Λίγοι Νοτιοαφρικανοί καλλιτέχνες βρήκαν τόσο μεγάλη απήχηση στη Δύση όσο ο Joseph Shabalala, τον οποίον πενθούν πλέον οι συμπατριώτες του, καθώς τα τοπικά μέσα έκαναν γνωστό τον θάνατό του σε νοσοκομείο της Πρετόρια, στα 78 του χρόνια. Φόρο τιμής, μάλιστα, απέδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, Cyril Ramaphosa.

Ο Shabalala ξεκίνησε τυχαία την καριέρα του στη μουσική, όταν τον άκουσαν οι Durban Choir να παίζει στον δρόμο, γοητεύοντας τους περαστικούς με την κιθάρα και τις σοπράνο ποιότητες της φωνής του. Εκείνος ωστόσο που τον ενθάρρυνε αποφασιστικά προς αυτήν την επαγγελματική κατεύθυνση ήταν ο Galiyane Hlatshwayo των The Highlanders -το μεγάλο του μουσικό ίνδαλμα. Έτσι, έστησε το 1959 το συγκρότημα Ezimnyama, που μετονομάστηκαν σε Ladysmith Black Mambazo τον Δεκέμβρη του 1960.

Οι Ladysmith Black Mambazo είναι πλέον κομμάτι της μοντέρνας pop ιστορίας, αφού ήταν αυτούς που προσέγγισε το 1986 ο Paul Simon, όταν ταξίδεψε στη Νότια Αφρική αναζητώντας συνεργάτες για το εμβληματικό του άλμπουμ Graceland. Όταν τους βρήκε ήταν ήδη ένα πετυχημένο γκρουπ, όμως η μεταξύ τους συνεργασία τους κατέστησε γνωστούς και στη Δύση, οδηγώντας σε σημαντικές πωλήσεις, αλλά και σε 5 συνολικά βραβεία Grammy.

Το γκρουπ τραντάχτηκε το 1991 από τη δολοφονία του Headman Shabalala -μέλους και αδερφού του Joseph Shabalala- η οποία φαίνεται να είχε ρατσιστικά κίνητρα. Επέζησαν ωστόσο του σοκ και συνέχισαν, αν και το 2002 τους χτύπησε νέα, μεγαλύτερη τραγωδία: ενώ ετοιμαζόταν να μπει στο σπίτι του στο Kloof με τη γυναίκα του Nellie, ένας άγνωστος άνδρας άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος τους. Ο Shabalala τραυματίστηκε στο χέρι προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη σύζυγό του, η οποία έπεσε όμως νεκρή. Η αστυνομία συνέλαβε τον Mboneni Mdunge για τη δολοφονία, όμως τότε ήταν που αποκαλύφθηκε η φρίκη: τον είχε πληρώσει για το έγκλημα ο θετός γιος τους Nkosinathi Shabalala.

Ο Shabalala επιβίωσε πάντως και από αυτό, ξαναπαντρεύτηκε και συνέχισε με τους Ladysmith Black Mambazo, παραμένοντας ενεργός μέχρι και σήμερα, αν και ήδη από το 2008 άφησε τα ηνία του γκρουπ στον γιο του Thamsanqa Shabalala.

{youtube}-I_T3XvzPaM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured