Αναστασία Τουρούτογλου

 

ELAIώNAS FESTIVAL 2015

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-17 ΜΑΪΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ    

Είτε λόγω κρίσης είτε χάριν της «ανάπτυξης» τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα βιώνουμε μια σύγχυση. Παρακολουθούμε την αδίστακτη διόγκωση μιας μεγαλούπολης χωρίς κανένα σεβασμό όχι μόνο σε μία στοιχειώδη αισθητική, αλλά ούτε και στα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάντια του σημερινού Ελαιώνα. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έχει μετατραπεί σε τόπο «απόρριψης», όπως τον χαρακτηρίζει ο Χρήστος Καρακέπελης στο συγκλονιστικό ντοκυμανταίρ του «Η πρώτη ύλη». Ένα εκσυγχρονισμένο εργοτάξιο σκλάβων. Δουλεία αλλά modern!… Νόμιμα, τακτοποιημένα. Scrap, sex trafficking, βιομηχανίες θανάτου, σκυλάδικα, βρώμικο κρέας. 

Εκεί όπου άλλοτε υπήρχε το ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς. Κάθε ελιά αυτού του άλσους ήταν δέντρο ιερό, όλη δε η περιοχή του Ελαιώνα, πολύ πιο ευρεία από τη σημερινή, ένας τόπος λατρείας και πνευματικής άνθισης, φορέας των «θρύλων και των παραδόσεων των αιώνων», όπως τόσο συγκινητικά γράφει ο Δ. Γρ. Καμπούρογλου στον «Αναδρομάρη της Αττικής.» Αυτό το βιβλίο ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί το ELAIώNAS FESTIVAL 2015.  

Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας σκηνοθέτες, μουσικούς, εικαστικούς, φωτογράφους, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ακτιβιστές και δημοσιογράφους σ΄ ένα μαραθώνιο εκδηλώσεων: 7 θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, 30 συναυλιών, 8 προβολών ταινιών, έκθεσης βιβλίου, εικαστικών και φωτογραφίας αλλά και ομιλιών σχετικά με την περιοχή του Ελαιώνα, τη μεγάλη ιστορία του και τη σύγχρονη πραγματικότητα.  

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα μήνα με κύρια έδρα το Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος.

 

ELAIώNAS FESTIVAL 2015

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης

Δημιουργική ομάδα: Ρούλα Νικολάου, Παυλίνα Ζάχρα,  Μενέλαος Κυπαρίσσης, Άρης Ασπρούλης. 

Καλλιτεχνικοί – επιστημονικοί συνεργάτες: Σίσσυ Παπαθανασίου, Λαοκρατία Λάκκα, Πανδώρα Μουρίκη, Αναστασία Γεωργάκη. 

 

* Ελεύθερη είσοδος στις ομιλίες, τα δρώμενα, τα θεατρικά αναλόγια και τις προβολές. 

* Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με έργα των Σεμίρα Μανωλάκη, Γιάννη Λάσκαρη και Alex Kat. 

* Έκθεση βιβλίου «Βιβλία για διάβασμα» από τη νέα πλατφόρμα  Fairead. 

* Έκθεση ζωγραφικής από φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ.   

Δείτε αναλυτικό το πρόγραμμα του φεστιβάλ κάνοντας κλικ εδώ.

 

Αν θέλετε να δείτε παρακολουθήσετε το φεστιβάλ μπορείτε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμός του avopolis.gr για 3 διπλές προσκλήσεις για τις 7,τις 8 ή τις 9 Μαΐου στέλνοντας e-mail με το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας και την ημέρα που προτιμάτε στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. γράφοντας στο θέμα "Διαγωνισμός ΕΛΑΙΩΝΑΣ", μέχρι την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 13.00.

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω mail.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured