View More

Massive Attack: Οι Άνθρωποι Δεν Συζητούν Πια...

Τον Ιούλιο του 2008 το Avopolis συνομιλούσε με τους Massive Attack, σε μια βιντεοκλήση με ένα μισοφωτισμένο δωμάτιο του Bristol. Να τι έλεγαν τότε οι αγαπημένοι του trip hop. 

Θέμης Πέλλας
Θέμης Πέλλας

Παραμονή καύσωνα σε μια χαοτική, αποτεφρωμένη πρωτεύουσα. Ένα μισοφωτισμένο δωμάτιο συνδέεται με Bristol. Ο Grant Marshall βρίσκεται σπίτι, σε ένα διάλειμμα ανάμεσα στις φετινές live εμφανίσεις των Massive Attack - κάπου μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας αυτή την περίοδο - και ενώ από την άλλη άκρη της γραμμής ακούγονται οι φωνές των παιδιών του, ο Daddy G ξεκινάει με ένα «hello man»…

Αναδημοσίευση (από τον Ιούλιο του 2008) με αφορμή τα 25 χρόνια Avopolis

Τώρα που ο πυρήνας των Massive Attack είναι πίσω και το album είναι στα σκαριά τι μπορούμε να περιμένουμε από το επερχόμενο live σας στην Αθήνα;
«Σίγουρα αρκετά κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο, καθώς θέλουμε να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Θέλουμε να τον διαμορφώσουμε στον δρόμο, γι’ αυτό και θα περιμένουμε να τελειώσουμε την περιοδεία μας για να μαζέψουμε όσο πιο πολλές ιδέες γίνεται και να τον ολοκληρώσουμε έπειτα. Ακόμα πάντως και αν δουλεύουμε με τον 3D σε διαφορετικά δωμάτια του studio πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ δεμένο. Θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό».

massive-3

Δυο χρόνια μένουν για να κλείσει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ποια είναι τα θέματά σας πια; Περπατάς ακόμα στους δρόμους του Bristol αναζητώντας εμπειρίες, συζητώντας με τους άλλους, προσπαθώντας να καταλάβεις και να συνθέσεις ποικίλες οπτικές; Όπως στις μουσικές σας προσεγγίσεις;
«Και βέβαια! Ξέρεις, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να μιλάς με τους άλλους. Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια. Είναι πολλοί απασχολημένοι με τον εαυτό τους. Κοιτούν μόνο το σπίτι τους, τη δουλειά τους. Τόσο απασχολημένοι είναι, ώστε αφήνουν κάποιους να τους εκμεταλλεύονται. Κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός σήμερα και να ενημερώνεται όσο μπορεί. Είναι σημαντικό αυτό. Κοίτα επίσης την κατάσταση στο Ισραήλ. Παιδιά με όπλα στα χέρια να γυρνούν στους δρόμους...».

massive-box1Αυτή είναι μια πραγματικότητα ξένη για την πλειοψηφία του κόσμου. Δεν γνωρίζει…
«Ακριβώς. Και όσοι γνωρίζουν δεν κάνουν κάτι. Είναι ουτοπικό να λέμε ότι θα καθίσουμε όλοι αύριο γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι. Συζητήσεις και ό,τι άλλες προσπάθειες μπορούμε πρέπει όμως να γίνονται…».

Ξέρεις, ο Φουκώ έλεγε ότι πρώτα ήταν ο θάνατος του Θεού, έπειτα θα είναι ο θάνατος του ανθρώπου, για να ακολουθήσει μια νέα μορφή, ένα είδος νιτσεϊκού υπεράνθρωπου, που σύμφωνα με τον Ρεμπώ θα αποτελεί μορφή συμβιωτική, κατανοώντας τους άλλους οργανισμούς, και θα επιβιώνει μέσα από μια τέτοια σχέση έντασης-συνεργασίας…
«Μόλις είπες την αγαπημένη μου λέξη! Συμβιωτικός... Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργούμε».

Σαν τα όργανα του σώματος…
«Ναι, σαν ένας οργανισμός. Όπως φροντίζω τον εαυτό μου, έτσι πρέπει να συμπεριφέρομαι και με τους γύρω μου. Βέβαια πολλές φορές είμαστε υποκριτές και με τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, θέλω να τον προσέχω, αλλά τον κάνω κομμάτια αρκετές φορές. Ακόμα και αν γνωρίζω ακριβώς τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας (γέλια!). Αντίστοιχα λοιπόν…».

massive-2Έχει αλλάξει ο Grant Marshall τώρα που είναι οικογενειάρχης;
«Σίγουρα. Μπαίνει έτσι κανείς σε μια τελείως άλλη φάση. Είναι απίστευτο να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν. Έχεις παιδιά;».

Είμαι μόνο 22 ακόμα… Μάλλον νωρίς!
«Ναι, στην ηλικία σου ήθελα κι εγώ να βγαίνω έξω και να κάνω τα πάντα… Ξέρεις, είμαι 48 χρονών τώρα. Οι γονείς μου ήρθαν στη Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Είχαν μόνο ο ένας τον άλλο και έφτιαξαν γρήγορα οικογένεια. Σίγουρα αποτελούσε μια μονάδα στήριξης».

Είστε και υπεύθυνοι στο Meltdown Festival φέτος;
«Ναι, πολύ ωραία εμπειρία - κι επίσης σημαντική. Όταν βλέπεις να έχουν ήδη αναλάβει άτομα όπως η Patti Smith και o David Bowie και να συμμετέχει και η οργάνωση Reprieve είναι σημαντικό. Η Reprieve βοηθάει κρατουμένους φερόμενους ως τρομοκράτες, παρέχοντας έρευνα και αντιπροσώπευση για να μην καταπατούνται τα δικαιώματά τους».

Μια τελευταία ερώτηση. Το βράδυ της συναυλίας σας η μουσική θεματολογία είναι ποικίλη. Για παράδειγμα, εκτός από τους Gogol Bordelo παίζει και ένα ελληνικό συγκρότημα, οι Ιmam Baildi, το οποίο χρησιμοποιεί samples από παλιά ελληνικά κομμάτια. Πόσο θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;
«Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό. Πολύ ενδιαφέρον… Θέλουμε πολύ να γνωρίσουμε και διάφορα άλλα είδη μουσικής».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την περσινή hybrid version του, το αθηναϊκό φεστιβάλ για την τζαζ μουσική επιστρέφει πιο ...

Ο Δημήτρης Μάστορης σε μια δημιουργική επισκόπηση της "καυτής" hip hop επικαιρότητας, από τον ΛΕΞ

Ένα editorial του Μάκη Μηλάτου για την επιστροφή του ευρύτερου ροκ κιθαριστικού ήχου στην κορυφή

FEATURED TODAY

Εβδομάδα μεγάλων album κυκλοφοριών αυτή στα μέσα του Μάη και μένουν μόλις δύο ακόμα γεμάτες νέες μουσικές καμπάνιες πριν το καλοκαιρινό break

Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή των Sad Lovers and Giants στην Ελλάδα για μια διπλή συλλεκτική εμφάνιση στο An Club στις 20 και 21 Μαΐου, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Garçe Allard για τη μουσική σκηνή των '80s, το session με τον John Peel, τα περασμένα αλλά και το νέο παρόν που απολαμβάνουν από το νέο κοινό τους. 

Μετά την περσινή hybrid version του, το αθηναϊκό φεστιβάλ για την τζαζ μουσική επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με νέα ταυτότητα και όραμα, ως ολοκληρωμένο φεστιβάλ πόλης, με τις γυναίκες της τζαζ στον πυρήνα της φετινής ατζέντας του.

Top
0
Shares