«Πάνε 6 χρόνια από τότε που τραγούδησα εδώ και είχα πει τότε ότι δεν θα ξανάρθω», μάς είπε σε κάποια στιγμή της προχθεσινής της εμφάνισης η Νάνα Μούσχουρη. «Αλλά ξαναήρθα...» συμπλήρωσε, σηκώνοντας ελαφρά τα χέρια· σα να έλεγε «τι να έκανα δηλαδή, να καθόμουνα σπίτι μου;».
 
Τον προσεχή Οκτώβριο, η παγκόσμιας ακτινοβολίας ερμηνεύτρια θα κλείσει τα 80 –εξ ου και η τρέχουσα διεθνής σειρά συναυλιών έχει τον τίτλο "The Happy Birthday Tour". Υπήρχαν όμως κι άλλες επέτειοι τις οποίες θέλησε να γιορτάσει η Μούσχουρη με την εν λόγω εμφάνισή της: τα 30 χρόνια από τότε που ουσιαστικά επανεγκαινίασε το Ηρώδειο λ.χ., ή τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο «Ελπίδα», όπου και θα κατέληγε μέρος των εσόδων της βραδιάς. Γύρω από αυτές, η λευκοντυμένη ερμηνεύτρια αφηγήθηκε κάμποσες ιστορίες ανάμεσα στα τραγούδια. Μακρηγορώντας πολλές φορές, αλλά πάντα με μια λεπτή, χιουμοριστική και αυτοσαρκαστική διάθεση να χρωματίζει τον λόγο της.
 
Η συναυλία της Δευτέρας είχε ανάγκη την Ιστορία για να σταθεί. Έπρεπε δηλαδή να ξέρεις ποιαν έχεις μπροστά σου να τραγουδάει, τι έχει κάνει στη ζωή της και σε ποια φάση τη συναντάς τώρα. Γιατί, αν δεν έβαζες κάτι από τη μνήμη να συμπληρώσει τα κενά, σίγουρα θα έβρισκες αιτίες για να γκρινιάξεις. Όπως ας πούμε για την άψογη τεχνικά, μα υπερβολικά «μη μου άπτου» ορχήστρα, που ευτυχώς είχε τα νυκτά έγχορδα του Θωμά Κωνσταντίνου να σπάνε τις μπανάλ πληκτρονικές επελάσεις του Lucien Di Napoli.
 
Nanamsk_2
 
Αλλά και για την κόρη της ερμηνεύτριας, η οποία εμφανίστηκε μαζί της, θα μπορούσες να κάνεις κάποιες παρατηρήσεις: η Λενού έχει μεν καλή φωνή, αλλά δεν απέφυγε τα ερμηνευτικά ολισθήματα, τα οποία μάλιστα ήταν κάμποσα. Μπορεί να στάθηκε πολύ καλά στις διφωνίες με τη μητέρα της, απέτυχε όμως σφόδρα όταν επιχείρησε να πει ένα ποτ-πουρί από παλιά τραγούδια που, όπως μας είπε, τής τραγουδούσε η γιαγιά της. Σε συνδυασμό δε με την προαναφερθείσα φιλοσοφία της ορχήστρας, το συγκεκριμένο σημείο της συναυλίας ανέδειξε στον μέγιστο βαθμό την... περίφημη «τουριστική» εικόνα του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από την οποία το έχουν γνωρίσει πολλοί ξένοι ακροατές τα παλαιότερα χρόνια.
 
Για την πρωταγωνίστρια τώρα της βραδιάς, τι να πεις αλήθεια; Η ίδια «ομολόγησε» ότι έχει προ πολλού ξεπεράσει την επί σκηνής ζωή της, εντούτοις δεν μπορεί κανείς να της αφαιρέσει το δικαίωμα να συνεχίζει –δικαίωμα που έχει κερδίσει με το σπαθί της. Επειδή όμως σεβασμός δεν σημαίνει «κλείνω τα αφτιά μου κι ελπίζω για το καλύτερο», δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η μεγάλη μας ερμηνεύτρια είναι πολύ καλύτερη πια όταν κινείται στις μεσαίες περιοχές του φωνητικού εύρους της. Το γιατί δεν επιχειρεί κάτι τέτοιο παρά ελάχιστα, φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του κοινού της. Η ρημάδα η μνήμη που λέγαμε...
 
Nanamsk_3
 
Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν κάμποσες συγκινήσεις στην εμφάνιση της Νάνας Μούσχουρη στο Ηρώδειο το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτές συγκαταλέγονται σίγουρα μερικά από τα σπουδαία τραγούδια του Νίκου Γκάτσου με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Γιώργο Χατζηνάσιο, αλλά και αρκετές απρόβλεπτες επιλογές όπως το “Love Is A Losing Game” της Amy Winehouse κι ένα πραγματικά ανατριχιαστικό “Amazing Grace”. Το κλείσιμο με το “Χάρτινο Το Φεγγαράκι” δεν ήταν αρκετό για κανέναν μέσα στο σχεδόν γεμάτο θέατρο κι έτσι επιστρατεύθηκε ο χατζιδακικός ύμνος στην Αθήνα ως encore μιας συναυλίας γεμάτης από ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
 
Ανάμεσα σε αφηγήσεις για συναντήσεις και κουβέντες της με τον Quincy Jones, τη Μελίνα Μερκούρη και άλλους ήρωες της μουσικής ιστορίας, η Νάνα Μούσχουρη ανέφερε και κάτι που της είχε πει ο Liberace: «Τα πρώτα 80 χρόνια είναι τα δύσκολα». Εμείς να της ευχηθούμε άλλα τόσα, τουλάχιστον.
 
Nanamsk_4
 
Setlist:
 
1. Ετίναξε Την Ανθισμένη Αμυγδαλιά
2. Τώρα Που Πας Στην Ξενιτιά
3. Μια Φορά Κι Έναν Καιρό
4. Έλα Πάρε Μου Τη Λύπη
5. Μια Φορά Κι Έναν Καιρό
6. Η Ενδεκάτη Εντολή
7. Love Is A Losing Game
8. Ερωτόκριτος (Τα Θλιβερά Μαντάτα)
9. Adieu Angelina
10. Alfonsina Y El Mar
11. Σπιτάκι Μου Παλιό/Παλιά Μου Γειτονιά/Να Τι Θα Πει Ελλάδα
12. Οδός Ονείρων
 
(διάλειμμα)
 
13. Πάμε Μια Βόλτα Στο Φεγγάρι
14. Άσπρη Μέρα Και Για Μας
15. Amapola
16. Smoke Gets In Your Eyes
17. La Vie En Rose
18. La Chanson Que Tu Ma Chante
19. The Summer Knows
20. Over The Rainbow
21. Les Parapluies De Cherbourg?
22. Συννεφιασμένη Κυριακή
23. Amazing Grace
24. Το Κυπαρισσάκι
25. Στο Λαύριο Γίνεται Χορός
26. Ξημερώνει
27. Τα Παιδιά Του Πειραιά
28. Κάπου Υπάρχει Η Αγάπη Μου
29. Χάρτινο Το Φεγγαράκι
 
Encore
 
30. Αθήνα
 

{youtube}MTwZoNGq30A{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured