Ξεκίνησε το 1986 σαν μια μάχη μεταξύ βελγικών και ολλανδικών συγκροτημάτων. Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, το μουσικό φεστιβάλ και συνέδριο EuroSonic Noorderslag έχει γίνει ο σημαντικότερος ετήσιος τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συναυλιών, αποτελώντας το καλύτερο μέρος για να ανακαλύψει κανείς τα ονόματα της επερχόμενης φεστιβαλικής σαιζόν. Η κατά τα άλλα ήρεμη φοιτητική πόλη του Χρόνινγκεν γεμίζει έτσι με ατζέντηδες, bookers, διοργανωτές και εκπροσώπους ΜΜΕ, οι οποίοι διαβαίνουν στο κέντρο της υπό την επήρεια του γνωστού ολλανδικού αλκοολούχου ποτού στα πράσινα κουτάκια. Μοναδικός σκοπός τους, η συνεχής περιφορά σε δεκάδες συναυλιακούς χώρους ώστε να παρακολουθήσουν περισσότερα από 250 live κατά τη διάρκεια τριών μόλις ημερών. Φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική σκηνή και βιομηχανία της Νορβηγίας, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να έχουν την τύχη – πέρα από τις συμβατικές διαλέξεις – να παρακολουθήσουν και σεμινάρια με τίτλους όπως «Η αλήθεια για το νορβηγικό Extreme και Black Metal».

Κι ενώ ακόμα έξω το χιόνι δεν είχε λιώσει και με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, οι Marina & The Diamonds πήραν θέση πάνω στη σκηνή του Huize Maas. Η Ελληνοουαλή Μαρίνα Διαμαντή επέδειξε τις εντυπωσιακές φωνητικές δυνατότητες της, αλλά το κοινό αποδείχθηκε τελικά δύσπιστο. Παρακάτω, οι post-hardcore/alternative Βερολινέζοι Sometree εξέπληξαν ευχάριστα με τον καλομελετημένο θόρυβό τους, σε αντίθεση με τους μέτριους Σουηδούς Name The Pet και τους dance-pop ρυθμούς τους.

Λίγο αργότερα η Anne Lise Frokedal κέρδισε όλες τις εντυπώσεις στο Vindicat. Η εγκέφαλος πίσω από τους Harrys Gym από το Όσλο αποπνέει μια περίεργη αύρα κομψότητας με το λευκό αναγεννησιακό πουκάμισό της. Μαζί με τους υπόλοιπους Harrys Gym αποστόμωσε τους πάντες με ένα αψεγάδιαστα εκτελεσμένο σετ, γεμάτο ένταση και μελαγχολικές μελωδίες. Ομολογουμένως δεν είχα καμία προσδοκία από τον Γάλλο Sliimy, ο οποίος όμως αποδείχτηκε τελικά πολύ διασκεδαστικός, ενώ οι (επίσης Νορβηγοί) Megaphonic Thrift τα έσπασαν κανονικά α-λα-Nirvana στο τέλος του φωνακλάδικου alternative σόου τους.

Το βράδυ της Παρασκευής, το άνοιγμα του προγράμματος έκαναν οι Ισλανδοί progsters Agent Fresco, μεταφράζοντας άλγεβρα σε μουσική. Τα τέσσερα τέταρτα αποτελούν άγνωστη έννοια για αυτούς – μάλλον μια κουραστική υπόθεση για τους μη λάτρεις του είδους. Αντιθέτως, πολυαναμενόμενη η εμφάνιση – με νέο υλικό – των noisepop/shoegaze Serena Maneesh, που είχαν κάνει μεγάλη αίσθηση το 2005 με το ντεμπούτο τους στη 4AD. Ο χώρος αποδείχθηκε λίγο μεγάλος για αυτούς και προς το τέλος φάνηκαν αποκαρδιωμένοι. Παρόλα αυτά, τα ονειρικά ηχοτοπία τους παρέμειναν μεγαλεπήβολα, καθιστώντας τους ένα τέλειο crossover μεταξύ των Sonic Youth και των Slowdive. Το κλείσιμο της αυλαίας του φετινού EuroSonic Noorderslag ανέλαβαν οι τρελαμένοι Ισλανδοί FM Belfast, οι οποίοι – διασκευάζοντας σε ξέφρενες χορευτικές εκδόσεις τα “Welcome To The Jungle” και “Killing In The Name Of” φορώντας μόνο τα.. εσώρουχά τους – έκαναν τους πάντες να χοροπηδούν!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured