδηγός διακοπών, για όλους τους fans τους. 

Σε κάποιον άλλον κόσμο, όμως. Ίσως βέβαια είναι ιδέα για ένα ωραίο βιβλίο, αλλά προς το παρόν εδώ τα βραβεία του καλοκαιριού, από τον μέτριο-μεσόκοπο DJ φίλο σας... 

Top 3 Διεθνή Tracks 

1. DJ Snake & J Balvin: Loco Contigo 

2. Guy Gerber: What To Do (&Me remix)

3. Billie Eilish vs Losing It: Bad Guy - Fisher (Lil' Dim 4AM bootleg)

Top 3 Local Hits

1. Mente Fuerte: Caliente 

2. FY: De Me Theloun

3. Toquel: Business

Top 3 «I tried hard to make you dance with these» tracks

1. &Me: Garden 

shout out to Atsou for sharing his weapon with me

2. Saint JHN: Roses 

shout out στον Light, που το κατέκλεψε στο "Moscha" και βοήθησε να το μάθουν όλοι, good job dude (δείτε εδώ)

3. J. Balvin & Bad Bunny: Cuidao Por Ahi 

αν είχε διαρρεύσει νωρίτερα το video με τα γυρίσματα στη Μύκονο, η ζωή μου θα ήταν πιο εύκολη (δείτε εδώ

Τοp 3 “κάθε ξημέρωμα που γυρίζω σπίτι, ακούω αυτά για να σώσω την ψυχούλα μου από την Κα-γκου-ριά του Greek Island night life και το mental illness”

1. Milton Nascimento: Tudo O Que Você Podia Ser 

shout out στον Mr. Z –είσαι ο φάρος και το ξέρεις! (ακούστε εδώ)

2. Raphael Saadiq: Something Keeps Calling Me 

shout out στον A-trak, το Instagram του μαθαίνει τους DJs μουσική και αυτός είναι ένας δίσκος για πολλά Grammies (ακούστε εδώ)

3. Bon Iver: 8 Circle 

προσευχή, μπας και ξυπνήσεις με σώας τας φρένας (ακούστε εδώ)

Top 3 “υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε”, road trip tracks

1. Tα 5 ακυκλοφόρητα, νέα κομμάτια των Whereswilder (coming soon???)

2. Planet Of Zeus: Gasoline (ακούστε εδώ)

3. Tom Yosi: Blood On Their Hands 

για να δούμε πώς θα συνεχίσει ο πιτσιρικάς. Καλά ξεκίνησε πάντως (ακούστε εδώ)

Το καλύτερο too drunk to fuck γεύμα

Πεϊνιρλί με λευκαδίτικο λουκάνικο από το Zimis - Λευκάδα

Καλύτερο δείπνο

Αλμύρα - Αστυπάλαια. Holy Fuck. 

Καλύτερο cocktail drink

House Colada @ Ταράτσα Open - Λευκάδα / και οτιδήποτε μου σέρβιραν στις 17 Ιουλίου στο beach bar Κολυμπήθρες της Τήνου. Too wasted to know. 

Kαλύτερο γλυκό - παγωτό 

Λουκουμάδες με καϊμάκι στις Μεσκλιές, Τήνος. 

Καλύτερο Σουβλάκι

Πίτα με γύρο κοτόπουλο στο Πόρτο Βιζάτο, Πόρτο Χέλι.

Kαλύτερη Παραλία

Mοναστήρι (στις πίσω πλάκες) - Νάουσα - Πάρος (shout out to Dimitris Rigas για το tip).

Καλύτερο Gang στο Νησί

Σοβαρή κόντρα μεταξύ Ταράτσας gang και Agosta gang. Και οι 2 legends in the game ή το γνωστό και ως “Δεν Μπλέκεις".

Fight For Your Right 

Κάπου στις 5 τα ξημερώματα από 9 προς 10 Αυγούστου, στον ασφυκτικά πακεταρισμένο Αργοναύτη της Τήνου, ένας τυπάς γύρω στα 22 θεώρησε σπουδαία κίνηση να κάνει καναπέ-diving πάνω στο bootleg από το "I Like It" της Cardi B στο "Smack My Bitch Up" των Prodigy. Way to go, son.  

Eπίσης, 14 Αυγούστου μετά τις 5am στην Ταράτσα της Λευκάδας, αν τολμούσες να παίξεις έστω και την εισαγωγή από το “Δεν Με Θέλουν” του FY, το θέαμα που θα αντίκριζες μπροστά και πίσω από το μπαρ, ήταν απλά άχαστο. 

Ενώ, για μία ακόμη χρονιά (από τις δεν ξέρω πόσες συνεχόμενες) το Agosta και ο Dimitris Rigas απέδειξαν ότι έχουν το party έτοιμο, κάθε φορά που θα τους ζητηθεί. Today is gonna be the day…

Hangover Sunday

Κυριακή 9 Σεπτέμβρη, στο Σοκάκι, Πόρτο Χέλι. Ο καλύτερος (not really) τρόπος να αποχαιρετήσεις τα τουρ δίπλα στη θάλασσα. 

Weirdest Party moment

25 Ιουλίου, στο Funk της Κέρκυρας. Ο κόσμος μπήκε μέσα (λόγω απαγόρευσης καπνίσματος) και άρχισε να χορεύει στις 2am. Στις 4am έκανα το Bad Guy - Billie Eilish vs Losing It - Fisher bootleg και είχα στα πόδια μου τον σκύλο-θρύλο της πόλης  AFX, να κοιμάται την ώρα που οι θαμώνες βρίσκονταν ένα βήμα πριν το καπνογόνο. 

Ηappy Days, F*** Up nights. Και του χρόνου;

{youtube}yTbV8tzyP-g{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured