Release Athens 2023: Τι άλλο θα δούμε πριν τους Wu-Tang Clan

Το μεγαλύτερο μουσικό καλοκαιρινό φεστιβάλ ρίχνει αυλαία για φέτος με την κορυφαία hip hop κολλεκτίβα την οποία θα πλαισιώσουν δυνατά εγχώρια ονόματα και το πολλά υποσχόμενο ραπ του Βρετανού Ocean Wisdom.

 Τι έλειπε από το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της πόλης μέχρι αυτό το καλοκαίρι; Ένας ισχυρός ραπ και hip hop βραχίονας που θα αγκαλιάζει την τεράστια απήχηση του είδους σε όλον τον κόσμο και τη νέα άνθηση διαρκείας που γνωρίζει εντός των συνόρων με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σε μια συναυλιακή σεζόν που το Release Athens 2023 κατάφερε να χωρέσει κάτω από τη σημαία του τη Rosalia και τις Wet Leg, τους Arctic Monkeys και τους Interpol, τη Siouxsie Sioux και τους Primal Scream, τους Helloween και τους Kreator, τους Parkway Drive και τους Prodigy το φεστιβάλ φύλαξε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρτιά του για το τέλος, απαντώντας στη μεγάλη πρόκληση του hip hop με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φέρνοντας μια από τις πιο επιδραστικές κολλεκτίβες  της Αμερικής και του κόσμου, τους Wu-Tang Clan, που με τη saga τους έδωσαν άλλη διάσταση στην απήχηση του hip hop στην ποπ (αλλά και στη ροκ) κουλτούρα.

Με τι πλαισιώνεις όμως ένα όνομα και ένα κομβόι όπως οι Wu Tang; Με την εγχώρια hip hop σκηνή σε πλήρη ανθοφορία και τον ήχο να σπέρνει παγκοσμίως θερίζοντας τους καρπούς της μεγάλης αμερικανικής κληρονομιάς οι απαντήσεις βρέθηκαν και θα τις δούμε να δουλεύουν επί σκηνής την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στην αυλαία ενός ακόμα πλούσιου και χορταστικού φεστιβάλ που δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο.

 

Ethismos

99

Εθισμός όνομα και πράγμα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει με ένα μικρό zoom στο momentum του Αθηναίου ράπερ που έχει αφήσει χιλιόμετρα πίσω του το status του ανερχόμενου και οδεύει ολοταχώς για τις κορυφές της σκηνής. H συνεργασία που ξεκίνησε με τον παραγωγό και beatmaker Golden Child το 2018 έδωσε γρήγορα τους καλύτερους δυνατούς καρπούς με το εξαιρετικό LP Made In Athens να ανοίγει έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο. The Rest Is History και τα αλλεπάλληλα sold outs με πιο εντυπωσιακό και αποστομωτικό όλων το πρόσφατο live στο κατάμεστο Κατράκειο μιλάνε από μόνα τους. Όπως τα μιλάει ο Ethismos ως ένας από τους πιο καθαρούς νέους εκπροσώπους της ραπ και hip hop κοινότητας «σε μια χώρα παράνοια» – ένα χρυσό case study του βάθους που μπορεί να δώσει η πλήρης διαδρομή βάση – κορυφή χωρίς επικίνδυνα detours. Ψηλέ, είσαι περίπτωση.

 

Taf Lathos

 hqdefault

Από μια βραδιά στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ένα από τα πιο επιδραστικά κεφάλαια του παγκόσμιου hip hop δεν θα μπορούσε να λείπει μία από τις πιο κεντρικές φιγούρες της εγχώριας σκηνής. Με πάνω από είκοσι χρόνια σταθερά κλιμακούμενης πορείας πάνω από τα beats και πίσω από το μικρόφωνο του MC, 6 albums και πολύ μεγάλη συνεισφορά στην crossover πλευρά του hip hop o Taf Lathos (Παναγιώτης Κυριάκου) έχει αν μη τι άλλο γράψει το δικό του πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην κουλτούρα που εκπροσωπεί οικοδομώντας παράλληλα γέφυρες με τις καλλιτεχνικές του επιλογές και τις συνεργασίες του με το «εκτός φάσης» κοινό με ευήκοα ώτα. Μια τέτοια γέφυρα είναι και το τελευταίο του πολύ καλό album ΑΚΑΡΕΑ με το οποίο ο Taf Lathos δηλώνει ένα ηχηρό παρών στη νέα πειραματική άνοιξη που διέρχεται το εγχώριο hip hop τα τελευταία χρόνια με συνεργασίες άλλοτε περισσότερο (Πρόθυμος Α, Inner D.) κι άλλοτε λιγότερο αναμενόμενες (Good Job Nicky, Φώτης Σιώτας).  Ταυτισμένος με το Λάθος; Μάλλον μόνο για τα impressions του rapper name του.

Ocean Wisdom

ocean-wisdom-press-pic-2-1-

Ήταν το 2014 όταν ένας εικοσάχρονος από το Camden έσπασε το ραπ ρεκόρ που κατείχε ο Eminem με το “Rap God” καταφέρνοντας να χωρέσει 4,45 λέξεις σε ένα δευτερόλεπτο και τεντώνοντας κι άλλο τα όρια της τέχνης του τεμαχισμού των λέξεων σε δεκαδικούς αριθμούς. Ο νεαρός αυτός άκουγε στο όνομα Ocean Alexander Alouwishas Wisdom και εκείνο το breakthrough single ήταν το “Walkin’”. Με τέτοιο όνομα γεννημένο για να συντμηθεί σε ένα άψογο καλλιτεχνικό name και τέτοιες ηχηρές συστάσεις η επιτυχία δεν ήταν καθόλου μακριά. Το 2016 το ντεμπούτο album του Chaos 93 τεκμηρίωσε ακόμα καλύτερη την προοπτική του σκαρφαλώνοντας στο νο. 10 του iTunes ενώ δύο χρόνια μετά το διάδοχο album Wizville εκτός από το αξιόλογο πλασάρισμα στα βρετανικά charts εγκαινίασε και τη σύνδεσή του με τους Wu-Tang μέσω της συνεργασίας του με τον Method Man.

Με κορυφαίες συνεργασίες – τρόπαιο για κάθε ράπερ που σέβεται τον εαυτό του, δικό του label και τον έστω και ανεπίσημο τίτλο του πιο γρήγορου ράπερ του κόσμου o Ocean Wisdom αποτελεί δικαίως ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ονόματα της βρετανικής -και όχι μόνο- ραπ σκηνής έχοντας εκπληρώσει σε ικανό βαθμό κάποιες από αυτές τις υποσχέσεις. H live φήμη που τον ακολουθεί άκρως εντυπωσιακή και οι αφηγήσεις για αυτά που κάνει επί σκηνής ξεπερνάνε τις προσδοκίες που γεννάνε τα ευφυή, υποδόρια beats της δισκογραφίας του. Φήμες λένε για ισοπέδωση μικροφώνων με καταγιστικές ρίμες και σκληρά beats  και εμείς απλώς ανυπομονούμε να τις επιβεβαιώσουμε. Σίγουρα ακούγεται ό, τι πιο ιδανικό για ορεκτικό των Wu-Tang Clan.

 

 

 wutang500

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured