Οι ταινίες της εβδομάδας: Νύχτα Πρεμιέρας το Καλοκαίρι του '85 με Γεύση Απιστίας

Κάθε Πέμπτη η Ναταλία Πετρίτη θα βλέπει τη ζωή στο κινηματογραφικό πανί. Αυτή την εβδομάδα (5-11/8), βλέπει τις νέες ταινίες των Francois Ozon και Christoffer Boe αλλά και τις παλιές των Francois Truffaut και John Cassavetes.

Μετράτε αντίστροφα για την απόβαση στα νησιά; Έχετε ήδη φτάσει στο εξοχικό σας εδώ και μέρες και βρίσκεστε στην απόλυτη ζεν φάση; Ή μήπως αυτό το καλοκαίρι θα το περάσετε στην καυτή Αθήνα και αναζητάτε μέσα αποσυμπίεσης και διασκέδασης σε μια πόλη που μέρα με τη μέρα ερημώνει; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, το Avopolis είναι εδώ για να σας παρουσιάσει τις ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτήν την Πέμπτη, τόσο σε κλειστές αίθουσες, όσο και στα θερινά σε όλη την επικράτεια. Καλές προβολές!

 

Καλοκαίρι ’85 (Ete ’85)  του Francois Ozon

 

 

Γαλλία, 2020
100 λεπτά
Tanweer

Ο 16χρονος Άλεξ σώζεται την τελευταία στιγμή, όταν ένα μεγαλύτερο αγόρι επεμβαίνει ώστε να μην βυθιστεί μαζί με το μικρό ιστιοπλοϊκό του, κοντά στις ακτές της Νορμανδίας. Αμέσως ο ίδιος και ο Νταβίντ θα αναπτύξουν μια ζεστή φιλία η οποία σύντομα όμως θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο, πολύ πιο δυνατό και συνάμα επικίνδυνο.

Ο υποψήφιος για BAFTA, Francois Ozon, των 8 Γυναικών, της Πισίνας και της Νέας και Όμορφης επιστρέφει με ένα coming-of-age φιλμ γεμάτο νεανικό ερωτισμό, αλλά και νοσταλγία, βασισμένο στο βιβλίο του Aidan Chambers, Dance on My Grave. Γυρισμένο με εμφανή ρετρό διάθεση, αλλά και με έντονα μελαγχολικά στοιχεία, το Καλοκαίρι ’85 είναι μια ταινία για τις πρώτες αγάπες, αλλά και την βαριά συνειδητοποίηση ότι ζούμε ακριβώς όπως ονειρευόμαστε: μόνοι. Στα συν της ταινίας το soundtrack με κομμάτια από τους Cure μέχρι τους Bananarama και τον Rod Stewart.  

 

Η Γεύση της Απιστίας (A Taste of Hunger) του Christoffer Boe

⭐⭐⭐

 

Δανία, Σουηδία, 2021
100 λεπτά
Rosebud 21

Το εστιατόριο Malus είναι σικάτο και hip και βρίσκεται στη Δανία, έναν από τους πιο hot γαστριμαργικούς προορισμούς στο παγκόσμιο στερέωμα. Ιδιοκτήτες του είναι η Maggie και ο Karsten, ζευγάρι και στη ζωή, η επιτυχία των οποίων έχει επισφραγιστεί με την απόκτηση των δυο τους παιδιών. Όταν όμως οι δυο τους αποφασίσουν πως χρειάζονται οπωσδήποτε ένα αστέρι Michelin για να απογειωθεί η καριέρα τους και η φήμη του εστιατορίου τους, θα θυσιάσουν τα πάντα με πολύ υψηλό τίμημα.

Η επιστροφή του Christoffer Boe της Ερωτικής Αναπαράστασης είναι ένα πολυδιάστατο, καλοδουλεμένο και στυλιζαρισμένο δράμα, με δυνατές ερμηνείες και έξυπνους διαλόγους, και τον Nikolaj Coster-Waldau, που οι περισσότεροι γνωρίσαμε από το Game of Thrones, σε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο για τον ίδιο. Μια εξαιρετική επιλογή για θερινό σινεμά.

 

Αδέρφια σε Σύγκρουση (Rams) του Jeremy Sims

 

Αυστραλία, 2020
115 λεπτά

Δύο αδέρφια ζουν σε διπλανά κτήματα σε μια ισλανδική κοιλάδα μακριά από τον πολιτισμό, έχουν, όμως, να μιλήσουν μεταξύ τους 40 χρόνια. Μια επικίνδυνη για τα κοπάδια τους αρρώστια, όμως, θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα και θα αναγκαστούν να επαναπροσδιορίσουν κάποια πράγματα για να σώσουν τα πρόβατά τους.

Ο Jeremy Sims επιχειρεί το αγγλόφωνο remake των Δεσμών Αίματος του Grímur Hákonarson, που κέρδισε πριν από έξι χρόνια τις εντυπώσεις, τόσο στις Κάννες, όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου απέσπασε το Χρυσό Αλέξανδρο. Ένα συγκινητικό δράμα για τις αδερφικές σχέσεις σε κρίση, με γλυκόπικρα στοιχεία και την απαραίτητη δόση μαύρου χιούμορ, με τους Sam Neill και Michael Caton στο ρόλο των δύο αδερφών.

 

Παίζονται επίσης:

 

Κουνιάδοι (Brothers in Law) του Tonio Lopez  (95 λεπτά, Odeon)
Ο Εδουάρδο και ο κουνιάδος του χρειάζονται επειγόντως χρήματα, μετά από μία αποτυχημένη επιχειρηματική συμφωνία και απαγάγουν τον Μοδέστο, κουνιάδο της Αλίσια, της επιχειρηματία που τους προκάλεσε όλα τους τα προβλήματα. Το σημαντικότερο πρόβλημα; Η Αλίσια δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει.

 

Ο Διάσημος Κλέφτης Twist (Twist) του Martin Owen (Ηνωμένο Βασίλειο, 2021, 88 λεπτά, Spentzos Film)
Ο κλασικός χαρακτήρας της βρετανικής λογοτεχνίας αποκτά ένα σύγχρονο…twist και μας μεταφέρει στο Λονδίνο του σήμερα, όπου ο Όλιβερ Τουίστ είναι μέλος μιας συμμορίας νέων που αλωνίζει στους δρόμους. Στο ρόλο του ντικενσιανού χαρακτήρα ο Raf Law, γιος του Jude Law.

 

Τα 400 Χτυπήματα (Les Quatre Cents Coups)  του Francois Truffaut (Γαλλία, 99 λεπτά, Summer Classics)
Το "faire les 400 coups" είναι μια γαλλική έκφραση που σημαίνει «κάνω κάθε είδους αταξία χωρίς να τηρώ τους νόμους και τους κανόνες». Όταν ο δεκατριάχρονος Αντουάν τιμωρείται άδικα στο σχολείο από τον καθηγητή του, αποφασίζει να ακολουθήσει τον φίλο του Ρενέ και να κάνουν κοπάνα, αλλά στο τέλος της διασκεδαστικής του μέρας αναγκάζεται να επιστρέψει στους κυκλοθυμικούς και μη-διαθέσιμους γονείς του. Τα πράγματα χειροτερεύουν τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι κι ο Αντουάν για να χρηματοδοτήσει την απόπειρά του να το σκάσει κλέβει μια γραφομηχανή από το γραφείο του πατριού του, καταλήγοντας σε ένα αναμορφωτήριο απ' όπου το σκάει τρέχοντας, μέχρι να δει για πρώτη φορά τον ωκεανό.

Η ταινία απέσπασε υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα και βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών του 1959, ενώ ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 1960. Σε επανέκδοση με νέες αποκατεστημένες κόπιες.

 

Νύχτα Πρεμιέρας (Opening Night) του John Cassavetes (ΗΠΑ, 1977, 144 λεπτά, Bibliotheque)
Η ζωή της σταρ του Μπρόντγουεϊ, Myrtle Gordon, θα αλλάξει βιαίως, όταν μια από τις θαυμάστριές της θα σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα μπροστά στα μάτια της, στην προσπάθειά της να συναντήσει την αγαπημένη της ηθοποιό. Μετά το τραγικό συμβάν θα επέλθει ένας νευρικός κλονισμός, αλλά και η αναθεώρηση ολόκληρης της μέχρι τότε πορείας της. Η Gena Rowlands σε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας της σε μια άχαστη καλοκαιρινή επανέκδοση. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured