View More

Λουκιανού "Αληθινή Ιστορία": Το πρώτο μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας στη λογοτεχνία σε μια νέα Σύγχρονη Αφήγηση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris

Δελτίο Τύπου
Δελτίο Τύπου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris το μυθιστόρημα του ρήτορα, φιλόσοφου και συγγραφέα του 2ου αι. μ.Χ., Λουκιανού, ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, που θεωρείται, παγκοσμίως, το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ. Ο Λουκιανός, ακολουθώντας το συγγραφικό «κύμα» της εποχής του για αναγνώσματα, γεμάτα απίστευτες περιπέτειες σε μακρινά και απρόσιτα μέρη, περιγράφει το φανταστικό ταξίδι ενός νέου άντρα και του πληρώματος του πλοίου του, προς το άγνωστο με προορισμό την περιπέτεια.

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ο συγγραφέας και οι σύντροφοί του σαλπάρουν για άγνωστα μέρη, συναντούν ανεξερεύνητους τόπους και γνωρίζουν αλλόκοτα όντα. Μετά από μια μεγάλη θαλασσοταραχή ταξιδεύουν στη Σελήνη, που κατοικείται, και παίρνουν μέρος σε ένα διαστρικό πόλεμο μαζί με τους κατοίκους της και θεόρατα εξωγήινα πλάσματα, ενώ οι περιπέτειες συνεχίζονται με ένταση και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της ιστορίας!

Η απόδοση από τη Μαρία Παπανικολάου, αποτελεί μια «νέα» αφήγηση που προσθέτει, αφαιρεί ή και σχολιάζει στο αρχικό κείμενο. Δημιουργεί έτσι έναν άχρονο διάλογο με το Λουκιανό σε μια μαγική συνάντηση με διαφορά αιώνων.

Ενώ η εικονογράφηση του Ηλία Κασσελά δημιουργεί ένα ξεχωριστό ζωγραφικό «χώρο», που έχει "παρουσία", δίνει εικόνα στο κείμενο και το σχολιάζει με το δικό του τρόπο. Το φανταστικό ταξίδι της «Αληθινής Ιστορίας» σήμανε μια νέα εποχή στην λογοτεχνία εισάγοντας ένα νέο είδος, εκείνο της λογοτεχνίας του φανταστικού ή της επιστημονικής φαντασίας. Μέσα από συνεχής μεταφράσεις και αναγνώσεις το έργο έγινε γνωστό πυροδοτώντας την φαντασία και άλλων συγγραφέων μέσα στους αιώνες, όπως του Ολλανδού Εράσμου και των Βρετανών, Jonathan Swift, που έγραψε «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», Henry Fielding και άλλων. Ίσως και του μεταγενέστερου Ιουλίου Βερν; Η «Αληθινή Ιστορία» έρχεται να συναντήσει τον αναγνώστη, σχεδόν είκοσι αιώνες μετά, με μια δυναμική σύγχρονη αφηγηματική προσέγγιση σε ελεύθερη απόδοση που διατηρεί όμως όλες τις αρετές του πρωτότυπου με σεβασμό.


td_adidas_avopolis_660x200

ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ «ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Μετάφραση-Απόδοση: Μαρία Παπανικολάου
Εικονογράφηση: Ηλίας Κασσελάς

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, τα λέει με τον Μπομο Κατσιώνη των Warrior Path και των Stray Gods.

Στο νέο του Incoming, ο Δημήτρης Λιλής γράφει για το αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι, στο οποίο η μουσική ακούγεται από σπόντα. 

Κάθε Πέμπτη η Ναταλία Πετρίτη θα βλέπει τη ζωή στο κινηματογραφικό πανί. Αυτή την εβδομάδα (29/7-4/8), γελάει με τα jump scares του M. Night Shyamalan, βγαίνει ευχαριστημένη από την προβολή της νέας ταινίας της Bettina Oberli και ξαναβλέπει Kieślowski και Polanski.

HOT STORIES

Η πινακίδα με το όνομα του πρόωρα χαμένου ράπερ αποκαλύφθηκε.

Ο r'n'b σταρ μας δίνει μια πρώτη γεύση από το νέο του κομμάτι.

Top