Ναταλία Πετρίτη

Για την ανάγκη του να εργάζεται ο ίδιος σκληρά ώστε να βρει έμπνευση μίλησε ο Nick Cave σε πρόσφατη ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του, The Red Hand Files, εξηγώντας ότι δεν επιθυμεί να περιμένει να έρθει από μόνη της.

Απαντώντας σε ερώτηση θαυμαστών του σχετικά με την έλλειψη έμπνευσης και πίστης, ο δημοφιλής τραγουδοποιός απόρριψε ένα ρητό του Franz Kafka, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ένας άνθρωπος «πρέπει απλά να περιμένει, να είναι ήσυχος, ακίνητος και μοναχικός» ώστε ο κόσμος «να του δοθεί ελεύθερα και να πέσουν οι μάσκες».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Cave, η έμπνευση, όπως και η πίστη, «δεν είναι κάτι που σε βρίσκει ή σου προσφέρεται από μόνη της». Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε: «Η έμπνευση και η πίστη είναι παρόμοιες, υπό την έννοια ότι και οι δύο ζητούν κάτι από εμάς. Η κάθε μια από αυτές διεκδικεί πραγματική και διαρκή πρακτική εφαρμογή. Για μένα, η έμπνευση έρχεται μόνο όταν εξασκώ συγκεκριμένα πράγματα τακτικά και με αυστηρότητα. Πρέπει να αφοσιωθώ πλήρως στο κάθε task, να κάθομαι κάθε μέρα, να πιάνω το μολύβι μου (το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα medium μαύρο ή μπλε Bic Biro) και να δουλεύω».

«Δεν είναι ότι σκάβω πέτρες, όμως είναι αρκετή δουλειά, και την αναλαμβάνω τόσο στις καλές, όσο και στις κακές περιόδους της ζωής μου, όπως και στις περιόδους ξηρασίας και σε αυτές της αφθονίας, και συνεχίζω ανεξάρτητα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μου. Η έμπνευση έρχεται γιατί κάνω δουλειά».

Ο Cave συνέχισε αναφέροντας ότι, με παρόμοιο τρόπο, η πίστη «δεν είναι κάτι που απλά και μαγικά αποκτά υπόσταση, αλλά απαιτεί πρώτα πράγματα από εμάς και οι απαιτήσεις αυτές είναι σημαντικές».

«Η πίστη στο σύμπαν, για παράδειγμα, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας. Η πίστη δεν είναι παθητική, αλλά πανέμορφα ενεργητική, οπότε πρέπει να επενδύσουμε κάτι από τον εαυτό μας στον κόσμο ώστε να εκτιμήσει την αξία μας. Όσο περισσότερο δίνουμε στον κόσμο, τόση περισσότερη αξία αποκτά», εξηγεί ο Cave.

«Το να έχεις πίστη στον Θεό, αν αυτό είναι που επιθυμείς, απαιτεί μια ενεργή συμμετοχή στους μηχανισμούς της πίστης. Ξεκινάμε ένα ταξίδι, και αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι μακρύ και πολύ δύσκολο, γιατί το φως είναι συχνά θαμμένο βαθιά, ανατέλλοντας από το σκοτάδι. Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον Θεό, όποιος και αν είναι και οτιδήποτε και αν είναι. Στεκόμαστε μπροστά στον κόσμο, με όλο το του μεγαλείο και τα βάσανα, και λέμε ότι «έχουμε νόημα» - εμείς, που συμβάλουμε με έναν τρόπο για τη βελτίωση του κόσμου. Εμείς, που έχουμε δοθεί σε αυτό το παιχνίδι. Εμείς, που βελτιώνουμε τους σκοπούς του. Εμείς, που νοιαζόμαστε. Εμείς βρίσκουμε, με μεγάλη έκπληξη, ότι έχουμε πίστη στους εαυτούς μας».

Ο Nick Cave διατηρεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια την ιστοσελίδα Red Hand Files ως έναν τρόπο άμεσης επικοινωνίας με τους θαυμαστές του, δίνοντας πολλές φορές μακροσκελείς απαντήσεις σε δικές τους ερωτήσεις. Πρόσφατα είχε απαντήσει σε έναν θαυμαστή του ως προς το νόημα της ζωής, ενώ συζήτησε επίσης σχετικά με την απόφασή του να ξανα-αρχίσει να δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured