Ναταλία Πετρίτη

Ο πιο επιτυχημένος καλλιτέχνης του 21ου αιώνα ως προς την πώληση βινυλίων φαίνεται πως είναι ο David Bowie, με το θρυλικό συγκρότημα των Beatles να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις βινυλίων του Bowie για τα 2000s ανέρχονται στις 582,704 κόπιες, ενώ αυτές των Beatles αγγίζουν τις 535,596.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον chart analyst της εκπομπής Music Week, Alan Jones.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια ο Bowie τερματίζει πρώτος ως προς τις πωλήσεις βινυλίων κάθε έτους, εξαιτίας του γεγονότος ότι το διάστημα αυτό κυκλοφόρησαν πολλά επιτυχημένα reissues κλασικών δίσκων της καριέρας του. Πρόσφατα μάλιστα, ο «χαμένος» δίσκος του, Toy, έφτασε στο UK Top 5, έχοντας πάει ιδιαίτερα καλά σε πωλήσεις. Την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κυκλοφορίας του, μάλιστα, το Toy πούλησε 7.400 βινύλια.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 7 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν από αυτή στην οποία θα γιόρταζε ο Bowie τα 75α γενέθλιά του. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δίσκος πούλησε περισσότερα αντίτυπα από κάθε άλλον την εβδομάδα κυκλοφορίας του στη Βρετανία.

Τα νέα γύρω από τις πωλήσεις βινυλίων έρχονται τη στιγμή που γίνεται γνωστό ότι το συγκεκριμένο format κατάφερε να σημειώσει ανοδική πορεία για 15η συνεχόμενη χρονιά. Το BPI, μάλιστα, δήλωσε ότι οι πωλήσεις βινυλίου στη Βρετανία το 2021 ήταν και οι υψηλότερες των τελευταίων 30 ετών, παρά τα εκτεταμένα προβλήματα ως προς τις καθυστερήσεις διάφορων κυκλοφοριών.

Στις ΗΠΑ, το format του βινυλίου έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά τις πωλήσεις CD εδώ και δεκαετίες, ενώ σύμφωνα με το MRC και το Billboard, το 38.3% των πωλήσεων δίσκων της περασμένης χρονιάς ήταν σε μορφή βινυλίου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured