Μια προσφορά του

chumbawamba_singer.jpg (8115 bytes)

chumbawamba_title.gif (11119 bytes)

chumbawamba_drinking.jpg (7608 bytes)

 

Mια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα αναρχικό pop συγκρότημα που πολεμούσε να βγει από την αφάνεια.

Δούλευαν, δούλευαν, δημιουργούσαν το ένα album μετά το άλλο, το ένα single μετά το άλλο, έδιναν τη μία συναυλία πίσω από την άλλη. Εγραφαν έξυπνους -πολιτικούς κυρίως- στίχους, με θεματολογία που κάλυπτε όλα τα εις "-ισμός"... Κατάφεραν να κάνουν κάποιους να σκεφτούν, αλλά και άλλους να τους περιφρονήσουν... Θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως "troublemakers with a cause"... Ακόμα τους θεωρούν...

Είναι οι Chumbawamba, μια 8μελής παρέα από το Leeds που είχε την πρώτη της μεγάλη διεθνή επιτυχία στο 15ο χρόνο της καριέρας της. Το hit, "Tubthumping", βρίσκεται στην πρωτη κυκλοφορία της μπάντας για μία μεγάλη εταιρία (ΕΜΙ για την Ευρώπη και Universal για τη Βόρεια Αμερική), ενώ το album "Tubthumper" κέρδισε λεγεώνες νέων fans. Η ιστορία των Chumbawamba ίσως δεν είναι μια απλή, συνηθισμένη ιστορία.

"Βασικός στόχος μας ήταν πάντα ο συνδυασμός της πολιτικής με τη δικιά μας αγάπη για την pop μουσική", λέει ο τραγουδιστής των Chumba Dunstan Bruce. "Πάντα προσπαθούσαμε να επιτύχουμε αυτό το συνδυασμό. Η αλήθεια είναι ότι το διασκεδάζαμε πραγματικά. Ξέρεις, δεν πρόκειται για όλη αυτή τη σκληρή και βλοσυρή εκφρασή της απέχθειάς μας για το σύστημα. Αυτό που προσπαθούμε να εκφράσουμε είναι η κατά κάποιο τρόπο "εξύμνιση" των μικρών νικών ή χαρών της ζωής μας, ακόμα και των λίγων όμορφων στιγμών με το σύντοφό μας".

Με δεδομένο ότι οι Chumbawamba πάντα τραγουδούσαν τέτοια κομμάτια-ύμνους, τα οποία όμως καταδίκαζαν το καπιταλιστικό σύστημα και όσα αυτό προκαλεί στον άνθρωπο, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η απόφαση του συγκροτήματος να αποδεχθεί το σύστημα αυτό -συμβολικά ή όχι- και να γίνει μέρος του, υπογράφοντας σε μία μεγάλη εταιρία.

"Ηταν μια απόφαση που πάρθηκε δύσκολα και μάλιστα μας πήρε μήνες σκέψης και διαφωνιών", λέει ο Bruce. "Βασικά ήταν μια απόφαση να προσχωρήσουμε σε μία εταιρία που θα έχει τη δύναμη και την ικανότητα να διανείμει τους δίσκους μας σε ένα επίπεδο που θα είμασταν εμείς ικανοποιημένοι. Δοκιμάσαμε τόσα χρόνια άλλους τρόπους για το κάνουμε, αλλά δεν δούλεψαν πέρα από ένα συγκεκριμένο επίπεδο".


Σκέφτεται για λίγο και συνεχίζει: "Εχουμε πολλά να πούμε... Δεν έχει νόημα να τα λέμε και να είμαστε πάντα 'στην απέξω'. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, συνεχώς να κατηγορείς τους παίχτες για την απόδοσή τους, και να μην βγαίνεις ο ίδιος να παίξεις. Θέλουμε να παίξουμε, θέλουμε όλοι να έχουν πρόσβαση στη μουσική μας. Δεν θέλουμε να αποτελούμε απλά ένα μικρό συγκροτηματάκι που λέει αλήθειες αλλά λίγοι το γνωρίζουν. Θέλουμε να είμαστε στη μέση, να προκαλούμε προβλήματα, να κάνουμε τους ανθρώπους να αναστατωθούν για λίγο".

chumbawamba_live2.jpg (14980 bytes)

Και ο Bruce συνεχίζει: "Πραγματικά μας έχει καταπλήξει η σημερινή κατάσταση, το γεγονός ότι είμαστε μέσα σε όλα αυτά, ότι μπορούμε να εκφράσουμε τις δικές μας πολιτικές σε ανθρώπους που δύο χρόνια πριν δεν θα μας αφιέρωναν ούτε δευτερόλεπτο στη μουσική μας. Εμείς εξακολουθούμε πάντως να λέμε τα ίδια πράγματα".

Οι Chumbawamba αντιλαμβάνονται ότι αυτό το "ξεπούλημα" που τους αποδίδεται δεν είναι μόνο για το γεγονός της συμφωνίας με μεγάλη δισκογραφική εταιρία. Εχει περισσότερο να κάνει με το ότι έκαναν ίσως πίσω στις ιδέες τους. Πάντως πέρα από το γεγονός ότι στιχουργικά το τελευταίο album τους βρήκε λιγότερο αιχμηρούς απ'οτι στα προηγούμενα, οι ίδιοι εξακολουθούν να βοηθούν αυτούς που αποκαλούν ως αδικημένους στα κομμάτια τους. Πρόσφατα μάζεψαν πολλές χιλιάδες λίρες σε μία συναυλία τα έσοδα της οποίας πήγαν στους λιμενεργάτες του Leeds, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή απεργία για πάνω από δύο χρόνια...

chumbawamba_live.jpg (16918 bytes)

"Ηταν καταπληκτικό!", λέει ο Bruce. "Συνδύασε όλα όσα θέλαμε πάντα να κάνουμε: Πήραμε ένα πολιτικό ζήτημα που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και παίξαμε ζωντανά γι'αυτό. Ο κόσμος ήρθε, κι ένιωσε πως ήταν ένα κομμάτι της συλλογικής αυτής προσπάθειας. Ήταν μια συγκλονιστική βραδιά!"


Με ένα μέλλον που μοιάζει ευοίωνο, οι Chumbawamba ελπίζουν τώρα να καταφέρουν πράγματα που πάντα ονειρεύονταν. Η κυκλοφορία βιβλίων, περιοδικών, και διαφορετικών μουσικών projects, είναι ο πρωταρχικός τους στόχος. "Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο προσκήνιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όσο έχουμε κάτι να πούμε", καταλήγει ο Bruce χαμογελώντας από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής...


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured