View More

Λουκιανού "Αληθινή Ιστορία": Το πρώτο μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας στη λογοτεχνία σε μια νέα Σύγχρονη Αφήγηση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris

Δελτίο Τύπου
Δελτίο Τύπου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris το μυθιστόρημα του ρήτορα, φιλόσοφου και συγγραφέα του 2ου αι. μ.Χ., Λουκιανού, ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, που θεωρείται, παγκοσμίως, το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ. Ο Λουκιανός, ακολουθώντας το συγγραφικό «κύμα» της εποχής του για αναγνώσματα, γεμάτα απίστευτες περιπέτειες σε μακρινά και απρόσιτα μέρη, περιγράφει το φανταστικό ταξίδι ενός νέου άντρα και του πληρώματος του πλοίου του, προς το άγνωστο με προορισμό την περιπέτεια.

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ο συγγραφέας και οι σύντροφοί του σαλπάρουν για άγνωστα μέρη, συναντούν ανεξερεύνητους τόπους και γνωρίζουν αλλόκοτα όντα. Μετά από μια μεγάλη θαλασσοταραχή ταξιδεύουν στη Σελήνη, που κατοικείται, και παίρνουν μέρος σε ένα διαστρικό πόλεμο μαζί με τους κατοίκους της και θεόρατα εξωγήινα πλάσματα, ενώ οι περιπέτειες συνεχίζονται με ένταση και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της ιστορίας!

Η απόδοση από τη Μαρία Παπανικολάου, αποτελεί μια «νέα» αφήγηση που προσθέτει, αφαιρεί ή και σχολιάζει στο αρχικό κείμενο. Δημιουργεί έτσι έναν άχρονο διάλογο με το Λουκιανό σε μια μαγική συνάντηση με διαφορά αιώνων.

Ενώ η εικονογράφηση του Ηλία Κασσελά δημιουργεί ένα ξεχωριστό ζωγραφικό «χώρο», που έχει "παρουσία", δίνει εικόνα στο κείμενο και το σχολιάζει με το δικό του τρόπο. Το φανταστικό ταξίδι της «Αληθινής Ιστορίας» σήμανε μια νέα εποχή στην λογοτεχνία εισάγοντας ένα νέο είδος, εκείνο της λογοτεχνίας του φανταστικού ή της επιστημονικής φαντασίας. Μέσα από συνεχής μεταφράσεις και αναγνώσεις το έργο έγινε γνωστό πυροδοτώντας την φαντασία και άλλων συγγραφέων μέσα στους αιώνες, όπως του Ολλανδού Εράσμου και των Βρετανών, Jonathan Swift, που έγραψε «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», Henry Fielding και άλλων. Ίσως και του μεταγενέστερου Ιουλίου Βερν; Η «Αληθινή Ιστορία» έρχεται να συναντήσει τον αναγνώστη, σχεδόν είκοσι αιώνες μετά, με μια δυναμική σύγχρονη αφηγηματική προσέγγιση σε ελεύθερη απόδοση που διατηρεί όμως όλες τις αρετές του πρωτότυπου με σεβασμό.

ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ «ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Μετάφραση-Απόδοση: Μαρία Παπανικολάου
Εικονογράφηση: Ηλίας Κασσελάς

 

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο γιορτάζει το Halloween με 4 σύντομες και πέρα ως πέρα φανταστικές “επιστολές τρόμου”.

 Τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε από τις νέες κυκλοφορίες αυτής της εβδομάδας για τη λίστα του Σαββατοκύριακου από το Avopolis Radio. 

Την ημέρα της κυκλοφορίας του νέου τους δίσκου, Sympathy for Life, ο μπροστάρης του γκρουπ, Andrew Savage μας μίλησε σχεδόν για τα πάντα: την κατάσταση του ροκ σήμερα, την πραγματική επανάσταση και για το πως οι Parquet Courts ήταν πάντα μία μπάντα για χορό. 

HOT STORIES

Ένα τραγούδι από τα sessions του Chinese Democracy, με νέες ηχογραφήσεις από Slash/Duff, έγινε μόλις διαθέσιμο

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

Top