News:

nov9newsΑν υποθέσουμε ότι μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη θα μπορούσε να τηρείται κι ένα άτυπο ίσως DJ ημερολόγιο του γράφοντα, τότε για τις γραμμές που θα ακολουθήσουν θα σας παρακαλούσα να επιστρατεύσετε ένα σεβαστό μερίδιο ανοχής. Με ελάχιστες ώρες ύπνου και σαν συνέχεια του Σαββατιάτικου DJ μαραθώνιου (υπολογίστε το εβδομαδιαίο μου residency από τις 23.00 έως τις 04.00 σε μαγαζί του κέντρου κι έπειτα το after party Slow στο Skull από τις 04.00 ως 08.00) η προοπτική του να παραδώσω την παρούσα στήλη μέχρι το απόγευμα αυτής της δύσκολης (ακόμη και για το έθνος) Κυριακής, δίνει στο δεύτερο Incoming του Νοέμβρη σχεδόν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.
Παρόλα αυτά η ατζέντα της εβδομάδας έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τους φίλους της νέας ελληνικής σκηνής. Την Πέμπτη 10/11 ο Monsieur Minimal ξεκινά ένα ακόμη μίνι τουρ στη χώρα από τη σκηνή του TΩΡΑ K44!, ενώ την Κυριακή 13/11 η Just Gazing λανσάρει μια σειρά από ιδιαίτερα live sessions στο City Cocktail Bar (Xάρητος 27, Κολωνάκι) με πρώτο εκλεκτό καλεσμένο τον κο. Κ. (aka Θοδωρής Κοντάκος). Αμφότερα τα events με ελεύθερη είσοδο και στην περίπτωση του κυριακάτικου live στο City, όσοι πιστοί προσέλθετε νωρίς (το live είναι προγραμματισμένο για τις 20.00) θα προσφέρουμε και σπιτικά κουλουράκια, συνοδεία του απογευματινού καφέ!

7 EPs Out This Week:

nov9sei_a1. Sei A – Frozen Flower (Turbo)

Red Alert! Το ομώνυμο κομμάτι από το καινούργιο EP του Sei A στην Turbo είναι καυτό! Πιάνει ιδανικά την τάση των προχωρημένων DJs να ρίξουν τα bpm σε R'n'B επίπεδα και επιτίθεται με τα πιο σφιχτά beats που έχει κάνει ποτέ. Υποδειγματική παραγωγή και συναισθηματικά, dubstep ύφους, φωνητικά σε ένα κομμάτι για το οποίο νιώθεις ότι αν του φορέσεις ακουστικά είναι ικανό να σου κόψει την ανάσα. Slow emo house is the new black!

 

 

nov9We_Love_Timeless2. We Love – Timeless (BPitch Control)

Νέο single για το dance pop σχήμα της BPitch, συνοδεία δύο εξαιρετικών remixes. O Τroy Pierce, ο οποίος έχει επιστρέψει δυναμικά με το label Ιtems & Things, δίνει μια ευρωπαϊκή electro 1980's εκδοχή του “Timeless”, ενώ το θέμα της κυκλοφορίας έρχεται από τους ασταμάτητους Ιταλούς Tale Of Us, που μετατρέπουν το κομμάτι σε σκοτεινό techno δυναμίτη (περίεργο να γράφεις για κομμάτια τα οποία έπαιζες εκκωφαντικά σε σκοτεινά υπόγεια 5 ώρες πριν).
 

 

nov9kondens3. Κondens – Second Coming (Kontra)

Έχοντας κερδίσει τον σεβασμό μας μερικές βδομάδες πριν, η σουηδική Kontra Records κυκλοφορεί το νέο της EP από το dub/techno project των Kodens (Andreas Tilliander –Mille Plateaux/Force Inc, Raster –Noton/Repeatle και Stefan Thor aka Folie –Mitek). Εγκεφαλικός και παιχνιδιάρικος ήχος όσον αφορά στις πρωτότυπες συνθέσεις ("Flamingo" και "Tropic Star"), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το καλοστημένο bass remix του Substance στο "Valvet".

 

 

nov9visionquest4. Various Artists – Visionquest Fall/Winter Collection (Visionquest)

Η  συμμορία/label/superstar DJs Visionquest επιστρέφει με νέο EP που, όπως μας έχει συνηθίσει, οριοθετεί τις τάσεις στις πίστες της Ευρώπης και της Αμερικής. David K, Mirko Loko και My Favorite Robot είναι οι εκλεκτοί συμμετέχοντες, σε μια κυκλοφορία η οποία στηρίζεται στα παιχνίδια που μπορούν να κάνουν οι ηλεκτρονικές tech house μελωδίες με το μυαλό σου. Ξεχωρίζει και δεν έχει λόγο να μην γίνει μαζικό το “Forest Fires” των Μy Favorite Robot.

 

 

nov911-115. 11:11 – Tourist Trap (Supplement Facts)

Δεν βρίσκω λόγο για να μην χαρακτηρίσω το “Tourist Trap” ως ένα από τα καλύτερα underground house κομμάτια που άκουσα φέτος. Project-αίνιγμα για το label του Guy Gerber και μια σωστή λίστα με πρωτοκλασάτα ονόματα να υπογράφουν τα remixes ενός διαολεμένα κολλητικού κομματιού, το οποίο δίκαια έχει κερδίσει την υποστήριξη μιας ευρείας γκάμας δισκοκαβαλάρηδων (από τους Art Department μέχρι τον Sasha). Visionquest, Jamie Jones, Soul Clap & The Family, Renaissance Man, Guy Gerber και David K στα remixes. Τι άλλο να ζητήσεις δηλαδή;

 

nov9ethyl_flori6. Ethyl & Flori – Shelter (Secretsundaze)

Μετά τις 12ιντσες κυκλοφορίες των Brawther και Two Armadillos, η λονδρέζικη Secretsundaze επιστρέφει με ψυχωμένα deep jazz/house vibes στο Shelter EP των (επίσης Λονδρέζων) Ethyl & Flori, γνωστούς και από τη συνεργασία τους με labels όπως Quintessentials/Freerange και Tsuba.

 

 

 

nov9carl_taylor7. Carl Taylor – Only U (EPM)

Μελωδικό και εγκεφαλικό synth house από το νεοσύστατο μα πολλά υποσχόμενο label της EPM. Με προϋπηρεσία σε ετικέτες όπως Bugged Out, F-Comm και Dust Science, ο Carl Taylor παρουσιάζει ένα ακόμη κομμάτι από το επερχόμενο άλμπουμ του, πλαισιώνοντας τα γνωστά house beats του με μια όμορφη και εύκολη μελωδία στα πλήκτρα. Το remix του Mark Broom είναι αυστηρά techno, ενώ ο Luis Martinez απλά δίνει τη δική του, πιο warehouse, εκδοχή.

 

 

3 Albums Out This Week:

liber-dogma1. The Black Dog – Lieber Dogma (Soma)

Στη συνέχεια των περσινών πειραματισμών της κολεκτίβας των Black Dog με τα μέλη των Psychick Warriors Of Gaia για το δύσκολο Dadavistic Orkestra και τους ambient πειραματισμούς τους για το Music For Real Airports, η ομάδα επιστρέφει με ξεκάθαρες techno διαθέσεις για να καταστρέψει τα dancefloors και τα εγκεφαλικά κύτταρα όσων παρακολουθούν από κοντά την IDM σκηνή. Συναισθηματικό electro στο "Death On The Black Sun", ευφορικές electronica πινελιές στα "Dark Wave Creeping", "Eden 353" και “Feeder Rub Out”, ενώ τα κύματα σκοτεινής, νεοκυματικής techno σκάνε απανωτά σε ένα άλμπουμ φτιαγμένο με after hours προδιάθεση. Κομμάτια όπως τα “Black Maria”, “Bird Siren” και “Silent Escape” είναι αντιπροσωπευτικά ενός αναγεννησιακού techno ήχου που στα μέσα των 1990's  είχε τους σκληροπυρηνικούς clubbers  στα κάγκελα. Τρομερό ενδιαφέρον για να κατανοήσει κανείς το επίπεδο τεστοστερόνης του δίσκου έχει επίσης το συνοδευτικό σημείωμα των Black Dog στο δελτίο τύπου του Lieber Dogma, το οποίο και παραθέτω αυτούσιο:
«This album is about surrendering to hypnotic, physical music played loud in big, dark rooms. We always wanted to make an album that reflects the kind of set we play live, and that's what we've done with Liber Dogma. It's all about red lights, a smoke machine, a single strobe, a Funktion One soundsystem... and The Black Dog. We've played all over the world and we've brought that vibe back to our lab. Forget the fancy lighting, the indoor scarves, the hair do's and the hair don'ts; fuck all of that. Music is about losing yourself and having a good time with friends and that's what this album will help you do».

2. Xhin – Sword (Stroboscopic Artefacts)

Το λοιπόν. Έχω παίξει δίσκους από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί με μια παύση 15 λεπτών για να μεταφερθώ από το ένα μαγαζί στο άλλο (ο ταξιτζής στη διαδρομή είχε μερακλώσει με μπουζούκια) και στο δύσκολο ξυπνητήρι αυτής της Κυριακής καλούμε να γράψω για έναν δίσκο που ο Χαραλαμπίδης (Καραμπαλίδης για τον Μάκη Παπασημακόπουλο και mr. Bios για τους υπόλοιπους) θα αποθέωνε στις industrial μέρες του Bios –βασικά νομίζω ότι και τώρα αν τον ακούσει θα τον αποθεώσει! Θέλω να γράψω ότι αυτός ο δίσκος –κάτω υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την πίεση των ντεσιμπέλ που έχουν δεχτεί τα αυτιά μου– είναι τρομερά ενοχλητικός και μετά βίας ακούγεται, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι μπορεί να φταίω κι εγώ. Προτάσεις επιπέδου «soundtracking the abyss» όντως έχουν βάση στο ανεξέλεγκτο μπλιμπλικοηλεκτρονικό χάος που δημιουργεί ο Xhin από τη Σιγκαπούρη, αρκεί πάντα να συνοδεύονται και από προτάσεις επιπέδου «άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη».

nov9xhin-sword

Παρανοϊκό και κοφτερό σε βαθμό που να δικαιολογεί τον τίτλο του δίσκου αλλά και να ταιριάζει απόλυτα με το artwork. Ασφαλώς και η μελωδία είναι μια πολύτιμη λέξη για τις ανάγκες αυτού του δίσκου (τόσο πολύτιμη ώστε δεν κάνει ποτέ την εμφάνισή της...), όμως αν το ζητούμενο ήταν 50 λεπτά παρανοϊκής συνύπαρξης industrial techno beats με noise ατμόσφαιρες τότε το Sword βγάζει όχι απλά νικητή, αλλά πρωταθλητή ολόκληρο και μάλιστα σε δική του λίγκα. Να σημειωθεί το εξαιρετικό κομμάτι στο φινάλε, το οποίο διαβάζεται και ακούγεται ιδανικό για να βάζεις τους φόβους σου για ύπνο: "Τhis Is What You Drew While You Were Half Asleep".

 

nov9the_fear_ratio3. Fear Ratio – Light Box (Blueprint)
 
Ενώ αυτό μάλιστα! Τους James Ruskin και Μark Broom (aka The Fear Ratio) έπρεπε να τους είχαμε στο Slow afterparty του Skull. Όχι 7, αλλά 17 μπορεί και 27 χρόνια προϋπηρεσία αμφότεροι σε «καθαρό club» (εκ του promo video για το Εν Techno), θερμοί υποστηρικτές του σκοτεινού και εγκεφαλικού techno ήχου παρουσιάζουν το ντεμπούτο άλμπουμ του project τους για το label του Ruskin, τη Blueprint. Deep μελωδίες με α-λα-Warp προσέγγιση και υψηλού επιπέδου παραγωγή. Θα μπορούσε το σύνολο των 11 κομματιών να εξοστρακίσει για λίγο το υπερβολικό hype του dubstep (εδώ έχουμε να κάνουμε με αμιγώς electronica λούπες και με μια σχεδόν drum n' bass ή break beat ανάπτυξη των ρυθμικών) ή να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Radiohead-ίστικων νεωτερισμών, αλλά το techno παρελθόν των δύο παραγωγών είναι τόσο «βρώμικο» –με την καλή έννοια!– ώστε δυσκολεύονται να το αποχωριστούν. Παρόλα αυτά, οι σχεδόν shoegaze μελωδίες που βγάζουν τα θολά synths του και οι επιβλητικές post ατμόσφαιρες οι οποίες στοιχειώνουν τον κορμό του δίσκου (βλ. "Αx", "Pinhead", "Bronik" και "Morning Blues") συνθέτουν μια ιδιάζουσα και μάλλον ενδιαφέρουσα περίπτωση για τους λάτρεις της εγκεφαλικής, new wave  ηλεκτρονικής μουσικής. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μιλάμε για πολύωρα στούντιο sessions δύο αξιοσέβαστων προσωπικοτήτων στον χώρο τόσο της techno, όσο και της electronica. O  James Rushkin θεωρείται άλλωστε από τους ηγέτες του αγγλικού techno ήχου ενώ ο Mark Broom έχει τη δική του ιστορία με παραγωγές σε ετικέτες όπως Mo-Wax, Warp, R&S, Soma, Bpitch Control και πρόσφατα στην 2020 Vision. Καθόλου τυχαία, στη bonus έκδοση του δίσκου βρίσκουμε το μελαγχολικό "Μorning Blues" –το καλύτερο ίσως κομμάτι του Light Box– να ρεμιξάρεται από τους θρυλικούς  Plaid της Warp.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured