Στυλιανός Τζιρίτας

Ryoichi_Kurokawa_2

Εντός Στέγης, εκτός ορίων.Για τρίτη φορά στη Στέγη, το φεστιβάλ «των ορίων» εμφανίζει το πιο διεθνές, πλούσιο και ευρύ ως προς τις μουσικές κατευθύνσεις lineup.  

Η Στέγη, μετά την επιτυχημένες δύο διοργάνωση του Borderline Festival, ανοίγει ξανά τις πόρτες της στις νέες τάσεις της εναλλακτικής σύγχρονης μουσικής και υποδέχεται καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια μοναδική τριήμερη μουσική γιορτή, στις 26, 27 και 28 Απριλίου 2013, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Γιατί Borderline; Γιατί είναι η μεθόριος ανάμεσα στην ακαδημαϊκή προσέγγιση στο θόρυβο, στη συμμετοχική διαδικασία στον αυτοσχεδιασμό, στην αποδόμηση, στη συνάντηση ήχου και εικόνας, αναλογικού και ψηφιακού, προετοιμασμένου και αυτοσχεδιαστικού.

Στο φετινό Borderline θα δούμε: ένα τρομερό παιδί της νεοϋορκέζικης no wave σκηνής από τα τέλη των ‘70s, την Ikue Mori (των DNA) να μοιράζεται τη σκηνή με την Αμερικανίδα αρπίστα Zeena Parkins, με την οποία έχει –ή θα ήθελε να έχει- συνεργαστεί όλη η αβανγκαρντ• τρεις κορυφαίους Έλληνες αυτοσχεδιαστές –Coti, Βελιώτης & ILIOS- σε μια σύμπραξη προφητικής ελέω ονόματος έμπνευσης (Mohammad)• έναν ηλεκτροακουστικό συνθέτη (Kassel Jaeger) και μια δραστήρια φιγούρα της σύγχρονης ηλεκτρονικής και αυτοσχεδιαστικής σκηνής (Giuseppe Ielasi)• δύο Έλληνες που κινούνται μεταξύ Πηλίου και Βερολίνου (Θύμιος Ατζακάς και Αντώνης Ανισέγκος, ΣΩΜΑ) σε μια συνεργασία με τον εικαστικό bestbefore• από το Βερολίνο επίσης τον Ιάπωνα Ryoichi Kurokawa σε ένα πρωτοποριακό οπτικοακουστικό έργο• τον γκουρού Elliott Sharp να αποδομεί την τζαζ, παρέα με τον Γερμανό πολυοργανίστα Reinhold Friedl και ένα πολύ ενδιαφέρον ελληνικό νουέτο, με το όνομα Acte Vide.

***

Acte Vide (GR)|Kassel Jaeger (CH/FR) & Giuseppe Ielasi (IT)|Ryoichi Kurokawa (JAP)

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι Acte Vide είναι το αυτοσχεδιαστικό πρότζεκτ του Γιάννη Κοτσώνη (aka Sister Overdrive) και της Δανάης Στεφάνου. Εμφανίζονται σποραδικά live, συνήθως με πιάνο και υπολογιστή, αλλά και με φωνή, κρουστά και τυχαία αντικείμενα. Η Στεφάνου, μουσικός και μουσικολόγος, έχει σημαντική δράση στην αθηναϊκή μουσική σκηνή, είτε με τις διάφορες συνεργασίες της σε ζωντανές εμφανίσεις, είτε με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις της. Το ντουέτο έχει δημιουργήσει επίσης τον πολιτιστικό χώρο Knot Gallery, που φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται για την πειραματική διάθεση τους.

O Kassel Jaeger αποτελεί μέρος της G.R.M.[Oμάδα Μουσικών Ερευνών, ιδρυθείσα στα 1958, που περιελάμβανε στις τάξεις τις πρωτοπόρους μουσικούς, όπως ο Luc Ferrari, ο Pierre Schaeffer κι ο Iannis Xenakis] και έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με projects που καταπιάνονται με την επεξεργασία field recordings μαζί με αυτοσχεδιασμούς σε ποικίλα ακουστικά όργανα δημιουργώντας χαμηλών τόνων αφηρημένα, σχεδόν ‘’γυμνά’’ τοπία προς περιπλάνηση. Πρόσφατα, ο ήχος του αποκτά έναν πιο έντονο και δυναμικό χαρακτήρα με ευρεία χρήση ηλεκτρονικών πηγών και με σταθερά μελετημένη αντίληψη ως προς την εξέλιξη των συνθέσεων.

Ο Giuseppe Ielasi είναι μια δραστήρια φιγούρα στην σύγχρονη ηλεκτρονική και αυτοσχεδιαστική σκηνή εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε παίζοντας κιθάρα και περνώντας από μια φάση συνεργασιών σε αυτοσχεδιαστικά πλαίσια[Renato Rinaldi, Michel Doneda, κ.α.], ενώ αργότερα έστρεψε το ενδιαφέρον του στα solo projects όπου η κιθάρα παραμένει στο κέντρο της δημιουργίας του, μα συνδυάζεται με ηλεκτρονικά μέσα και μια αντίληψη αλληλεπίδρασης με τον  χώρο. Παράλληλα, ηχογραφεί μια σειρά αφηρημένα μελωδικών προσωπικών δίσκων, ενώ πλέον ασχολείται ιδιαίτερα με τις μηχανικές χροιές και τις δυνατότητες του ρυθμού στην μουσική του. Πρόσφατα, η editions Mego κυκλοφόρησε την πρώτη συνεργασία τους με τίτλο  ‘’Parallel/Grayscale’’ που αποτελεί σύνθεση της τωρινής προσέγγισης του καθενός.

Ο Ryoichi Kurokawa (κορυφαία φωτο) γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1978, αλλά εδώ και χρόνια έχει έδρα του το Βερολίνο. Οι παραστάσεις του είναι εντυπωσιακές, κυρίως για το οπτικό τους αποτέλεσμα που είναι αναπάντεχο. Το έργο που θα παρουσιάσει στην Αθήνα είναι το “Syn”.

***

ΣΩΜΑ + bestbefore (GR) | Bernier & Messier (CAN) | Ikue Mori (JAP) & Zeena Parkins (USA)

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Το ΣΩΜΑ έλαβε την υπόστασή του στο Βερολίνο το 2005. Ωστόσο, οι δύο μουσικοί πίσω από αυτό είναι από τους πιο δραστήριους στην ελληνική σύγχρονη μουσική. Ο Αντώνης Ανισέγκος (πιάνο) έχει εμφανιστεί στη Στέγη και με ένα άλλο πρότζεκτ, που διατηρεί με τα αδέλφια του, το Trio IAMA. Ο Θύμιος Ατζακάς (ούτι, κιθάρες), από την άλλη πλευρά, είναι μία εκ των ψυχών πίσω από το Μουσικό Χωριό του Πηλίου, τη δραστηριότητα του οποίου επίσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε φέτος στη Στέγη. Ως ΣΩΜΑ, κάνουν ποικίλες συμπράξεις, με αφετηρία τον αυτοσχεδιασμό. Αυτή τη φορά μαζί τους θα είναι ένας εικαστικός, ο Αντρέας Καραουλάνης (aka bestbefore). Το καναδικό ντουέτο του Nicolas Bernier και του Martin Messier δίνει εντυπωσιακές και αναπάντεχες παραστάσεις. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή των ήχων τους, τους οποίους επεξεργάζονται ηλεκτρονικά, είναι τα πιο απλά καθημερινά αντικείμενα, ρολόγια, μαχαίρια, μηχανικά εργαλεία. Ακόμα και την καθημερινή χρήση μιας κουζίνας έχουν χρησιμοποιήσει σε πρότζεκτ.

Μια ιστορική φυσιογνωμία του φετινού φεστιβάλ, η Ikue Mori, γεννήθηκε στο Τόκυο και το ξέσπασμα της πανκ πυροδότησε το ενδιαφέρον της για τη μουσική. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, έμαθε ντραμς και συνδημιούργησε με τον Arto Lindsay τους DNA, ένα από τα συγκροτήματα που επηρέασαν την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αγγλίας και των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες. Μετά τη διάλυσή τους αφοσιώθηκε ενεργά στην πειραματική μουσική.

zeena-parkins_ikue-mori_gal_1

H Zeen Parkins γεννήθηκε στο Ντητρόιτ αλλά εγκαταστάθηκε κι αυτή στο Μεγάλο Μήλο, το 1984, για να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων της πειραματικής μουσικής. Οι συνεργασίες της άπειρες: Bjork, Lee Ranaldo, Fred Firth, Yoko Ono, Anthony Braxton, Matmos, John Zorn.

***

Mohammad (GR) | Reinhold Friedl (GER) & Elliott Sharp (USA)

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Tο όνομα Mohammad στεγάζει τρία κορυφαία ονόματα της ελληνικής πειραματικής μουσικής. Ο Coti (κοντραμπάσο) έγινε γνωστός κυρίως ως ο ιθύνων ηχητικός νους στους Στέρεο Νόβα. Υπήρξε όμως συνάμα από τους πρωτοπόρους της ambient στη χώρα μας και από τους περιζήτητους παραγωγούς, ενώ αρκετά νωρίτερα είχε συμμετάσχει και σε ροκ συγκροτήματα ως μπασίστας. Ο Νίκος Βελιώτης (τσέλο) έγινε γνωστός από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα και από τις διάφορες καλλιτεχνικές συμπράξεις του, αλλά κι αυτός έχει το ροκ παρελθόν του, τους In Trance 95. Τέλος, ο ILIOSέχει μια πορεία 20 χρόνων, με συνεργασίες σε ποικίλα μέσα. Το κοινό τους σχήμα αποτελεί καταστάλαγμα της ατομικής πορείας του καθενός στο χρόνο.

ElliottSharp_galO Elliott Sharp (φωτο #2) είναι η πιο εμβληματική μορφή του φετινού Borderline. Δεινός πολυοργανίστας, παίζει με άνεση κιθάρες (ενίοτε με δύο μπράτσα, μπάσο-κιθάρα), σαξόφωνα, κλαρινέτο, οκτάχορδο μπάσο κλπ. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην πειραματική σκηνή της Νέας Υόρκης, έχει συνεργαστεί σχεδόν με άπαντες της σκηνής αυτής, έχει κυκλοφορήσει περίπου εκατό δίσκους (από τζαζ και μπλουζ έως no wave, θόρυβο και τέκνο), υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε λάπτοπ πάνω στη σκηνή και συχνά υιοθετεί αλγορίθμους και ακολουθίες Φιμπονάτσι στις συνθέσεις του. Σε αυτή τη συναυλία θα έχει στο πλάι του έναν εξαιρετικό Γερμανό πιανίστα, τον Reinhold Friedl, ιδρυτή και leader του Zeitkratzer, ενός από τα πλέον πλουραλιστικά σύνολα της σύγχρονης εποχής.

***

Μικρή Σκηνή Ώρα έναρξης: 21:00 Εισιτήριο μίας μέρας: 15 € | Φοιτ. 10€ Εισιτήριο διημέρου: 21 € | Φοιτ. 14 € Εισιτήριο τριημέρου: 27 € | Φοιτ. 18 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00) Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας. Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.   Εκδοτήρια εισιτηρίων: ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ  και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ  , τα καταστήματα τα καταστήματα το βιβλιοπωλείο     και τα μηχανήματα   σε επιλεγμένα καταστήματα της  . Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση. Πάρκινγκ στη Στέγη Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου) Μόνο 5 € / 3 ώρες Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00 Τηλ.: 2130.023.192

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured