Νίκος Σβέρκος

Έχει καταντήσει κουραστική η μονομανία ορισμένων στον δημόσιο λόγο, να καταγγέλλουν φαινόμενα αντιδημοκρατικότητας με κάθε αφορμή: μιλάνε για «χούντα» και άλλα τέτοια (για να καταλαβαινόμαστε), τα οποία και η Αριστερά ανέχτηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό επειδή επιβάλλονται τιμωρίες από πειθαρχικά όργανα επαγγελματικών ενώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τελευταία, η προσωρινή διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ –είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία– τεσσάρων δημοσιογράφων. Όλοι τους από τον ΣΚΑΙ και όλοι τους εγκαλούμενοι για το πώς κινήθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού. Το σκεπτικό της απόφασης βρίσκεται υπό την κρίση όλων, μιας και δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών από το ίδιο το Πειθαρχικό όργανο της Ένωσης (δείτε το εδώ).

Οι αντιδράσεις από συγκεκριμένη μερίδα δημοσιολογούντων πήραν τη μορφή «χιονοστιβάδας» ύστερα από έναν εξαιρετικό συντονισμό (ακούσιο και παρορμητικό πιστεύουμε). Η σύνθεση των αντιδρώντων, η συνηθισμένη: «φιλελέ», «κεντροαριστεροί», «αντισυριζαίοι». Και κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση επέβαλε τις διαγραφές. Μέχρι και ο κομιστής Θέμος Αναστασιάδης σέρβιρε αντιδράσεις, μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή.

{youtube}KLVLCXgTx3o{/youtube}

Μισό λεπτό ρε παιδιά... Πρώτα-πρώτα η ΕΣΗΕΑ δεν είναι κρατικό όργανο, ενώ ο συσχετισμός εκεί μέσα γέρνει πλέον υπέρ των σημερινών αντιδρώντων. Αλλά ακόμα κι αν μπούμε σε αυτήν την κουβέντα, άκρη δεν θα βγάλουμε –γιατί θα απαντήσουν οι άλλοι ότι στο πειθαρχικό κυριαρχούν οι Αριστεροί κ.ο.κ. Άντε να ξεμπερδέψεις μετά. Πάμε λοιπόν να δούμε το βασικό, κρατώντας σαφείς αποστάσεις για το αν η διαγραφή των συγκεκριμένων δημοσιογράφων θα έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Παρεμπιπτόντως, ουδείς διαγράφεται ακολούθως –όπως διακινείται– από τον ασφαλιστικό φορέα της ΕΣΗΕΑ, γιατί δικαστικά είναι ελέγξιμο και κανείς δεν ρισκάρει το κεφάλι του.

Μήπως οι συγκεκριμένοι που διεγράφησαν, όπως και όσοι αντέδρασαν στις διαγραφές, πρέπει να αναλογιστούν τι στραβό έκαναν και με τα όσα είπαν και έκαναν το ΟΧΙ πήρε το καλοκαίρι 61,3%; Το επιχείρημα περί «προπαγάνδας» της κυβέρνησης δεν ευσταθεί, γιατί, αγαπητές μου και αγαπητοί μου, αυτό θα σήμαινε ότι η «προπαγάνδα» του συνόλου σχεδόν του ηλεκτρονικού Τύπου απλά είναι άχρηστη. Και μάλιστα ο ηλεκτρονικός Τύπος όχι μόνο δεν μπορεί να επηρεάσει κανέναν, αλλά δεν επιτελεί ούτε τη βασική του λειτουργία: να εκφράζει την κοινωνία.

Ας λείπουν λοιπόν οι μεγαλοστομίες. Ο κόσμος βλέπει τηλεόραση, αλλά τη σιχαίνεται. Θα κάνουμε τίποτε για να αναβαθμίσουμε την ενημέρωση ή θα αρκεστούμε να μετράμε νίκες ή ήττες της εκατέρωθεν προπαγάνδας;

*Στο βίντεο ακούτε τους National να ερμηνεύουν το "Morning Dew". Διασκευάζουν Grateful Dead, που διασκεύασαν τη Bonnie Dobson. Θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαΐου ως μέρος του Day Οf Τhe Dead, ενός tribute album στους Grateful Dead, επιμελημένο από τους Aaron & Bryce Dessner. Τα έσοδα θα διατεθούν στον Red Hot Organization.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured