View More

Οι Kraftwerk στο GFest (18/6/2005)

Δίχως το live του Σαββάτου δεν θα υπήρχε εκείνο το ακατάπαυστο ρίγος, δεν θα υπήρχαν εκείνες οι αναμνήσεις που βγήκαν στην επιφάνεια, ούτε φυσικά η επιθυμία η συγκεκριμένη συναυλιακή εμπειρία να επαναληφθεί κάποια στιγμή μελλοντικά.

Χώρος
Beach Volley Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής
18/6/2005
avopolis.team
avopolis.team

Κείμενο: Γιώργος Γεωργούσης
Photos: LiveAlive Pictures / Kissadjekian


Δίχως τους Kraftwerk αρκετά πράγματα στη μουσική του σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δίχως το live του Σαββάτου δεν θα υπήρχε εκείνο το ακατάπαυστο ρίγος, δεν θα υπήρχαν εκείνες οι αναμνήσεις που βγήκαν στην επιφάνεια, ούτε φυσικά η επιθυμία η συγκεκριμένη συναυλιακή εμπειρία να επαναληφθεί κάποια στιγμή μελλοντικά.

Η αρχή ήταν εντυπωσιακή. ‘The man machine’! Αναμφισβήτητα η ΙΔΑΝΙΚΗ αρχή. Οι Kraftwerk βγαίνουν πίσω από τα laptop τους, μέσα στα κουστούμια τους, σαν επιστήμονες του παλιού σοβιετικού μπλοκ λίγο πριν μια πυρηνική δοκιμή. Το video art που παίζει από πίσω είναι εσκεμμένα κάπου ανάμεσα στο μινιμαλισμό και την τεχνοτροπία που υπήρχε πολλά χρόνια πίσω.‘Tour de France’, εις διπλούν μάλιστα, έτσι για να μην λησμονηθεί η μεγάλη αγάπη για την ποδηλασία. Κάπου στη μέση της συγκεκριμένης ενότητας και μέχρι πριν το ‘Model’ ήταν το μοναδικό μέρος της συναυλίας που αισθανόμουν, σκεφτόμουν και συμπεριφερόμουν κανονικά. Τα ‘Neon lights’ και ‘Autobahn’ ξεσηκώνουν το κοινό, αλλά το ‘Model’ το πάει αρκετά βήματα πιο πέρα.

Το ‘Radioactivity’ ήταν ένα σοκ. Σίγουρα ανήκει στις συγκλονιστικότερες μεμονωμένες συναυλιακές εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι τώρα. Και κατά πάσα πιθανότητα και πολλών άλλων… Η ώρα του ‘Trans Europe Express’ φτάνει αλλά εγώ σκέφτομαι ακόμα τι είχε γίνει μπροστά στα μάτια μου πέντε λεπτά νωρίτερα.Το ‘Robots’ βρίσκει τους Kraftwerk εκτός σκηνής και τα τέσσερα ρομπότ στη θέση τους. Τα μέλη επιστρέφουν με τις γνωστές διαστημικές στολές και παραμένουν στιλιστικά έτσι μέχρι και το τέλος της συναυλίας. ‘Music non stop’ από το Electric café του ’86, οι Kraftwerk φεύγουν ένας-ένας με διαφορά μερικών λεπτών και τέλος. Δύο ώρες ακριβώς. Γεμάτες δεκάδες συναισθήματα, μερικά από τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια σε ένα live που δύσκολο να ξεχάσουμε στο άμεσο μέλλον. Αν βέβαια μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ ένα τέτοιο live.

Υ.Γ.: Και τι δεν θα έδινα να άκουγα και το ‘Metropolis’…

Δείτε εδώ την εμφάνισή τους:

https://www.youtube.com/watch?v=kdVnrEJWYIs

Και μια ολόκληρη εμφάνιση από το 2005:

Click εδώ για να διαβάσετε για την εμφάνισή τους στη Μονή Λαζαριστών.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Liz Harris και ο Πάνος Αλεξιάδης κατέρριψαν τα στερεότυπα της live συνθήκης καλώντας σε ένα ...

O Αλέξανδρος Τοπιντζής βρέθηκε στην live παρουσίαση του νέου δίσκου των Sworr. με τίτλο Honest στο

Στο live των Paradise Lost το βράδυ της Κυριακής 17 Απριλίου στο Fuzz Live Music Club

FEATURED TODAY

Από την εποχή που η Παρθένος Μαρία μύρισε τον κρίνο (με τις γνωστές συνέπειες) τελείωσε η ιστορία της παρθενογένεσης για το ανθρώπινο είδος...

(αναδημοσίευση από το Sonik)

Το νέο βιβλίο της best seller σειράς επιστολογραφίας είναι αφιερωμένο στη μουσική και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Archive. 

Εν είδει προλόγου και επεξηγήσεων: επιλέχτηκε η λέξη «χαμένοι», αντί του «αδικημένοι», «υποτιμημένοι», «εγκληματικά αγνοημένοι».... αφενός μεν γιατί οι περισσότεροι από τους παρακάτω δίσκους έτυχαν κριτικής αναγνώρισης, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε με καθυστέρηση, αφετέρου δε επειδή κάποιοι από αυτούς συνάντησαν ακόμη και ικανή εμπορική επιτυχία ή έστω αναγνωρισιμότητα.

Top
0
Shares