Αναρωτιέστε γιατί είναι ραγδαία και σχεδόν μαζική η τοποθέτηση του εγχώριου ραπ στις προτιμήσεις των ακροατών, μικρών και μεγάλων, τη στιγμή που όσοι παρακολουθείτε τα παγκόσμια δρώμενα θα έχετε καταλάβει ότι το ραπ/τραπ της χώρας είναι το μοναδικό που αντιγράφει και ακολουθεί (για τους λιγότερο γνώστες δημιουργώντας τις, κατά κάποιον τρόπο) τις τάσεις. 

Μπορούν οι παρελθοντολάγνοι των Radiohead να «κράζουν» όσο θέλουν την τοποθέτηση του καινούριου κομματιού του Snik στα νέα του Avopolis, αλλά μάλλον αγνοούν το γεγονός ότι, σε μία εβδομάδα από τώρα, ένα από τα νέα παγκόσμια ποπ/ραπ είδωλα θα βρίσκεται στην Αθήνα: ο Κολομβιανός J Balvin, ο οποίος θα είναι o headliner του Primer Festival 2019 (Τετάρτη 10 Ιουλίου, Πλατεία Νερού). 

Το πώς σχετίζεται τώρα ο Balvin με την άνοδο του παγκόσμιου trap, θέλει λίγο «σπρώξιμο για να κολλήσει», όπως λέμε και στη DJ γλώσσα. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησε επίσημα το project OASIS, δηλαδή το αντίστοιχο Watch The Throne (Kanye West & Jay-Z) της λάτιν ραπ κουλτούρας, η οποία και σαρώνει παγκόσμια, έχοντας ως βάση το reggaeton. Ο J Balvin λοιπόν και ο Πορτορικάνος Βad Bunny (τους οποίους και βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία, δείτε τους κι εδώ να πουλάνε το πρότζεκτ με απίστευτο στυλ και με μπόλικη ντόπια κουλτούρα), ένωσαν τις φωνές τους για να φτιάξουν το άλμπουμ που θα έχουν στα ακουστικά τους φέτος το καλοκαίρι τα πιτσρίκια ολόκληρου του κόσμου, ισπανόφωνα και μη. Κι αν νομίζετε ότι αυτό θα είναι ένα ακόμη παροδικό trend, τότε να σας υπενθυμίσω ότι έχουν ήδη κλείσει σαν δίδυμο headliners για το επόμενο Coachella. 

Πίσω όμως στην ένωση, τώρα που ξέρετε και πιθανόν να ελπίζετε –όπως κι εγώ– να εμφανιστεί και ο Bad Bunny την επόμενη Τετάρτη στην Πλατεία Νερού, δίπλα στον J Balvin. Πάμε λοιπόν να συνδέσουμε λίγο την ελληνόφωνη trap, που βρέθηκε τη σωστή στιγμή, στη σωστή θέση. Εδώ το remix στο "Τe Bote", με τον Bad Bunny (μεταξύ άλλων ισπανόφωνων ράπερς) να ξεπερνάει τα 1 δις 800 μύρια YouTube views. 

{youtube}9jI-z9QN6g8{/youtube}

Δεν χρειάζεται να το ακούσετε καν προσεχτικά: αφεθείτε, δείτε το βίντεο και μπαμ! γίνεται ξεκάθαρο από πού δανείστηκε (και ήδη αποπληρώνει) το beat και την παραγωγή ο αγαπημένος σας Sin Boy με το "Mama?". 

Περί μουσικής και παρθενογένεσης τα ξέρουμε ήδη από τις εποχές που οι Beatles έγραψαν ό,τι παίζεται σήμερα και καλά. Άρα δίκαιο να πούμε ότι, σε μια περίοδο στην οποία όλα ανακυκλώνονται, τα δικά μας τα παιδιά δανείστηκαν ή και συνεργάστηκαν (όπως φαίνεται από τα credits παραγωγής του "Μama?") για ένα εγχώριο χιτ. Όχι μόνο το δέχομαι, αλλά βγάζω και καπέλο. Γιατί, στα χρόνια που η εγχώρια ποπ είναι ανύπαρκτη και δεν μπορεί καν να πιαστεί από τις πέντε τρίχες που έχουν μείνει στο σκυλάδικο (το οποίο ξεκάθαρα πλέον δανείζεται από το reggaeton, απλά το βαφτίζει «ρούμπα»), η Greek rap μάφια έπιασε το κόλπο και άρχισε να αγοράζει beats και παραγωγές από το εξωτερικό, την ώρα που συμβαίνουν. 

Τι; Δεν πιστεύετε; Εδώ λοιπόν το περίφημο "Mosca" του Light, αλλά στην αυθεντική του εκδοχή, με το ίδιο vocal line γραμμένο από τον SAINt JHN, επίσημα ανεβασμένο τον Οκτώβρη του 2016. Τα τζιμάνια της Capital, έβγαλαν τo "Mosca" τον Νοέμβρη του 2018, αλλά δυστυχώς δεν ακολούθησαν τη γραμμή του ρεφραίν. 

Επιπλέον, ομάδα και συνταγή που κερδίζει, δεν αλλάζει. Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν δεν τους παίζουν τα ράδια, τους παίζουν οι DJs. Γιατί το DJing στην Ελλάδα είναι ένα σπορ που το κάνουν όλοι πια –και οι μαγαζάτορες φροντίζουν να δίνουν τη δουλειά στους πιο μικρούς και πιο φτηνούς, όσους τα παίζουν όλα, μαύρα και ανασφάλιστα. Πάνω σε αυτό στήθηκε και η βιοτεχνία του ελληνόφωνου ραπ. 

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στην Ταράτσα της Λευκάδας, ήρθε ένας μπόμπιρας με γυαλί, μαλλί και νύχι Bad Bunny να μου πει να παίξω το "Calliente" των Hawk, Mente Fuerte κ.ά. «Κι εγώ DJ είμαι», μου είπε, «έπαιζα το απόγευμα στο μπιτσόμπαρο, πάρε το στικάκι και χώσε ένα "Calliente" και μια Cardi B, να δεις τι θα γίνει. Το κατέβασα το απόγευμα από το τάδε φόρουμ, που το δίνανε free, θα χιτάρει φουλ». Πριν καν προλάβω να σκεφτώ WTF?, είχε περάσει από μπροστά μου ολόκληρο το νέο σύστημα προώθησης μουσικής και trending στην επίκαιρη ελληνική πραγματικότητα

Εδώ λοιπόν το βίντεο του "Calliente", σχεδόν έναν μήνα μετά στο νο. 2 των εγχώριων YouTube trends, με τον νέο Snik να έχει πλέον το νο. 1 με το "Kilo" και FY με Sin Boy να συμπληρώνουν την πεντάδα. 

Τι άλλο ψάχνουμε ακριβώς για να απαντήσουμε το πώς οι Closer, Raining Pleasure, Dury Dava, Naxatras κλπ. δεν ανέβηκαν στο πλοίο τη στιγμή που συνέβαινε, αλλά μερικά 20άχρονα από τους δρόμους, ακολουθώντας τον χρυσό κανόνα του clopy-paste στη ραπ/τραπ σκηνή, μετράνε μαρούλια με έτοιμα beats στην Ελλάδα του 2019;

*Αυτή την Πέμπτη 4 Iουλίου, DJ set στο Τίκι bar, Φαλήρου 15, Κουκάκι (δίπλα στο μετρό Ακρόπολη). Από τις ρίζες της λάτιν, μέχρι τον J Balvin. 

To Σάββατο 6 Ιούλη στο Ιππίτου Bar, στην Ιππίτου. Το επόμενο Π/Σ 12-13/7 στο Πόρτο Χέλι και μετά 17-20 Ιούλη DJ μαραθώνιος στον Αργοναύτη της Τήνου. Θα είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα φωτεινά DJ καλοκαίρια, με την ελπίδα ότι ο σωστός πιτσιρικάς θα μου πασάρει το σωστό στικάκι. 

Παρακάτω 5 singles που δουλεύουν στα κορίτσια καλύτερα και από τα Ισπανικά του Βad Bunny:

1.  J Balvin & Bad Bunny - Cuidao Por Ahi [UMG]

Έχουν κάνει και οι δύο αρκετή παρέα με τον Diplo και αυτό φαίνεται στα πνευστά και στη σέξι επιθετικότητα του καλύτερου ίσως κομματιού από το προαναφερθέν OASIS

Λατίνο gang. Tόσο απλό. 

{youtube}EkvhPdYYmds{/youtube}

2. Mark Ronson feat. Yebba - Don’t Leave Me Lonely [Sony]

Κράτα αυτήν τη ρούμπα να ρολλάρει όλο το καλοκαίρι, με sad bangers για ερωτευμένους. Υποψία επιρροών από την παρέα με τη Romy των The xx στο songwriting. 

{youtube}Iv-UDxTjdAI{/youtube}

3. Meegan Thee Stalion feat. Da Baby - Cash Shit [300 Entertainment]

Στο  label του Lyor Cohen, πάλαι ποτέ κραταιάς μορφής της αμερικάνικης ραπ από το μέτωπο της Def Jam, το νέο female rap όνομα είναι η Meega Thee Stalion –και ο Da Baby δεν το έχει σε τίποτα να πάρει σύντομα τη θέση των Migos. Και οι δύο μαζί, έχουν ένα από αυτά τα κομμάτια που δεν γίνονται video singles, αλλά μαζεύουν από την πρώτη κιόλας ακρόαση τα σπέκια για τις επιλογές του DJ. 

{youtube}2Xe7OAFljOA{/youtube}

4. Guy Gerber - What To Do (&Me Remix) [Sony]

Η Μύκονος επιβάλλεται να έχει κάθε καλοκαίρι νέο χιτ: το μαρούλι και το τουριστικό πλάνο που παίζει εκεί, την έφερε στο νο. 2 μετά την Ibiza στις αναφορές του Pete Tong και στις προτιμήσεις των παγκόσμιων DJs. Αυτό το κομμάτι του Gerber, ο οποίος θα διατηρεί residency στο Void της Μυκόνου, θα έπρεπε να παίζει σαν κομμάτι υποδοχής στο αεροδρόμιο.  

{youtube}mJfNjfYbmQo{/youtube}

5. Shield & Robytek feat. Katia Ricciarelli - Habanera (dOP & Rothko Ensemble Remix Edit)

Με τις ευλογίες του DJ Koze, του Gilles Peterson και σχεδόν όλων των superstar DJs, αυτό είναι το δικό μου μικρό μυστικό για αλέγρες καταστάσεις φέτος το καλοκαίρι. Υποθέτω ότι η εγχώρια Planetworks δεν έχει ρίξει ιδιαίτερη δουλειά στο promo του κομματιού, έχει όμως όλα τα φόντα να στοιχειώσει τα καλοκαιρινά βράδια σε μια χώρα που βρίσκεται τόσο κοντά στην Ιταλία. 

Oι Γάλλοι dOP επιστρέφουν στα μεγάλα dance σαλόνια.

{youtube}8X_n9he9Upo{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured