Στις ζωντανές εμφανίσεις του Σωκράτη Μάλαμα υπάρχουν πάντοτε κάποιες σταθερές. Η δομή και η ποιότητα του προγράμματος, οι επιλογές των τραγουδιών, οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάζεται, είναι στοιχεία που παραμένουν –παρά τις κατά καιρούς εξαιρέσεις– σχετικά σταθερά στο πέρασμα του χρόνου. Κατά συνέπεια και οι προσδοκίες του κοινού πριν την παρακολούθηση μιας παράστασής του είναι σχηματοποιημένες και σπάνια διαψεύδονται από σημαντικές εκπλήξεις ή αλλαγές. Αλλά στις φετινές χειμερινές εμφανίσεις του Μάλαμα, οι οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο, μπορεί  η ουσία και το ύφος της μουσικής παράστασης να μην είχε σημαντικές αλλαγές, υπήρχε όμως μια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς και μια έκπληξη.

Somal_2

Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το πού φιλοξενείται ο Μάλαμας. Το live stage Άνοδος δεν επέλεξε τυχαία έναν κατ' εξοχήν εκπρόσωπο του έντεχνου τραγουδιού για να εγκαινιάσει τη φετινή του περίοδο, καθώς σ' αυτήν κυριαρχούν παραστάσεις σε ανάλογο ύφος, σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει από προηγούμενα χρόνια. Ίσως η διαρρύθμιση να παρέπεμπε σε αυτό το παρελθόν του χώρου και να ξένισε έτσι τους συνηθισμένους σε διαφορετικά μέρη ακροατές του Μάλαμα, οπωσδήποτε όμως η Άνοδος διευκόλυνε με τα  μεγαλύτερα ανοίγματά της την καλύτερη και πιο άνετη κατανομή ενός ομολογουμένως πολυπληθούς κοινού.

Στην αρχή, το πρόγραμμα κυλούσε αργά και το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό –συνέβαλαν βέβαια και τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του Μάλαμα που ακούστηκαν στο πρώτο μέρος, όπως και οι δοκιμές των νέων του κομματιών. Χρειάστηκε δηλαδή να έρθει η στιγμή να ερμηνεύσει τον "Θίασο" και το "Διάφανο" για να ζεσταθεί  κάπως ο κόσμος και για να αποκτήσει το πρόγραμμα την ένταση και τον ρυθμό που έχει συνήθως. Το δεύτερο όμως μέρος –μετά το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα– κινήθηκε σε πιο λαϊκούς ρυθμούς, ενώ ακούστηκαν και οι  πιο γνωστές επιτυχίες του τραγουδοποιού, οι οποίες συχνά προκάλεσαν ενθουσιώδεις αντιδράσεις εκ μέρους των παρευρισκομένων. Τα κύρια στοιχεία της σκηνικής παρουσίας του Μάλαμα επιβεβαιώθηκαν και στην πρεμιέρα του στην Άνοδο: οι ιδιαίτερες ερμηνείες, η  ένταση των συναισθημάτων που αποπνέουν, η χαρακτηριστική χροιά της φωνής, η αμεσότητά της έκφρασής του, όλα όσα αποτελούν πλέον πάγια «μαλαμικά» χαρακτηριστικά.

Somal_3

Σταθεροί συνοδοιπόροι του τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Μαγνήσαλης (τύμπανα), ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου (κοντραμπάσο), ο Νίκος Παραουλάκης (νέυ/κιθάρα), ο Φώτης Σιώτας (βιολί/βιόλα) και ο Κυριάκος Ταπάκης (λαούτο/μπουζούκι) είναι πια πρόσωπα γνώριμα και συναποτελούν μια καλά δεμένη ορχήστρα, η οποία για μία ακόμα φορά απέδωσε πολύ καλές εκτελέσεις. Καινούριο στοιχείο στάθηκαν οι γυναικείες φωνές που συνόδευσαν τον τραγουδοποιό στα μικρόφωνα: πέρα από τη Λαμπρινή Καρακώστα (ήδη γνωστή στο κοινό από την καλοκαιρινή περιοδεία του Μάλαμα), στο πλευρό του βρέθηκε –αντί της Μαρίνας Δακανάλη– η κόρη του Λυδία.

Η Λυδία Μάλαμα διαθέτει καλή φωνή, τραγούδησε όμως με εμφανή αστάθεια στις ερμηνείες, ενώ υπήρξε και αμήχανη ως προς τη σκηνική της παρουσία, μάλλον εντείνοντας έτσι τη λογική νευρικότητα της πρεμιέρας στην Άνοδο. Αντιθέτως, η Καρακώστα ήταν εμφανώς πιο άνετη στην κίνησή της και άφησε καλές εντυπώσεις με την όμορφη χροιά της φωνής της. Και οι δύο ερμήνευσαν αρκετές επιτυχίες του Μάλαμα, κυρίως εκείνες που έχουν γνωρίσει πρώτες εκτελέσεις από γυναικείες φωνές, ενώ μερικά τραγούδια είπε και ο Φώτης Σιώτας ("Αερικό", "Τρία Ρουμπαγιάτ").

Somal_4

Η έκπληξη τώρα, εμφανίστηκε αργά στο πρόγραμμα. Και δεν ήταν άλλη από τη Χάρις Αλεξίου, η οποία βρισκόταν στην Άνοδο ως θεατής, για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα. 3 παρά όμως, κι ενώ οδεύαμε σιγά-σιγά προς το φινάλε, ο Μάλαμας την κάλεσε στη σκηνή και εκείνη δεν του αρνήθηκε τη χάρη. Εν μέσω γενικού ενθουσιασμού, με σύσσωμη την Άνοδο να τους συνοδεύει τραγουδώντας, μας είπαν το "Τέλι Τέλι", το "Όλα Σε Θυμίζουν", το "Στο Θολωμένο Μου Μυαλό" και το "Ξημερώνει".

Somal_5

Ο Μάλαμας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς της γενιάς του και σέβεται όσους έρχονται να παρακολουθήσουν τις συναυλίες του, προσφέροντας ένα πολύωρο και πλούσιο πρόγραμμα, με όλες τις γνωστές επιτυχίες του και χωρίς εκπτώσεις. Γι' αυτό, ακόμα και στις δύσκολες εποχές τις οποίες διανύουμε, το κοινό τον ανταμείβει με πολυπληθή παρουσία. Η πρεμιέρα του Σαββάτου στην Άνοδο πρόσφερε μία ακόμα απόδειξη, αφήνοντας ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις σε όλους.



{youtube}bzfLEZU1qfM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured