news.team

Μία ακόμα σημαντική απώλεια μετράει η αφρικανική μουσική, λίγες μόλις μέρες μετά τον θάνατο του Joseph Shabalala (δείτε εδώ), καθώς ο Τύπος της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι πέθανε ο Victor Olaiya σε νοσοκομείο του Lagos, στα 89 του χρόνια.

Γεννημένος σε μια οικογένεια με 24 παιδιά όταν ακόμα η Νιγηρία βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή, ο Olaiya μεγάλωσε με σημαντικές για την εποχή υλικές ανέσεις και στράφηκε στη μουσική ήδη από παιδί. Τελειώνοντας μάλιστα το σχολείο, ενώ είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στην Αμερική, προτίμησε τη ζωή του μουσικού, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των γονιών του.

Το 1952 μετακόμισε λοιπόν στο Lagos και έγινε τρομπετίστας στους Sammy Akpabot Band, αλλά ως το 1954 είχε πλέον το δικό του συγκρότημα, τους Cool Cats. Σημείο-καμπή στην πορεία αυτή ήταν η επιλογή τους ως της μπάντας που θα έπαιζε στον επίσημο χορό που παρέθεσε η αποικιακή κυβέρνηση προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄της Βρετανίας, στα πλαίσια της επίσκεψής της στη Νιγηρία (1956), γεγονός που τους άνοιξε τις πόρτες της δισκογραφίας (78 στροφές, τότε).

Στη δεκαετία του 1960 ο Olaiya έγινε πολύ δημοφιλής και αναγνωρίστηκε ως ευρηματικός μουσικός, ο οποίος πάντρεψε το highlife της Γκάνα με πρώιμα στοιχεία για ό,τι λίγο αργότερα θα αναγνωριζόταν ως afrobeat. Την κληρονομιά αυτή ανακάλυψε πολύ αργότερα και η Δύση, στα πλαίσια του world music «πυρετού» των 1990s, με τον Τύπο να βαφτίζει τον Olaiya ως «evil genius» του highlife.

Αν και στον 21ο αιώνα οι εμφανίσεις του στη δισκογραφία αραίωσαν, ο Olaiya διατέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών της Νιγηρίας, ενώ το 2012 έδωσε και μια μεγάλη συναυλία στο Λάγκος, γιορτάζοντας 60 χρόνια καριέρας. Τελευταία του παρουσία ήταν το 2013, όταν κυκλοφόρησε ένα remix στο "Baby Mi Da (Baby Jowo)", στο οποίο συνεισέφερε νέα φωνητικά ο δημοφιλής αστέρας του afrobeat 2Baba (τότε λεγόταν ακόμα 2face Idibia)

{youtube}OXVHAZi8mTU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured