avopolis.team

Στη σειρά αυτή αφιερωμάτων στη μουσική, το στυλ και τη διασκέδαση του 20ού αιώνα, παρέα με το Cutty Sark και το Urban Adventures, οπωσδήποτε έχουν θέση και τα έργα και οι ημέρες ανθρώπων που πυροδότησαν μικρές επαναστάσεις στη συνείδηση μιας ολόκληρης γενιάς. Από διαφορετικούς χώρους και για διαφορετικές αιτίες, τα έξι πρόσωπα που παρουσιάζουμε σε δύο μέρη, είναι εμβληματικά: για τη γενιά τους, την κοινωνία, το στυλ, την τέχνη. Και ένας γνήσιος Urban Adventurer αναζητά τα πρόσωπα αυτά που άφησαν το δικό τους στίγμα στην εποχή τους αλλά και στην εποχή μας... Αυτή τη φορά θα το κάνουμε με τη βοήθεια του Τάσου Νικογιάννη.

 

James Dean: Τόσα πολλά σε τόσο λίγο...

Με μόλις τρεις ταινίες στο ενεργητικό του, πριν χαθεί για πάντα από τον ορίζοντα με την αγαπημένη του Porsche, ο James Dean πρόλαβε να κάνει τόσα λίγα, κι όμως έκανε πολλά περισσότερα απ’ όσα οι πιο πολλοί σε αυτή τη ζωή.

jamesdean.jpg

Ο αρχετυπικός Επαναστάτης Χωρίς Αιτία, αποτέλεσε από μόνος του την αιτία για να επαναστατήσει η γενιά του. Ασφυκτιώντας στα στεγανά του Χόλιγουντ, με το οποίο συντηρούσε μια σχέση αγάπης/μίσους, ο James Dean ήταν ο άτυπος εκπρόσωπος μιας κάστας ανθρώπων που έβλεπε τα πράγματα να αλλάζουν γύρω της, και απαιτούσε να είναι πρωταγωνιστής και όχι κουμπάρσος των αλλαγών αυτών.

Ο Baudelaire, o Rimbaud, o Kafka, o Hemmingway, ο Ιούλιος Βερν, η Μικρή Νυχτερινή Μουσική του Mozart, ο Μικρός Πρίγκηπας του Σαιντ Εξιπερί είναι ο μικρόκοσμος του νεαρού James, καθώς γνωρίζει τον Brando, την Taylor, τον Nicholas Rey. «Θέλω να ζήσω έντονα, όσο πιο έντονα γίνεται, να φτάσω στα όρια, στη ρίζα των πραγμάτων... Να απολαύσω τη ζωή ως το μεδούλι...» έλεγε, διεκδικώντας το ρόλο του ως Καλλιτέχνη και όχι ως άλλου ενός pretty face στη ρουτίνα της show-biz.

jamesdean2.jpg

Από το σύντομο πέρασμα του James Dean, θα είναι λάθος να κρατήσει κανείς την εικόνα ενός όμορφου, ανέμελου αγοριού, που στόλιζε τις προσόψεις των κινηματογράφων στις πρεμιέρες. Ο ίδιος θα προτιμούσε να τον θυμόμαστε ως την ενσάρκωση μιας επανάστασης με αιτία, μιας αθωότητας που πάγωσε στον χρόνο και πλέον είναι ο οδοδείκτης όχι μόνο της δικής του γενιάς, αλλά και όλων των γενιών που την κληρονόμησαν...

 

Ernesto Che Guevara: Ο Μάρτυρας των εξεγερμένων 

Όταν το 1967 ο στρατός της Βολιβίας συνελάμβανε και στη συνέχεια εκτελούσε τον Che στο Vallegrande, ήλπιζε ότι θα έστελνε το νεκρό επαναστάτη μια για πάντα στα κατάστιχα των συνειδήσεων των απανταχού εξεγερμένων. κι όμως, η είδηση του θανάτου του κατ' εξοχήν επαναστάτη του 20ού αιώνα όχι μόνο δεν κατασίγασε τη δίψα για αντίσταση, αλλά δημιούργησε εκατομμύρια ατομικές επαναστάσεις απ’ άκρου σ’ άκρον στον πλανήτη. Αφού εγκατέλειψε μια στρωμένη ιατρική καριέρα για χάρη των ταξιδιών, ο γεννημένος στην Αργεντινή νεαρός Che προσχώρησε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου του Φιντέλ Κάστρο, που το 1959 απέκτησε την εξουσία στην Κούβα. 

cheguevara.jpg

Ο ρόλος του πρωτοπαλίκαρου του Φιντέλ δεν του αρκούσε, καθώς ο Μαρξιστής Τσε έβλεπε στον ορίζοντα πολλές φωτιές που δεν είχαν ακόμα ανάψει, και βάλθηκε να μεταδώσει τον ιό της επανάστασης, πρώτα στο Κονγκό και στη συνέχεια στη Βολιβία, όπου το στρατιωτικό καθεστώς, με τη βοήθεια των ανδρών της CIA, τον συνέλαβε. Το νήμα της ζωής του που κοβόταν ήταν το φυτίλι που άναψε την πυριτιδαποθήκη της επανάστασης στον Τρίτο Κόσμο. Οι αντάρτικες τακτικές του, η φιλοσοφία του (που εκτεινόταν και σε οικονομικοκοινωνικά ζητήματα), ακόμα και η ίδια του η εικόνα, έγιναν σύντομα το ευαγγέλιο κάθε εξεγερμένου λαού.

 

Marlon Brando: Ο ασυμβίβαστος 

marlonbrando.jpg

Πολύ πριν ο Al Pacino και ο Robert De Niro φέρουν τα πάνω κάτω στο Χόλιγουντ με την υιοθέτηση της μεθόδου Στανισλάβσκι, ο νεαρός Brando, φορώντας λευκό t-shirt, δερμάτινο jacket και ένα ζευγάρι jeans, δημιουργούσε τον προσωπικό του μύθο, ως Κοβάλσκι στο Λεωφορείο ο Πόθος, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Ελία Καζάν.

Ο Brando δεν υποδυόταν τους ρόλους του, αντίθετα τους ζούσε – και αυτό του κόστιζε σε προσωπικό επίπεδο. Η περιφρόνησή του για τη βιομηχανία της τέχνης που υπηρετούσε έφτασε στο αποκορύφωμά της το 1972, όταν αρνήθηκε να δεχθεί το Όσκαρ που είχε κερδίσει για τον Νονό, στέλνοντας στην τελετή την Ινδιάνα Sacheen Littlefeather για να φτύσει κατάμουτρα σε ένα ολόκληρο έθνος τις ενοχές ενός εγκλήματος που όλοι έκρυβαν κάτω από το χαλάκι της εθνικής υπερηφάνειας.

Η βιομηχανία δεν του το συγχώρεσε ποτέ, και οι καλοί ρόλοι έρχονταν όλο και πιο δύσκολα, αλλά ο Brando φρόντιζε κάθε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη να αποτελεί σημείο αναφοράς. Προτού αυτοεξοριστεί οριστικά στην Ταϊτή και βυθιστεί στη μετριότητα, εμφανιζόμενος σε ταινίας της σειράς για να συντηρήσει την πολυπληθή του οικογένεια, φρόντισε να στείλει μυριάδες ανατριχίλες στη ραχοκοκαλιά ενός ολόκληρου έθνους που προσπαθούσε να ξεχάσει, ως παρανοημένος ταγματάρχης Kurtz στο Αποκάλυψη Τώρα. Και όταν το ξυρισμένο του κεφάλι ξεπρόβαλλε τρομακτικό μέσα από το σκοτάδι, ψιθυρίζοντας «The Horror, the horror», όλοι ήξεραν πως ο τρόμος για τον οποίο προειδοποιούσε δεν κρυβόταν στους ορυζώνες του Βιετνάμ, αλλά μέσα στα σπίτια τους.

 

cuttypaizeiathens.jpg

Παλιά ξύλινα έπιπλα, συλλεκτικοί δίσκοι, ένα διαχρονικό φόρεμα από την εποχή που η μητέρα σου ήταν στην ηλικία σου, κουμπαράδες, vintage φωτιστικά, μια παλιά γραφομηχανή, το ψηλόμεσο τζιν σε στυλ ’70s που έψαχνες χρόνια, ένα παλιό πικάπ.

#cuttypaizei: Τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη αγαπούν τη retro & vintage κουλτούρα και σε καλούν να την ανακαλύψεις και εσύ, κάνοντας μια βόλτα στους urban δρόμους τους, εκεί που τα στενά ξεχειλίζουν από vintage μαγαζάκια και ανθρώπους που αγαπούν το παλιό και διαχρονικό αντικείμενο. 

Κάνε click εδώ, στο urbanadventures.gr, για ένα retrotherapy στην πόλη σου!

urbanmusic.jpg

Ένας urban adventurer που σέβεται τη retro κουλτούρα και έχει το δικό του διαφορετικό, vintage στυλ, σίγουρα έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τα vintage καταστήματα και εμπνέεται από τους ανθρώπους που διαφυλάσσουν μια ολόκληρη κληρονομιά. Αν σε ψήνει η φάση και θέλεις να μάθεις και άλλους retro θησαυρούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η λύση είναι απλή… Κλείσε θέση στο επόμενο Urban Adventures Tour και ξεκίνα μια retro περιπέτεια! Τι λες;

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured