Η αλήθεια είναι πως η αναζήτηση παρηγοριάς μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών και την έναρξη ακόμη μιας εργασιακής σεζόν, αποτελεί δύσκολη πίστα. Tα Σαββατοκύριακα εκτός πόλης μέχρι τον βαθύ Σεπτέμβριο, αλλά και τα καθιερωμένα πολιτιστικά events του φθινοπώρου όπου συναντάμε φίλους και γνωστούς, αποτελούν, ωστόσο, το απαραίτητο «καύσιμο» για να την παλέψουμε στην επιστροφή στο γραφείο. Το ίδιο βοηθητικές είναι και οι σειρές που θα συνεχίσουμε να binge-άρουμε τα απογεύματα μετά τη δουλειά, με τα workplace sitcoms να έχουν φυσικά την τιμητική τους. Να λοιπόν και επτά αγαπημένα από αυτά, για much needed γέλιο και χαλάρωση, πριν αρχίσουμε να πνιγόμαστε πάλι στα mails και τα deadlines.

 

Scrubs (2001–2010)

scrubs

Όταν λέμε workplace sitcom ίσως το περιβάλλον ενός νοσοκομείου δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, κι όμως το Scrubs κατάφερε και με το παραπάνω να φιγουράρει στο πάνθεον της κατηγορίας μετά από εννιά ολόκληρες σεζόν. Μέσα από τα μάτια του J.D., της αγαπημένης δηλαδή indie φιγούρας του Zach Braff, οι θεατές μπαίνουν για τα καλά στον κόσμο μιας ομάδας νεαρών γιατρών που προσπαθεί να την παλέψει στα επαγγελματικά της, αλλά και στα ταραχώδη ερωτικά της. Και πέρα από το πανέξυπνο χιούμορ της, η σειρά χαρίζει και μερικές στιγμές συγκίνησης που δύσκολα θα ξεχαστούν όταν θα την έχετε πια καταβροχθίσει.

 

30 Rock (2006–2013)

30-rock

Μερικοί χώροι εργασίας είναι απλώς πιο λαμπεροί – και φυσικά ξεκαρδιστικοί – από άλλους, και στο 30 Rock αυτό το εμπεδώνουμε για τα καλά. Η ιδιοφυής Tina Fey σατιρίζει την εμπειρία συμμετοχής της στο Saturday Night Live, δημιουργώντας ένα απολαυστικό sitcom όπου η ίδια πρωταγωνιστεί ως η σεναριογράφος και showrunner μιας sketch-comedy τηλεοπτικής σειράς. H Liz Lemon, όπως εκείνη ονομάζεται, θα αναγκαστεί όμως να συνεργαστεί με έναν απαιτητικό και δημιουργό διαρκών προβλημάτων Alec Baldwin, που ερμηνεύει τον πρόεδρο του καναλιού που η σειρά προβάλλεται, φροντίζοντας παράλληλα για τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές της. Και φυσικά το γέλιο στο τηλεοπτικό πλατό δεν έχει σταματημό στις επτά σεζόν της σειράς, με ένα φινάλε που κλείνει μάλιστα την ιστορία με τον καλύτερο τρόπο.

 

Parks and Recreation (2009–2015)

parks-and-recreation-750x500

Amy Poehler, Nick Offerman, Aubrey Plaza, Aziz Ansari, Rashida Jones, Chris Pratt, Paul Schneider. Τα ονόματα και μόνο των πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών του Parks and Recreation είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για ένα από τα πιο ξεκαρδιστικά workplace sitcoms και mockumentaries πολιτικής σάτιρας όλων των εποχών. Στη σειρά μεταφερόμαστε στο fictional Pawnee της Indiana, όπου η Amy Poehler στον ρόλο της Leslie Knope εργάζεται σε ένα μικρό κρατικό παράρτημα διαχείρισης της γραφειοκρατίας σχετικά με τα πάρκα και τους χώρους αναψυχής της περιοχής. Και με τον οπτιμισμό και τη θετική ενέργεια να αναβλύζουν από μέσα της, προσπαθεί διαρκώς να εμπνεύσει τους συνεργάτες της ότι... όλα μπορούν να συμβούν. Όλα αυτά, σε μια σειρά που δεν ξέρουμε πόσο υλικό για memes χάρισε στο διαδίκτυο στις έξι σεζόν της.

 

Party Down (2009–2010, 2023)

partydown

Διακόπηκε μετά από μόλις δύο σεζόν παρά το γεγονός ότι αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, όμως για καλή μας τύχη επέστρεψε με ακόμη μια το 2023, σχεδόν 15 χρόνια μετά. Το Party Down αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα sitcoms της κατηγορίας του, παρότι παραγνωρισμένο, και σε αυτό παρακολουθούμε μια παρέα σεναριογράφων και ηθοποιών που κυνηγούν το όνειρό τους στο Hollywood, όσο εργάζονται παρέα σε μια εκκεντρική εταιρία catering για τα προς το ζην. Και σε κάθε ένα από τα επεισόδια της σειράς, μεταφερόμαστε σε διαφορετικό event που πρέπει να διοργανώσει η εταιρία, που όπως είναι αναμενόμενο είναι γεμάτο από ξεκαρδιστικά ευτράπελα.

 

Superstore (2015–2021)

superstorew

Η America Ferrera πρωταγωνιστεί στο Superstore του 2015, όπου μεταφερόμαστε στον θαυμαστό κόσμο του εμπορίου και της καθημερινότητας των υπαλλήλων ενός megastore στο St. Louis των ΗΠΑ, από αυτά όπου μπορεί κανείς να βρει από βρεφικές κρέμες μέχρι… πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και όσο οι βάρδιες, οι βιτρίνες και τα ταμπελάκια στα προϊόντα αλλάζουν στο υποκατάστημα της φανταστικής αλυσίδας Cloud 9, οι θεατές παρακολουθούν σκηνές που φέρνουν γέλια μέχρι δακρύων, με ζόρικους πελάτες, την περίοδο του COVID-19 και το αποτύπωμά της στο εμπόριο και πολλά ακόμη.

 

Abbott Elementary (2021–σήμερα)

abbott-elem

Η ανερχόμενη και πολυτάλαντη stand-up comedian, Quinta Brunson, πρωταγωνιστεί σε ένα από τα καλύτερα mockumentary-style sitcoms της πρόσφατης τηλεοπτικής σοδειάς, το Abbott Elementary. Σε αυτό, οι θεατές μεταφέρονται σε ένα υποστελεχωμένο και με ελάχιστους πόρους δημοτικό σχολείο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή των ΗΠΑ, όπου δάσκαλοι και δασκάλες προσπαθούν να κάνουν το ακατόρθωτο με τα λίγα μέσα που διαθέτουν. Και όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι δυσκολίες της καθημερινότητας βρίσκουν πάντα τον τρόπο για να χαρίσουν άπλετο γέλιο.

 

Τhe Office (2005–2013)

o

Για το τέλος, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των workplace sitcoms – αλλά και των sitcoms γενικότερα – το εξαιρετικό αμερικανικό The Office. Βασισμένο στην ομώνυμη βρετανική σειρά του Ricky Gervais και με κεντρικό πρωταγωνιστή έναν Steve Carell που άφησε εποχή στον ρόλο του ως Michael Scott, το Office μας μεταφέρει στην καθημερινότητα του γραφείου της εταιρίας Dunder Mifflin Paper και στο 9-με-5 των μοναδικών χαρακτήρων του, που δεν ξέρουμε πόσες φορές έχουμε κάνει rewatch ανά τα χρόνια. Για να νικήσουμε τα blues της επιστροφής μας στο γραφείο, αποτελεί το απόλυτο σφηνάκι σεροτονίνης της τηλεοπτικής ιστορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=cRpbuYnHWQY

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured