Μάνος Μπούρας

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2005 και τη θυμόμαστε στα πλαίσια του αφιερώματος για τα 25 χρόνια Avopolis.

“All Is Dream” μας είχαν πει πριν από λίγο καιρό οι Mercury Rev, «όλες οι συναυλίες τους είναι όνειρο» θα σπεύσουμε να συμπληρώσουμε, και του λόγου το αληθές θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε ξανά αυτό το Σάββατο στο Gagarin 205. Μέχρι τότε, διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είχε να μας πει ο ντράμερ Jeff Marcel τηλεφωνικώς, εν όψει αυτής τους της εμφάνισης:

- Που σας βρίσκω αυτή τη στιγμή;
- Βρισκόμαστε στο Bilbao της Ισπανίας, έχουμε ένα απόγευμα ελεύθερο μετά από μία νύχτα που μας βρήκε στο δρόμο από την Πορτογαλία. Ευκαιρία για tapas!

- Δεν το βλέπω και πολύ ελεύθερο το απόγευμα, απ’ τη στιγμή που είσαι στο τηλέφωνο και μου μιλάς! Τι κάνεις όταν έχεις κενό ανάμεσα στις συναυλίες του συγκροτήματος;
- Δεν περιοδεύουμε διαρκώς, προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι το χρόνο μου και να γεμίζω τις μπαταρίες μου. Συνειδητά δεν ζούμε σε μεγάλες πόλεις αλλά σε πιο ήσυχες περιοχές, για να βρίσκουμε ησυχία όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο να κάνω είναι να ψαρεύω στο ποτάμι που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου, κυνηγάω κάτι πολύ μικρά ψάρια που είναι πολύ δύσκολο να πιάσεις και καταλήγεις να τα βρίζεις επειδή δεν καταφέρνεις να τα δεις στα δίχτυα σου.

- Δεν βλέπω και πολύ μεγάλη ηρεμία στην όλη διαδικασία! (γέλια) Δουλεύετε επάνω σε κάποιον καινούργιο δίσκο;
- Επεξεργαζόμαστε ορισμένες καινούργιες ιδέες, αυτή η περιοδεία που κάνουμε τώρα θα είναι η τελευταία που κάνουμε για κάμποσο καιρό, κι όταν επιστρέψουμε θα καθίσουμε στο στούντιο να τις τακτοποιήσουμε και θα αρχίσουμε να δίνουμε σχήμα στον επόμενο δίσκο μας. Έχουμε επίσης μερικά ακόμη projects κατά νου που θέλουμε να δουλέψουμε, εκτός από το νέο μας δίσκο θα ηχογραφήσουμε κατά πάσα πιθανότητα εντός των προσεχών μηνών ένα άλμπουμ για παιδιά! Θα πρόκειται για μία μίξη καινούργιων τραγουδιών με παραμύθια και ενδιαφέρουσες φωνές να τα αφηγούνται αν είμαστε τυχεροί. Μάλλον θα επακολουθήσει πολύ δουλειά όταν επιστρέψουμε στην Αμερική.

25_mercuryrev1

- Όλες σας οι ηχογραφήσεις θα γίνουν στο νέο δικό σας στούντιο;
- Πράγματι, έτσι σκεφτόμαστε. Τώρα που έχουμε το δικό μας στούντιο είναι καλύτερα τα πράγματα επειδή μπορείς να κανονίσεις μόνος σου το πρόγραμμα, να δουλέψεις όποτε θέλεις χωρίς να έχεις άγχος για το χρόνο που πληρώνεις αδρά σε ξένα στούντιο. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο ακόμη, αλλά η πλειοψηφία των ηχογραφήσεων θα γίνει εκεί.

- Μένετε κοντά στο στούντιο αυτό;
- Ναι, όλοι μένουμε σε μία απόσταση δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο. Το καλό με αυτό είναι ότι μπορείς να δουλεύεις λιγότερο κάθε μέρα, να γυρίζεις σπίτι σου, κι επειδή στο παρελθόν είχαν υπάρξει φορές που όσο και να αγωνιζόσουν να βγάλεις κάτι καλό αλλά αυτό ποτέ δεν ερχόταν, τώρα άνετα μπορούμε να τα παρατήσουμε αν δεν βλέπουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και να δοκιμάσουμε άλλη μέρα, ενώ σε ένα άλλο στούντιο δεν το κάνεις εύκολα γιατί η ημέρα είναι πληρωμένη. Δεν αναγκάζεσαι να δουλεύεις 12 και 16 ώρες την ημέρα.

- Υπάρχει βέβαια πάντα η παγίδα να τεμπελιάσεις ή να ψειρίζεις τα πάντα για πάντα…
- Αυτός ο κίνδυνος καραδοκεί πάντα μ’ εμάς, μας αρέσει να δουλεύουμε εξαντλητικά τα πάντα, οπότε θα πρέπει να έχεις ένα μέτρο του πόσο πολύ θέλεις να επεξεργαστείς ένα κομμάτι. Κι εμένα θα μου άρεσε να πηγαίνω για ψάρεμα κάθε μέρα αλλά δεν μπορώ, πρέπει να πηγαίνω για δουλειά.

- Είστε ικανοποιημένοι σαν συγκρότημα από τον τρόπο που δέχτηκε ο κόσμος το τελευταίο σας άλμπουμ “The Secret Migration”, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά;
- Αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι κατά πόσο εκτιμάει ο κόσμος τη δουλειά σαν έργο Τέχνης, το εμπορικό κομμάτι είναι ότι δεν έγινε τεράστια επιτυχία, αλλά αυτό ούτως ή άλλως δεν είναι κάτι που περιμένουμε να γίνει. Είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς ακούγεται τελικά ο συγκεκριμένος δίσκος και ευχαριστημένοι από ορισμένα πράγματα που βρήκε σ’ αυτόν ο κόσμος, έτσι όπως έρχονται και μας τα λένε στις συναυλίες μας. Είτε το πώς μίλησε στην καρδιά τους, είτε εποικοδομητική κριτική επάνω στα όσα άκουσαν που εσύ δεν βλέπεις όταν τον φτιάχνεις. Δεν ζούμε και πεθαίνουμε για όσα γράφονται για τους δίσκους μας, εξάλλου οι χειρότεροι κριτές της δουλειάς μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, γι’ αυτό και μας παίρνει τόσο καιρό να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε ένα καινούργιο άλμπουμ.

25_mercuryrev2

- Ποια ήταν η καλύτερη παρατήρηση που σας έκανε κάποιος επάνω στο τελευταίο σας άλμπουμ;
- Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο, κάτι του στυλ «έπρεπε να έχετε κάνει αυτό» ή «δεν έπρεπε να έχετε κάνει εκείνο», η πιο αξιόλογη παρατήρηση που μου έκανε κανείς ήταν από έναν τύπο σε μία συναυλία κάπου στην Αμερική, ήρθε και μου μίλησε λέγοντας ότι του είχε τύχει μία οικογενειακή τραγωδία, κάποιος πολύ κοντινός του άνθρωπος είχε πεθάνει, κι είπε ότι η μουσική του δίσκου τον είχε βοηθήσει να γιατρέψει τις πληγές του, κι αυτό για μένα είναι ότι καλύτερο μπορεί να ακούσει ένας μουσικός για τη δουλειά του. Επρόκειτο για κάτι πολύ χειροπιαστό, πολύ πραγματικό που να έχει να κάνει με τη μουσική σου, κι αυτά είναι που δίνουν το αληθινό νόημα σε όσα κάνεις.

- Ίσως το να ηχογραφείς μουσική να λειτουργεί θεραπευτικά και για εσένα τον ίδιο.
- Αυτό πιστεύω κι εγώ. Δεν είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι όσο το κάνεις, αλλά σίγουρα έχει τέτοια αποτελέσματα. Το “The Secret Migration” είναι ένα αισιόδοξο άλμπουμ, πολύ περισσότερο από τα παλιότερά μας, κι είναι παράδοξο που βγήκε έτσι σε μία περίοδο που πολιτικά και σε κοινωνικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα στην πατρίδα μας. Ο φόβος και η ανησυχία κυριαρχούν σαν συναισθήματα στον κόσμο, και το ίδιο και σ’ εμάς, δεν ζούμε αποκομμένοι από όλο αυτό. Ίσως τα τραγούδια να βγήκαν έτσι στην προσπάθειά μας να βρούμε μία λαμπερή πλευρά στο σκηνικό αυτό.

- Να περιμένουμε λοιπόν ένα ακόμη αισιόδοξο άλμπουμ από τους Mercury Rev, μιας και δεν φαίνεται τα πράγματα να καλυτερεύουν στο ελάχιστο;
- Αυτό μένει να το δούμε!

- Να περιμένουμε καινούργια τραγούδια στη συναυλία σας;
- Καινούργια όχι, παλιότερα που παίζουμε σπάνια όμως σίγουρα, συν κάποιες εκπλήξεις.

- Θα τα πούμε εκεί τότε σύντομα!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured